Specijal

Top 5 nezaboravnih trenutaka Josipe Lisac

Top 5 nezaboravnih trenutaka Josipe Lisac

Josipa Lisac ultimativna je ikona hrvatske glazbene scene. Nenadmašna veličina koja već nekoliko desetljeća impresionira svakim svojim korakom. Definirala je i redefinirala poimanje umjetničke kvalitete na ovim prostorima te stvorila definiciju jedinstvene dive koja izaziva divljenje svih generacija. Njen pristup ljubavi, životu, glazbi, estetici i umjetnosti velika je inspiracija, zbog čega smo pretražili skrivene kutke YouTubea te pronašli pet trenutaka koji potvrđuju njezinu svestranost i veličinu, ali i nekoliko neočekivanih zanimljivosti, pravih povijesnih dragulja.

5. Josipa o smislu života. Priča koja se na prvu čini jednostavna i pomalo čudnjikava, no uistinu govori puno. U zagrebačkoj realnosti, koju često niti ne primjećujemo, uzimajući je zdravo za gotovo. A oslikava ono najbolje i najgore, iskreni i lažni “sjaj” koji kohabitira u užurbanoj svakodnevici. Priča su uglazbili Full Ferry i Bruns Lay. Tako je nastala pjesma “YSL”.

 

4. Josipa pjeva “Ave Maria”. Zbor, orkestar i Josipa. Božanstven trenutak u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Iz rock opere Gubec Beg. Karlu Metikošu u čast. Nenadmašno.

 

3. Josipa osvaja svijet. Uistinu je diva svjetskog kalibra. Njene interpretacije popularne glazbe kraja šezdesetih, sa samog početka karijere, dokazuju da je nadmašila tadašnje velikane, a jezik joj nimalo nije predstavljao barijeru. Ljepota i čvrstoća vokala kakva se rijetko nalazi. Fascinantno. 

 

2. Josipa i sevdah. Nije nepoznanica da je Josipa izvrsna interpretatorica narodne glazbe, te je tako nekoliko puta bila gošća na koncertima Hanki Paldum, Vlatku Stefanovskom, Šabanu Bajramoviću ili Edinu Karamazovu. Tradiciju je tada otpjevala na svoj, svima prepoznatljiv način, no na snimci iz 1974., pri samostalnoj izvedbi sevdalinke “Omer Beže” pjevala je čistim glasom, neizmjernom lakoćom i tehničkom perfekcijom. I premda ju je neobično čuti uz pratnju harmonike, ovakva vokalna manipulacija slušatelja ostavlja bez dana. Premda joj sevdah nije bio primarni fah, ona se u njemu snalazi bolje od velike većine aktualnih i tadašnjih interpretora. Uistinu čudesno. Ova je izvedba pravi dragulj povijesti regionalne glazbe te bi ga, ne samo zbog glazbenih, već i zbog kulturno-društvenih značajki trebao poslušati svatko.

 

1. Josipa pjeva himnu. Niti jedna izvedba himne u povijesti Republike Hrvatske nije pobudila interes kao ona na inauguraciji predsjednika Zorana Milanovića. Preferencija pozitivnih ili negativnih reakcija ovisila je zapravo isključivo o političkoj pripadnosti, no bio je to uistinu predivan trenutak svojevrsna demonstracija umjetničke slobode, ljubavi prema domovini na jedan sasvim drugačiji, ali veoma zdrav i prirodan način. U pratnji Zvjezdana Ružića, ovaj će se nastup pamtiti uistinu još dugi, dugi niz godina. Jer, svatko ima pravo ali i treba voljeti domovinu na svoj način, imati slobodu interpretirati himnu onako kako ju sam osjeća. I tu se krije ljepota ovog povijesnog događaja.