Specijal

Opaki klasičari: Gustavo Dudamel

Opaki klasičari: Gustavo Dudamel

Dirigent panker. Gustavo Dudamel uistinu je impresivna persona koja je buntovnički uspjela revolucionarizirati svijet klasične glazbe, istovremeno otvarajući put mnogim mladim glazbenicima iz Južne Amerike, odakle i sam potječe.

Rođen je u Venezueli, a danas, sa samo trideset i osam godina, na čelnom je dirigentskom mjestu svjetske glazbene scene. Također slavi i desetu obljetnicu suradnje s Filharmonijom iz Los Angelesa, čiji je umjetnički direktor. Radi se o najuglednijem američkom orkestru koji redovito povezuje raskoš klasične glazbe i sjaj Hollywooda, za čiju je realizaciju Dudamel vjerojatno jedini ispravan odabir. Njegovo ime uklesano je na Stazi slavnih, uz ostala najveća i najpoznatija imena svjetskog showbizza.  

 

Mahlerova "Simfonija tisuće". S tisuću glazbenika na pozornici. Dudamel roka u domovini.

 

Njegova zaigranost i jedinstveno shvaćanje maestralnih glazbenih djela donijela su mu i povijesnu ulogu dosad najmlađeg dirigenta novogodišnjeg koncerta Bečka filharmonije. Koncert za pamćenje dogodio se 1.1.2017., a svijet je još jednom oduševljeno potvrdio i objeručke prigrlio njegov simpatičan venecuelanski šarm.

 

Skuži kako headbanga pred Papom

 

Samo godinu ranije predvodio je Orkestar mladih iz Los Angelesa koji su pratili Coldplay za vrijeme njihova legendarnog nastupa na Superbowlu. Obožavaju ga Beyonce i Bruno Mars, ali i veliki skladatelj filmske glazbe John Williams, zbog čega je Dudamel bio vodeća osoba za realizaciju glazbe iz filma „Ratovi zvijezda: Sila se budi“.

 

Frajer #objasnio Romea i Juliju

 

U domovini je izuzetno voljen i cijenjen, sunarodnjaci su ga prozvali „Gustavo Veliki“, a dobio je i vrlo važan zadatak ravnanja Simfonijskog orkestra Simon Bolivar na pogrebu venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza. Za popularizaciju ovog orkestra zaslužan je upravo Dudamel koji ih je doveo čak i do Carnegie Halla te Royal Albert Halla, a radi se o mladim glazbenicima slabijeg socijalnog statusa čije je školovanje financirala država.  „El Sistema“, program državne potpore mladim glazbenicima, omogućila je i samom Dudamelu pristup formalnom glazbenom obrazovanju, a on, kao i mnoštvo drugih danas uspješnih ljudi, zahvalni su na postojanju ovog „pokreta“ jer ih je to, kako sami navode, spasilo od nemilosrdnog života i siromaštva na ulicama Venezuele.

 

Čekiraj kaos, skoro pa je šutka u publici nastala

 

Naprosto je nemoguće odoljeti njegovom šarmu, njegov ozbiljno-neozbiljan pristup nikog ne ostavlja ravnodušnim, bilo da se radi o Disneyevim klasicima ili žestokim Mahlerovim simfonijama. Ambiciozno i uspješno anarhistički pristupa uštogljenom i strogom sustavu, rušeći sve predrasude. Zbog luđačkog dirigentskog stila, glavna je zvijezda i svih klasičarskih memeova. Uz njega je naprosto nemoguće ne zaljubiti se u klasičnu glazbu. Dopustite mu da vas zavede!

 

P.S. Imao je najbolje šale i pošalice prije izvedbe "Radetzky marša"