Specijal

Opaki klasičari: Nicola Benedetti

Opaki klasičari: Nicola Benedetti

Od kada je primila nagradu Grammy te nastupila na ceremoniji dodjele, o njoj se ne prestaje pričati. Ona je violinistica Nicola Benedetti.

S trideset i dvije godine ostvarila je svjetski uspjeh – primila je nagradu Grammy u kategoriji Najbolje instrumentalne solističke izvedbe klasične glazbe.

 

 

Njezin otac Giovanni Benedetti talijanskog je porijekla i jedan je od najpoznatijih škotskih poduzetnika. Jesu li joj zato sa samo devet godina rekli da je čudo od djeteta – nadajmo se da nisu, ali s deset godina počela je svoj glazbeni put u školi Yehudi Mehudin u Surreyu. Violinu je počela svirati s četiri godine, s osam je već bila na čelu Nacionalnog dječjeg orkestra Velike Britanije. Od tada do dan danas ona redovito i vrijedno vježba, svakodnevno usavršava izvedbu i to od tri do čak sedam sati dnevno. Practice makes perfect, što je javnost prvi put nagradila 2012. Kada je njen album „The Silver Violin“ postao prvi solistički instrumentalni album nakon nekoliko desetljeća koji nije samo osvojio vrh top ljestvica klasične glazbe, već je ušao i u Top 30 pop albuma. Od kraljice Elizabete prošle je godine primila poseban Orden Britanskog carstva za posebne zasluge u glazbenoj umjetnosti.

Ali, uz sve to, njoj je njena violina nešto najvrjednije što posjeduje. Ne zato što se radi o Stradivariusovom vrhunskom proizvodu Gariel, izrađenom 1717., vrijednom dva milijuna dolara koji je prije nje pripadao rođaku princeze Dijane. Već zato što je zvuk koju ovaj instrument stvara njena najveća ljubav – čak veća i od mačke, za koju je izjavila da bi ipak drugu spašavala iz požara. Violina je na prvom mjestu.

 

 

Njeni nastupi uživo oduševljavaju svjetsku publiku, poseban smisao za muzikalnost i duhovna prisutnost učinile su je poprilično atraktivnom umjetničkom pojavom te jednom od predvodnica svoje generacije violinistica. Zrela sviračka tehnika, snaga i energija da se natječe s najboljima – Benedetti se ne boji suočiti s veoma zahtjevnim i kompleksnim djelima, premda je dio svog karaktera bazirala i na najpopularnijim djelima klasične glazbe.

Svoje pare nesebično dijeli i mladim glazbenicima – osnovala je posebnu fondaciju Benedetti koja za cilj ima promociju i unapređenje glazbenog obrazovanja u školama i društvenim zajednicama. Organizira razne radionice kako bi pružila podršku, znanje i inspirirala učitelje glazbe. Pored svega, svoje znanje dijeli i na YouTubeu kao prava glazbena influenserica.

 

 

Uživo je se često može vidjeti na pozornicama Velike Britanije, tamo redovito nastupa na otvorenju više-manje svih najvećih manifestacija, a često posjećuje i svjetske pozornice. Nakon Grammyja će joj potražnja, sigurno, porasti.