Specijal

Opaki klasičari: Khatia Buniatishvili

Opaki klasičari: Khatia Buniatishvili

"Beyonce klasične glazbe", kažu mnogi, ali sigurno je da je Khatia Buniatishvili jedna od najsenzualnijih pijanistica današnjice.

I premda joj je ime jednako teško zapamtiti i napisati kao i kod našeg dragog domaćeg benda Ischariotzcky, ova je mlada pijanistica svojim sviračkim umijećem već odavno osvojila svijet, ali  se ni kriva ni dužna zbog istog talenta našla u središtu skandala koji je prije nekoliko protresao svijet finih klasičara.

Priča se da je poznati violinist (u klasici uživa status legende) Gidon Kremer (koji sljedeće subote, 6. travnja nastupa u Lisinskom), odbio nastupiti na jednom od najprestižnijih svjetskih festivala jer je Khatjin nastup otkazan u korist komercijalno popularnijeg, ali po njegovom mišljenju glazbeno lošijeg pijanista.

Chris Martin i Coldplay je obožavaju te su je pozvali da svira na njihovom albumu "A Head Full of Dreams", objavljenom 2015. Martin joj je dodijelio i prestižnu Echo nagradu, svojevrsni Grammy za klasične glazbenike (da, postoji i stvarni Grammy za klasiku, ali je prebrutalno amerikaniziran, stoga u tom svijetu nije previše relevantan).

Orlando Bloom, nakon što se rastao s Mirandom Kerr, viđen je kako se s Khatiom smuca po Parizu. To se navodno dogodilo 2017. kada je na kratko prekinuo i s Katy Perry, s kojom je danas zaručen. Radi li se o poslovnom, prijateljskom ili ljubavnom odnosu nikada točno nije bilo definirano, no gruzijski mediji tada nisu prestajali pisati o ovom događaju.

Nakon što smo izredali sve zanimljivosti, valja navesti i sljedeće – Khatia je tridesetjednogodišnja pijanistica gruzijsko-francuskog porijekla. S tri godine počela je svirati klavir, prvi je javni nastup imala s Komornim orkestrom iz Tbilisija sa samo šest godina. Međunarodnu je karijeru započela kao desetogodišnjakinja te danas ne postoji koncertna dvorana u kojoj nije nastupila, niti važno ime na sceni s kojim nije surađivala.

Govori čak pet jezika – gruzijski, francuski, njemački, engleski i ruski, za svoj je rad nagrađena mnoštvom nagrada.

Diskografsku karijeru je započela djelima Liszta, nastavila s Chopinom, zatim ju je pukla nostalgija za domom pa se pozabavila gruzijskim skladateljima, a na najnovijem albumu izašlom prije nekoliko dana svira djela Schuberta.

Mnogi bi rekli kako je to poprilično neuobičajen put za jednog klasičara, koji se na početku karijere obično baziraju na bečkoj klasici i jednostavnijem romantizmu, a tek se kasnije uhvate u koštac s Rahmanjinom i Lisztom. Chopin je sveprisutan, jel'.

Objavljen za Sony Classical, album „Schubert“ donosi Sonatu za klavir br. 21 u B-duru, D. 960 te 4 Impromptua, Op. 90, D. 899.

Izuzetno ženstvena, prirodna, topla i senzualna – Khatia sviračkom tehnikom oduševljava svakom odsviranom notom. Precizno i raskošno, istovremeno usamljeno i melankolično, svijet je koji slušatelja ne može ostaviti ravnodušnim. Naime, kada krenete slušati interpretaciju ove vrhunske umjetnice, ona vas naprosto svakim odsviranim tonom zainteresira za sljedeći, kojeg u milisekundi očekujete s velikim uzbuđenjem. Nježnost i dubina izražaja uz iskreno i emotivno proživljavanje djela, stvara neopisivu glazbenu čaroliju koju je uistinu potrebno doživjeti uživo.

Na YouTubeu, ako vam ikada iskoči u prijedlozima, zasigurno ćete kliknuti na neki od njenih nastupa jer je u naslovnoj slici redovito suptilno istaknut bogat prirodan dekolte koji naprosto natjera i žensku i mušku publiku da kliknu i da vide o čemu se tu zapravo radi. Tko je ta prirodno obdarena ljepotica za klavirom? A kada slušatelj čuje i njen vrhunski zanat, tada je paket potpun, a svjetska slava zagarantirana. I članstvo u klubu Opakih klasičara.

Nije ni čudo što je Orlando pao na nju. Slijedi London, Španjolska, Kanada i SAD, pa malo Hong Konga. Nakon toga se vraća u Švicarsku i Austriju, a nadamo se da će u jednoj od predostojećih koncertnih sezona navratiti i do Lisinskog.

I još jedan fun fact za kraj - Krešo Bengalka koristi sličan logotip, što znači da bismo Khatiju s punim pravom mogli proglasiti najtvrđim đirom klasične glazbe.