Specijal

Opaki klasičari: Lorenzo Viotti

Opaki klasičari: Lorenzo Viotti

Najzgodniji dirigent ikad.

Doduše, pokušala sam potražiti neku listu zgodnih dirigenata, da opravdam prethodnu konstataciju, ali ona kao takva (za sada) još uvijek ne postoji, pa će vam tako ovaj frajer i službeno sada biti predstavljen kao najzgodniji dirigent na svijetu.

No, u svijetu klasične glazbe, ljepota je samo povoljan dodatak, ali bez kvalitetnog znanja i izvedbe ipak nema titule „opakog”.

 

 

Dvadesetdevetogodišnji Švicarac tijekom školovanja izučavao je klavir, pjevanje i udaraljke, ali se ipak na kraju odlučio za dirigiranje, jer, eto, sin je poznatog dirigenta Marcella Viottija. Premda je jedno vrijeme svirao udaraljke u Bečkoj filharmoniji, kao mladi je dirigent dobio mnogobrojne nagrade te je sada u potpunosti posvećen ovom pozivu.

U slobodno vrijeme bavi se adrenalinskim sportovima, što mu omogućuje plasiranje atraktivnog sadržaja na društvene mreže, a pred njim je vrlo izazovan zadatak – u sezoni 2021./2022. postat će šef-dirigent Nizozemske filharmonije i Nizozemske opere.

Inspirativan dirigent, koji se do sada pokazao da je vrijedan najprestižnijih svjetskih pozornica. Njegovo duboko razumijevanje, strast i predanost radu, uz poštovanje i ljubav prema pjevačima, čini ga savršenom kombinacijom drame i glazbe - ovako ga hvale kolege, koji jedva čekaju da započnu suradnju u nizozemskoj prijestolnici. I vi biste s njim drage volje surađivali, zar ne?

 

 

Filharmonija BBC-ja, Kraljevski orkestar iz Liverpoola, Minhenska filharmonija, Bečki simfonijski orkestar, Kraljevski filharmonijski orkestar i Filharmonica della Scala samo su dio prestižnih orkestara s kojima je ovaj zgodan frajer surađivao dok su opere njegova velika strast zbog čega će sljedeće godine dirigirati operom Romeo i Julija u milanskoj Scali. Priznaje kako na probama voli i zapjevati.

Dirigent koji sluša glazbenike - mnogobrojne kritike iz raznih krajeva svijeta obiluju pozitivom i istim zaključkom – o obaveznom praćenju razvoja karijere ovog momka.

I mi ćemo dalje pratiti njegov razvoj, pogotovo na Instagram profilu, gdje često objavljuje avanture sa svojim najboljim frendom, Andreasom Ottensamerom.