Specijal

Opaki klasičari: Martina Jembrišak

photo: Martina Jembrišak, credit: promo (https://martinajembrisak.com/)

Opaki klasičari: Martina Jembrišak

Harmonika i nije najčešći odabir kada netko želi svirati klasičnu glazbu. Zato se rijetko pojavljuje na pozornicama najprestižnijih svjetskih koncertnih prostora, no postoje pojedinci koji razbijaju sve predrasude te stvaraju magiju na jedan potpuno drugačiji način.

U svijetu je najpoznatija harmonikašica trenutno Ksenija Sidorova, a kod nas je to Martina Jembrišak koja je po u 33. godine nagrade „Ivo Vuljević“ Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti postala prva harmonikašica koja je primila ovo priznanje, a koje je najveće priznanje koje mladi klasični glazbenik u Hrvatskoj može dobiti.

Martina harmoniku svira od sedme godine, a danas je predstavnica nove generacije instrumentalista koja inspirira mnoge da upravo ovaj instrument uzmu u svoje ruke i zasviraju ga na nešto drugačiji način od onog „uličnog“.

Harmoniku je magistrirala u Varšavi, na sveučilištu Fryderyka Chopina te se nastavila usavršavati na Muzičkoj akademiji u Detmoldu, Njemačkoj.

Projektom #60secondsofaccordion aktivirala je mnogobrojne skladatelje za vrijeme karantene. Pokrenula je svojevrsni natječaj za djela za harmoniku u kojemu su skladatelji glazbom u samo 60 sekundi trebali opisati kako provode dane u karanteni.

Na njenom standardnom se repertoaru nalazi raznolika glazba, od baroka do avangarde, dok su joj mnogi skladatelji posvetili djela. Ponekad u ritmu senzualnog tanga, uz simfonijski ili komorni orkestar, Martina na pozornici stvara jedinstven zvukovni i interpretatorski potpis koji će se zasigurno osjetiti i na njenom debitantskom albumu „Images of the Passing Time“ koji se s velikim nestrpljenjem iščekuje. Zajedno s flautisticom Andreom Jelavić te u sklopu Dua Artina, snimila je album „Little Stories“ koji je ove godine ugledao svjetlo dana. Na njemu se nalaze djela američkih, hrvatskih, kineskih, kubanskih, grčkih, japanskih i talijanskih skladatelja napisanih posebno za njihov ansambl.

Nesumnjivo jedna od najperspektivnijih klasičnih glazbenica s ovog područja koju bismo uskoro mogli gledati na prestižnim pozornicama diljem svijeta.