Specijal

Pet skrivenih dragulja ovogodišnjeg ZEZ festivala

Pet skrivenih dragulja ovogodišnjeg ZEZ festivala

Drugo izdanje ZEZ Festivala će od 10. do 14. 4. 2019. iznjedriti raznorodni program i vrhunsko zezanje sa zvukom.  Donosimo vam pet skrivenih dragulja ovogodišnjeg izdanja festivala.

1. Izložba zvuka

Ovaj one-night-only događaj već petu godinu zaredom okuplja mlade umjetnike i umjetnice s ciljem dinamičnog istraživanja različitih pristupa zvuku, kroz multimedijalne radove, interaktivne instalacije, performanse te različite hibridne forme i formate. Utopi se u svijetu sonarnih umjetnika i njihovih audio/vizualnih eksperimenata. Ovim događajem, 10. travnja, otvorit će se ZEZ festival.

 

2. DJ Detweiler

Polu-čovjek, polu-meme, DJ Detweiler je enigmatična pojava koja se sastoji od glazbene parodije, kulturnog kolaža i sjajne kolekcije rijetkih mp3-ca. Kao umjetnik istražuje granice online života - stvaranjem i uništavanjem žanrova te kreativnim kritiziranjem problematike copyrighta. Za njega se široko pročulo 2013. godine kada je urnebesnim “flutedrop” remixevima poznatih hitova osvojio srca svijeta, među njima i samih autora pjesama (DJ Zinc, Dr Luke, TNGHT, Beardyman, R Kelly, Pinch, DJ Yoda…) . Kao DJ uvijek ide protiv očekivanja i dosade na plesnom podiju, kršeći sva pravila ustanovljena u tradiciji DJ-anja. Iznad svega, kao internetska ličnost je udahnuo djetinjasti humor u sve ciničniji i mračniji online svijet. Zato nema prikladnijeg gosta da obilježi prvi party nastao u suradnji Illectricitya i ZEZ-a u akciji “Vratimo osmjehe na dancefloor!” 12. travnja u KSET-u.

 

3. IC3PEAK

Audiovizualni teroristi IC3PEAK dolaze okupirati ZEZ Festival. Ovaj provokativni noise rap duo iz Moskve je postao međunarodni simbol politički progresivne mladeži istočne Europe. Nastya Kreslina i Nick Kostylev sukobljavaju gotovo operne pop melodije s nasilnim industrijskim beatovima, vrišteći ironične parole protiv ruske političke opresije i autoritarnog sistema, posebice u kontekstu vladine anti-gay propagande. 12.4. u KSET-u.

 

4. Impro Session

ZEZ i nekadašnje vodstvo Izloga suvremenog zvuka pozivaju glazbenike/ce i entuzijaste na otvoreni impro session u sklopu ZEZ Festivala! Na taj način, iako Izlog više ne postoji kao dio SC-a, njegov duh slobodne improvizacije i igre nastavit će živjeti tek koju ulicu dalje. Popodnevni impro session održat će se u KSET-u u nedjelju, 14.4. od 15h do 18h i otvoren je za publiku i sve zainteresirane svirače i vokaliste! Sudjelovanje su potvrdili i brojni domaći glazbenici/ce, a ostali samo trebaju ponijeti instrument ili upotrijebiti neki od njihovih.

 

5. The Karmakalkulator

The Karmakumulator je najdugovječniji splitski eksperimentalni noise muzički projekt. Projekt je osnovao i do danas ga realizira Igor Mihovilović - nezavisni muzički promotor, izdavač (label i arhiva Guranje S Litice) i arhivar nezavisne scene. Nastup na ZEZ Festivalu je ujedno i treći koncert projekta u formi dua kojeg trenutno čine Igor Mihovilović (elektronika, efekti, akustični gadgeti) i Petar Pečur (elektronika, efekti, synthevi). Karmakumulator kombinira fascinaciju čistim audio eksperimentom kao i post-industrial estetikom uz nezaobilazni abrazivni harsh eksperimentalni noise zvuk, ali i izlete u ambient i drone atmosferu. 13. travnja u KSET-u.

 

Zavod za eksperimentalni zvuk je koncertni program koji je proteklih pet godina nastojao biti utočište za drugačiju glazbu i njezine ljubitelje. "Slušaj drugačije" je ideja vodilja u organizaciji koncerata koji iskaču iz uobičajenog formata jazza, punka, metala ili elektronike, ali ipak predstavljaju sve to. Od prve večeri s Colinom Stetsonom, neki od najvećih glazbenika/ca avangardnog jazza ostavili su svoj znoj na KSET-ovim daskama. S druge strane, na istoj pozornici je energični japanski duo Group A čekićem udubio ozvučene ljestve pri izvođenju performativnog elektro-punka.

Eksperiment i improvizacija uporno se bore protiv dosade. Improvizacija je igra u kojoj nikad ne znaš što ćeš dobiti, zbog čega je ZEZ - iskustvo. Dođi baš zato što ne znaš što te čeka. Prekrij oči i otvori uši. Ovoga proljeća slušamo drugačije.  Festivalske ulaznice: 160 kn