Specijal

POVIJEST KROZ STIHOVE: Pixies

POVIJEST KROZ STIHOVE: Pixies "Debaser" - Nadrealistička fantazija

Inspiraciju za stihove možemo pronaći i u nadrealističkom filmu s kraja dvadesetih, a to nam pokazuje indie rock sastav iz Bostona – Pixies. Njihova pjesma "Debaser" inspirirana je kratkim avangardnim filmom Andaluzijski pas čiji je scenarij nadahnut snovima. Ovaj hit Pixiesa objavljen je kao prva stvar njihovog drugog studijskog albuma "Doolittle" iz 1989. godine.

Nijemi francuski nadrealistički film Andaluzijski pas (Un Chien Andalou) iz 1929. primjer je avangardne kinematografije čije nadrealističke fantazije su zamislili umjetnik Salvador Dalí i redatelj Luis Buñuel. U filmu nema zapleta u konvencionalnom smislu, već se u njemu izmjenjuju sekvence poput one u kojoj žena bocka odsječenu ruku prije nego što će je pregaziti auto, muškarac vuče dva koncertna klavira napunjena trulim ostacima magaraca ili mravi izlaze iz rupe na nečijem dlanu. No, film je ipak najpoznatiji po zlokobnoj sceni u kojoj akter gleda u mjesec i oblake prije nego što uzme britvu i zareže lijevu očnu jabučicu žene koja nepokolebljivo sjedi na stolcu. 

Osamdesetih godina upravo je ovaj film zaokupio maštu pjevača i frontmena Pixiesa Blacka Francisa. Francis je razradio ideju i u 10 minuta napisao stihove. Promijenio je originalni naziv filma, jer mu je zvučao previše francuski, u Un Chien Andalusia te je izmislio sasvim novu riječ za naziv pjesme – ponižavatelj. Naziv, ističe Francis, upućuje na činjenicu da Un Chien Andalou ponižava moral i standarde umjetnosti a to je upravo što je i sam želio: „Wanna grow up to be, Be a debaser”. “Pretpostavljam da je jedina stvar koju sam stavio u stihove što bi se moglo smatrati originalnim to što sam samo ponovio osjećaje redatelja“. Pjesma započinje pulsirajućom bas dionicom basistice Kim Deal i nastavlja gorućim riffom gitarista Joeyja Santiaga te grlenim urlanjem Blacka Francisa. Najvažniji stihovi pjesme koji pružaju referencu na uznemirujuću scenu iz filma su uvodni: „Got me a movie, I want you to know, Slicing eyeballs, I want you to know, Girlie so groovy”. 

Pixiesi su sa svojim originalnim surf rock izričajem utjecali na mnoge bendove ranih devedesetih poput Nirvane, Radioheada i Smashing Pumpkins, a upravo je ovom pjesmom Kurt Cobain bio nadahnut dok je stvarao Smells Like Teen Spirit. Debaser je jedna od najpoznatijih pjesama Pixiesa i standardni je dio njihove koncertne setliste. U Zagrebu su gostovali tri puta – u Kulušiću 1989., na Šalati 2006. i na Jarunu 2014. – i svaki put su izveli ovaj hit. Nadamo se da ćemo ga čuti i u subotu 27. kolovoza na zagrebačkom velesajmu prilikom četvrtog gostovanja.