Specijal

Opaki klasičari: Martina Filjak

Opaki klasičari: Martina Filjak

Graciozna, strastvena, ženstvena, naprosto spektakularna – moramo biti ponosni da je svjetski poznata pijanistica Martina Filjak „naše gore list“.

U klasičnoj glazbi vjerojatno najveća vlada konkurencija među pijanistima, a samo oni najbolji isplivaju na površinu. Martini je to uspjelo, zahvaljujući njenoj jedinstvenoj i upečatljivoj karizmi, istančanoj sviračkoj tehnici te interpretativnoj iskrenosti koja slušatelja osvaja na prvu.

Njen zvuk na površini odiše elegancijom dok se u srži krije izuzetno snažna i neovisna žena – upravo je taj moment presudan u izazivanju divljenja i strahopoštovanja publike.  Živopisnost svake odsvirane note uistinu je jedinstven doživljaj, a svoje je dugogodišnje iskustvo na najbolji mogući način predstavila najnovijim albumom „Light & Darkness“, na kojem su se našla impresivna djela Franza Liszta, još impresivnije odsvirana.

 

 

Kontrast svjetlosti i tame, sreće i tuge, melankolije i veselja u žestini i surovosti Lisztova izričaja, izazov je koji je Martininim prstima fantastično legao. Ako bi se Liszta, uz Rahmanjinova, moglo definirati kao najžešćeg skladatelja djela za klavir, najvećeg frajera koji većini glazbenika predstavlja veliki izazov, naša ga je frajerica naprosto pregazila, toliko damski, ležerno, inteligentno i elegantno. Ušla je u njegovu srž, shvatila ga do posljednje note te iz svake izvukla ono najbolje – pažljivo i nježno, žestoko i snažno, ovisno o trenutku ovog ludog, zadivljujućeg i naprosto predivnog glazbenog putovanja. Više od sat vremena čistog glazbenog užitka u potpunosti uzima pažnju slušatelja te ga uvodi na jednu čarobnu razinu, riječima gotovo neopisivu. Emotivnost, neizmjerna snaga i hrabrost koja nadahnjuje.

Njena je trenutna "stalna" lokacija Berlin, no najveće svjetske pozornice njen su dom, a najveći svjetski dirigenti i orkestri najbliži suradnici. U bilo koji kutak svijeta da dođe, publiku ostavi bez daha, jer je jedinstvena, i, ono najvažnije, iskrena. Naravno, uz tehnički perfekcionizam koji je rezultat dugogodišnjeg usavršavanja na uglednim akademskim institucijama, no njen je karakter, upornost i unutarnja snaga ono što ju je dovelo do samog svjetskog vrha i osiguralo joj prepoznatljivost zvuka, jer je njenu izvedbu vrlo lako prepoznati i razlikovati od drugih pijanista, na najbolji mogući način.

 

 

Zagrebačka će publika imati priliku uživati u njenom umijeću u subotu, 22. veljače, kada će u sklopu ciklusa Lisinski subotom uz Orkestar Minhenskoga radija, Zbor Bavarskoga radija te mnogobrojne soliste, pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, izvesti Beethovenovu Koralnu fantaziju u c-molu za glasovir, soliste, zbor i orkestar.