Specijal

Priča sa svjetske scene: Jorja Smith

Priča sa svjetske scene: Jorja Smith

Priča sa svjetske scene nova je tjedna rubrika Sound Report portala u kojoj predstavljamo uspješne glazbenike, trenutno najzanimljivije pojave s inozemnog tržišta. Led probija engleska kantautorica Jorja Smith.

Sa samo dvadeset i tri godine ova je engleska kantautorica osvojila svijet. Broj nagrada koje je u nekoliko godina karijere prikupila također je impresivan dok je istovremeno svjetska slava i status zvijezde ne zanima. Ona je Jorja Smith.

Rođena je 1997. u engleskom gradu Walsall, majka joj je Engleskinja, a tata Jamajčanin. Glazbom se počela baviti u ranom djetinjstvu - s osam godina počela je svirati klavir, a glazbeno obrazovanje nastavila je u školi Aldridge gdje je učila sviranje oboe i klasično pjevanje. S petnaest godina njen je talent prepoznao jedan glazbeni menadžer, nakon što je objavila svoj video na YouTubeu. Čim je postala punoljetna, preselila se u London te radila kao baristica kako bi se financijski uzdržavala na samom početku karijere.

 

 

Marljivo je radila na glazbi, pisala je pjesme, a prepoznatljivost je dobila 2016. kada je objavila debitantski singl "Blue Lights", na kojem je semplirala pjesmu "Sirens" Dizzeeja Rascala. Drake je čuo njen drugi singl, pjesmu "Where Did I Go?", te je jednom izjavio kako ga je neprestano slušao kako bi smanjio tenziju tijekom jednog dugog leta. Odmah ju je pozvao na turneju dok su pohvale krenule stizati sa svih strana. Bila je predgrupa i Bruni Marsu na njegovoj velikoj turneji, primivši usput i nagradu Brit. 

I premda iznimno uspješna, Jorja nikada nije potpisala ugovor s velikom diskografskom kućom, tako je postala prva nezavisna glazbenica u Velikoj Britaniji koji je osvojila ovu prestižnu nagradu. 

 

 

Početkom 2018. objavila je pjesmu "Let Me Down" u suradnji s reperom Stormzyjem, a nekoliko mjeseci nakon, objavljen je njen debitantski album "Lost&Found", preko vlastite etikete FAMM. Zasjeo je na visoko treće mjesto britanske ljestvice albuma, dok je veliki uspjeh postigao i u ostatku svijeta. 

Kao svoje uzore uvijek ističe Lauryn Hill, Amy Winehouse, Aliciju Keys, Adele, Mos Def i The Streets, a za nju najutjecajniji album je debitantski album Amy Winehouse iz 2003., "Frank".

Jorja Smith u Hrvatskoj je nastupila na samom početku karijere, kao jedna od mladih nada britanske scene i to u Puli, na Outlook festivalu 2017. Zajedno s Miss Nokia, koja je također danas velika svjetska zvijezda.

Njen stil je prepoznatljiv, više naginje baladama nego dinamičnim pop hitovima, jer, kako sama ističe, to je glazba koju ona osjeća, a stvara isključivo ono što sama želi te ne dopušta bilo kakve vanjske utjecaje na njen umjetnički izražaj. Sukladno tome, izjavila je kako dobila mnogobrojne upite zašto ne radi veselije ili brže pjesme, na što ona odgovara da kome god se ne sviđa njena glazba da ju jednostavno ne treba slušati. 

 

 

Zanimljiva vokalna tehnika uz impresivan raspon glasa njen su zaštitni znak, kao iskrenost koja prožima stihove koji često opisuju teške životne situacije. No, ona je imala miran i sretan život, stoga kaže kako inspiraciju često pronalazi u pričama poznanika i svih s kojima se susrela. 

Srce joj, kaže, nikada nije bilo slomljeno, a sa sadašnjim partnerom stvara novu glazbu dok je prva koju je napisala u suradnji s njime bila “The One”. Voli provoditi dane u samoći, a prvo što je napravila u lockdownu je odlazak u lokalni supermarket u kojima je provela sate, jer, to je aktivnost koju do sada zbog nedostatka vremena nije mogla obavljati. Također, uz masku na licu prepoznatljivost u javnosti je svedena na minimum. 

 

 

Nedavno je kupila i veliku farmu u engleskoj na kojoj će izgraditi vlastiti studio gdje će zasigurno nastati još mnoštvo novih hitova zbog kojih će se astronomska brojka od 9,5 milijuna mjesečnih slušatelja na Spotifyu zasigurno povećati. 

Atmosferična i baladična, decentna i samouvjerena Jorja Smith kao pobornica kvalitete u glazbenoj umjetnosti kreira nove glazbene trendove te svojim stavom inspiracija je mnogim mladim glazbenicima. Obožavana je diljem svijeta, a tek je na početku. S obzirom na to da je debitantski album objavila prije skoro tri godine, u 2021. se s velikim nestrpljenjem iščekuje izlazak njenog novog studijskog materijala.

Maja Trstenjak
Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report