Specijal

Priča sa svjetske scene: Celeste

photo: Celeste, credit: Universal Music

Priča sa svjetske scene: Celeste

Priča sa svjetske scene je tjedna rubrika Sound Report portala u kojoj predstavljamo uspješne glazbenike, trenutno najzanimljivije pojave s inozemnog tržišta. Ovaj tjedan to je američko-britanska kantautorica Celeste.

Mnogi je nazivaju nasljednicom Amy Winehouse, uspoređuju s Adele, a na riječima hvale ne štedi ni Elton John čija osobna playlista obiluje njenim pjesmama. Ona je Celeste, dvadesetšestogodišnja kantautorica rođena u SAD-u, a odrasla u Velikoj Britaniji, gdje je gradila karijeru i stekla svjetsku slavu prije samo nekoliko godina.

Na sceni je relativno nova - nesretna 2020. godina za nju je bila i više nego uspješna, jer je tada cijeli svijet saznao za njen talent i impresivan vokal. Svoje umijeće do sada baš i nije imala priliku predstaviti uživo, no s dolaskom boljih dana u 2021. i najavom izlaska debitantskog studijskog albuma, ovo bi se moglo promijeniti. 

 

 

Sigurno ste do sada čuli njen megahit "Stop This Flame" koji je sastavni dio gotovo svakog radijskog etera. Snažna pop stvar s izvrsnim grooveom nešto je drugačija od ostatka njenog opusa koji se većinom sastoji od predivnih balada. Najupečatljivija je "Strange" koja je već nakon prvog emitiranja mnogim slušateljima izmamila suze na lice. Tvrdi to Annie Mac, poznata glazbena urednica radija BBC1, koja je instantno primila mnoštvo poruka u kojima nitko nije mogao niti približno sakriti oduševljenje. Zanimljiva se anegdota krije iza interpretacije ove balade. Naime, snimljena je u LA-u za vrijeme velikih požara. Zrak je bio prepun čestica pepela, stoga su prisutne određene minorne nesavršenosti u izvedbi, no sama je glazbenica izjavila kako joj je to baš simpatično i da smatra kako je bitnije prenijeti emociju od tehničkog vokalnog savršenstva.

Glazbenu karijeru započela je 2014. kada je snimala vokale za producente elektronske glazbe kao što su Avicii, Tieks ili Real Lies, dok je istovremeno samostalno objavljivala vlastite skladbe na svom SoundCloud profilu, što je ubrzo bilo prepoznato od strane važnih ljudi britanske glazbene industrije. Debitantsko EP izdanje "The Milk & the Honey" 2017. čuo je Michael Kiwanuka koji ju je uputio na većeg diskografa, Polydor Records, za koji je objavila drugi EP "Lately" u ožujku 2019. 

 

 

Na njen je glazbeni izričaj najviše utjecala američka soul glazba šezdesetih godina prošlog stoljeća. Arethu Franklin i Ellu Fitzgerald često navodi kao najutjecajnije, no zbog specifične boje glasa i decentne rašpe uz veliku snagu, čvrstoću i čistoću dikcije, mnogi je uspoređuju s Amy Winehouse. 

Zbog velikog uspjeha, magazin Forbes stavio ju je na godišnju listu "30 under 30" na kojoj se nalazi 30 najutjecajnijih osoba u Europi za 2020. godinu, mlađih od 30 godina. O njenom se nastupu na prošlogodišnjoj dodjeli nagrada Brit još uvijek priča, a uz nju su tamo bili već etablirani glazbenici poput Billie Eilish, Camille Cabello, Finneasa i Stormzyja. 

Američki jazz i blues šezdesetih njena su najveća inspiracija, a svojim svakom pjesmom želi ispričati jednu životnu priču, bilo vlastitu ili tuđu. Tako je se našalila u jednom intervjuu kada je navela da zavidi hip hop glazbenicima koji u svojoj formi mogu puno više toga izreći dok ona mora stihove redovito prilagođavati laganijem soul i r&b ritmu. 

Još nas nešto više od mjesec dana dijeli od izlaska njenog debitantskog albuma "Not Your Muse". Na tržištu bi se trebao naći 26. veljače, a ova glazbenica želi da se u njemu uživa dugo vremena, barem do 2022. Veliki talent je u njoj, kao i velika ambicija - Vogueu je nedavno izjavila da želi biti jedna od najvećih superzvijezda svog vremena. Neka vas glazba Celeste ugrije u ove tmurne i melankolične zimske dane.