Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Cranberries:

POVIJEST KROZ STIHOVE: The Cranberries: "I just shot John Lennon"- Tragedija za glazbenu povijest

U našoj rubrici Povijest kroz stihove predstavljamo irski rock sastav The Cranberries i njihovu pjesmu inspiriranu jednim od najtužnijih događaja glazbene povijesti. Radi se o pjesmi čiji naslov govori sve: I Just shot John Lennon. Pjevačica i autorica stihova Dolores O'Riordan nadahnuće je dobila nakon što je pročitala Lennonovu biografiju. Pjesma je objavljena na njihovom trećem studijskom albumu To the Faithful Departed 1996. godine.

Pjesma pjeva o hladnokrvnom ubojstvu jednog od najvećih glazbenika i tekstopisca, osnivača Beatlesa, Johna Lennona. Sam naslov proizlazi iz rečenice koju je ubojica Mark David Chapman izjavio nakon što su ga upitali zna li uopće što je učinio: „Upravo sam upucao Johna Lennona“.

Tijekom jutra 8. prosinca 1980., Chapman je čekao Johna Lennona ispred njegove zgrade Dakota u New Yorku. Kada se Lennon pojavio Chapman je zatražio njegov autogram na albumu Double Fantasy. Potpisavši album Lennon je otišao na svoju studijsku sesiju u Record Plant. Kasnije te večeri oko 22:50h, Lennon se sa suprugom Yoko Ono vraćao u stan. Dok su se približavali zgradi, primijetili su Chapmana koji je tamo stajao. Lennon ga je prepoznao i zagledao se na trenutak prije nego što je nastavio hodati. Nakon što su prošli pored njega, Chapmana je izvukao revolver i ispalio na njega pet metaka. Jedan metak ga je promašio, dok su ga četiri pogodila. Lennon je hitno prevezen u bolnicu gdje je po dolasku, nažalost, proglašen mrtvim. Chapman je naknadno izjavio kako ga je naljutila Lennonova izjava iz 1966. u kojoj je rekao da su Beatlesi popularniji od Isusa. Također, istaknuo je da je na njega utjecao lik Holdena Caulfielda iz knjige Lovac u žitu. Chapman je osuđen na kaznu zatvora od 20 godina do doživotno koju izvršava i danas. Do sada je 11 puta neuspješno tražio pomilovanje. 

Stihovi su relativno jednostavni i opisuju događaje te kobne večeri. Pjesmu karakterizira brži ritam što savršeno dočarava bijes, razočaranje i nemoć zbog smrti glazbene legende. Vrhunac ljutnje osjećamo upravo u zadnjim stihovima: „What a sad and sorry and sickening sight, What a sad and sorry and sickening night”. Iako se u tekstu navodi revolver Smith and Wesson, radilo se zapravo o pištolju Charter Arms .38. Na samom kraju, kada glazba prestane, čuje se pet hitaca. 

Vrijedi spomenuti kako se pjesma nije nalazila na njihovom standardnom repertoaru već su je izvodili samo nakon objave trećeg albuma. Cranberriesi su u Zagrebu gostovali jednom u listopadu 2002. u Domu sportova. Iako su trebali doći 2012., taj nastup je otkazan. Nakon iznenadne smrti pjevačice Dolores O'Riordan u siječnju 2018. nažalost više ih nećemo imati priliku slušati. I just shot John Lennon nije tipična pjesma Cranberriesa, međutim savršeno dočarava ljutnju zbog tragičnog događaja koji je uzdrmao glazbeni svijet.