Specijal

Opaki klasičari: Ksenija Sidorova

Opaki klasičari: Ksenija Sidorova

Što je za vas pojam harmonike kao instrumenta? Osim ako niste ljubitelj narodne glazbe, vjerojatno ste dosad većinom izbjegavali ovaj instrument. No, jeste li znali da se ovaj instrument može zvučati izuzetno elegantno i zanimljivo i u klasičnoj glazbi? A u rukama Ksenije Sidorove – izuzetno ženstveno i strastveno.

Svojom pojavom i tehničkim vještinama izazvala je pravu revoluciju u području. Harmonika je u klasičnoj glazbi bila poprilično zapostavljena, a i većina onih koji su ju koristili u te svrhe i nisu najbolje predstavili instrument te uspješno ga odvojili od etikete narodne i zabavne glazbe. Kseniji je to pošlo od ruke toliko dobro da je poprilično teško povjerovati da se radi o istom instrumentu. Poprilično nezgrapan i fizički nimalo elegantan instrument u njene ruke pristaje savršeno, poput modnog dodatka koji se savršeno uklapa u njen zanimljiv modni ukus. Čekiraj kožne tajice.

 

 

Rođena i odrasla u Latviji, no ruskih korijena, koji su definitivno razlog plamenu strasti koji gori u svakoj odsviranoj noti. Zanat je brusila u Londonu, na najprestižnijem glazbenom sveučilištu, Royal Academy of Music. Sada, sa samo trideset godina, postigla je svjetsku slavu te polako, ali sigurno korača prema samom vrhu klasične glazbe. Ono što je sigurno jest da je najveća svjetska zvijezda svog instrumenta.

 

 

Debitantski album objavila je 2011. – „Classical accordion“ šetnja je velikim vremenskim epohama, raznim stilovima klasične glazbe uz djela Mozarta, Bacha, Scarlattija, Piazzolle, ali i pojedinih skladatelja jazz glazbe čime se predstavila kao instrumentalistica koja vješto barata raznim stilovima u koje udahnjuje vlastiti karakter.

 

 

Na albumu „Fairy Tales“ posvetila se materiji napisanoj isključivo za matični instrument, istoimenom bajkovitom djelu češkog skladatelja Vaclava Trojana, uz to ubacivši i Holberg suitu Edvarda Griega.

 

 

No prava je revolucija uslijedila objavom albuma „Carmen“, posebnim aranžmanima najpoznatijih melodija poznate opere. Ovdje su njena strast i snažan karakter zasluženo došli do izražaja u punom sjaju, stvorivši emotivno nabijeno djelo koje dostojno dočarava ljubavne i životne uspone i padove iz popularnog opernog komada koje ostavlja bez daha. A ovo je diskografsko izdanje koje se sluša u jednom dahu. Premda jazzerski trenutci na prvo slušanje dovode do svojevrsne konfuzije, ova se opaka klasičarka vrlo brzo uvlači pod kožu neizmjernom ženstvenošću i elegancijom izvođenja vatrenih solističkih dionica koje su jednako impresivne i kod baladičnog i kod zaigranog plesnog karaktera.

 


 

Na pozornici uvijek vedrog karaktera i izvrsnog stajlinga, postala je prava zvijezda modernog doba klasične glazbe.

Ovih se dana nalazi na mini njemačkoj turneji s Nemanjom Radulovićem, Laurom Favre Kahn i Andreasom Ottensamerom – program prepun zabave i kvalitetnog muziciranja uz najpoznatija djela Khachaturiana, Bartoka, Ravela, Montija, Blocha, Bizeta, de Falle i Piazzolle. Ova je ekipa itekako poznata po maestralnom izvođenju ovog uistinu uzbudljivog programa, a u pauzama na Instagramu dijele doživljaje života izvan svjetla pozornice. 

 

 

Čekiraj i ti!