Specijal

Opaki klasičari: Eva Šulić

Opaki klasičari: Eva Šulić

Rubrika "Opaki klasičari" u 2021. bit će posvećena mladim klasičnim glazbenicima. Ovaj mjesec predstavljamo violinisticu Evu Šulić.

Među svoje uspjehe Eva Šulić odnedavno bilježi i onaj s prestižnog natjecanja „Pandopulo“. U kategoriji violine ove je godine osvojila prvu nagradu, i to za izvedbu skladbe „Igra“ Borisa Papandopula.

Violinu svira od svoje četvrte godine, a danas je kao dvadesetčetverogodišnjakinja jedna od najperspektivnijih violinistica s ovih prostora. Graz, Beč i Zagreb tri su glazbene metropole u kojima je brusila svoj talent, a njezina glazbena priča započela je u rodnom Mariboru gdje je pohađala Srednju glazbenu i baletnu školu. 

 

 

Prije nekoliko godina započela je studij violine na Sveučilištu za glazbu i scenske umjetnosti u Beču, gdje uči od profesora Antona Sorokowa. Dosad je surađivala s impresivnim popisom imena – usavršavala se kod majstora violine i vrsnih pedagoga kao što su Marina Sorokowa, Anton Sorokow, Latica Honda Rosenberg, Evgenia Epshtein, Pavel Vernikov, Barnabas Kelemen, Vera Vaidman ili Stefan Milenković.

Osim obrazovnog, iza nje je i bogato izvođačko iskustvo. Kao solistica nastupila je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija, Simfonijskim orkestrom festivala Maribor, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije.

 

 

Česta je gošća zagrebačkih pozornica, a posebnu pažnju uz divljenje šire javnosti dobila je kao gošća na koncertu svog brata, violončelista Luke Šulića, u Lisinskom u veljači prošle godine. 
Tada je izvedbom Piazzollinog „Invierno Porteno“ iz „Four Seasons of Buenos Aires“ pokazala da je zvuk njezine violine fantastična kombinacija elegantnog i sirovog uz ženstvenu gracioznost i nježnost koja dopire iz iznimno pravilno oblikovanih najviših tonova. 

Djeluje i kao član sve popularnijeg trija Eusebius. Trio je osnovan 2017. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Uz nju ga čine violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković pod mentorstvom prof. Pavla Zajceva. Radi se o jednom od trenutno najuspješnijih projekata mladih domaćih glazbenika jer broj nagrada i pohvala koje su osvojili u ovom sastavu uistinu je impresivan. 

Istančan ton, prepoznatljivost izvedbe i vješta tehnika, ovu bi glazbenicu uskoro mogao odvesti na sam vrh svjetske glazbene scene. Stoga s velikim nestrpljenjem iščekujemo njeno sljedeće ukazanje pred publikom, ali i debitantskog diskografsko izdanje.