Vije-sti

Završeno 9. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

Završeno 9. Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo

Natjecanje nazvano po jednom od najvećih i najplodnijih skladatelja i dirigenata u hrvatskoj povijesti - Borisu Papandopulu kojem ove godine obilježavamo 115. obljetnicu rođenja i 30. godišnjicu smrti, ponovno je predstavilo najbolje mlade hrvatske glazbenike u kategorijama violina, flauta, klarinet i saksofon.

Kandidate je ocjenjivao stručni ocjenjivački sud u tri izlučna kruga, a zajednički je zaključak da je ove godine nivo svih natjecatelja viši nego na prethodnom natjecanju što potvrđuje potrebu ovog natjecanja na putu profesionalnog usavršavanja mladih glazbenika.

Prvonagrađeni su gotovo uvijek ostali na podijima u Hrvatskoj, a mnogi su napravili svjetsku karijeru. Spomenuo bih primjerice kolegu Leona Koševića koji je dobio prvu nagradu prije nekoliko godina, a sada je prvak opere u Londonu, dok je većini mladih glazbenika Natjecanje Papandopulo bila prva stepenica u profesionalnoj karijeri. Natjecanje je do sada pokazalo svoj dio važnosti u hrvatskoj glazbi i kulturi, ukazujući pozornost na one koji su najbolji - rekao je Goran Končar, predsjednik Natjecanja Papandopulo.

Svi finalisti osvojili su novčane nagrade (1. nagrada u iznosu 12.000,00 kuna, 2. nagrada u iznosu 8.000,00 kuna  i 3. nagrada u iznosu 5.000,00 kuna), nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja u iznosu 3.700,00 kuna koju dodjeljuje Hrvatsko društvo skladatelja, AV snimanje Glazbene iskaznice, nastup na Svečanom koncertu te u sezonama Hrvatskog komornog orkestra, Dubrovačkog simfonijskog orkestra te Danima Milka Kelemena u Slatini.

VIOLINA

Stručni ocjenjivački sud u kategoriji violina djelovao je u sastavu Goran Končar, Anđelko Krpan, Mirjam Pustički Kunjko i Orest Shourgot i donio je sljedeće odluke; u finale su ušla samo dva kandidata:

            1. nagrada     EVA ŠULIĆ

            2. nagrada     IVAN GRAZIANI

 

Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobila je EVA ŠULIĆ za izvedbu skladbe Igra Borisa Papandopula (iz Improvizacija i Igra). Kutiju za violinu Accord Case dobio je FRAN BOBIĆ kao jedini student u kategoriji violina.

 

FLAUTA

Stručni ocjenjivački sud u kategoriji flauta djelovao je u sastavu Tamara Coha Mandić, Marina Novak, Renata Penezić, Snježana Pavićević i Matej Zupan i donio je sljedeće odluke:

            1. nagrada     LUCIJA STILINOVIĆ

            2. nagrada     IVANA VUKOJEVIĆ

            3. nagradu     MARTA SESAR

 

Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobila je IVANA MIŠIĆ za izvedbu skladbe Ibis Ivana Božićevića.

 

KLARINET

Stručni ocjenjivački sud u kategoriji klarinet djelovao je u sastavu Davorin Brozić, Željko Milić, Milko Pravdić i Davor Reba. U finalu je nastupilo čak četvero klarinetista a nagrade su sljedeće:

            1. nagrada     TONI KRANJAC

            2. nagradu dijele      SEBASTIJAN SARAPA i DUJE STANIĆ

            3. nagrada     BRANIMIR NORAC

 

Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobio je DUJE STANIĆ za izvedbu skladbe Koncert za klarinet Stjepana Šuleka.

 

SAKSOFON

Stručni ocjenjivački sud u kategoriji saksofon djelovao je u sastavu Nikola Fabijanić, Saša Nestorović, Dragan Sremec, Gordan Tudor i Tomislav Žužak te su donijeli odluke:

            1. nagrada     SVEN CRNKOVIĆ

            2. nagradu dijele NIKOLA SMETKO i BARTOL STOPIĆ

            3. nagrada nije dodijeljena

 

Nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja dobio je JAKOV VAREZIĆ za izvedbu skladbe Passamezzo Marka Ruždjaka.

 

Prvonagrađeni Sven Crnković dobio je na poklon i kutiju tvrtke ACCORD CASE iz Pule, a svi kandidati koji su nastupili na Natjecanju zahvaljujući dugogodišnjem partneru i donatoru dobili su 30% popusta za kupnju kutija za instrumente tvrtke ACCORD CASE iz Pule.
 
Natjecanje se održava u organizaciji UNISON-a, Hrvatskog glazbenog saveza uz potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu. Sljedeće natjecanje (deseto po redu) održat će se u veljači 2022. za kategorije klavir, solo pjevanje i limene puhače.
 
Svim natjecateljima još jednom čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem profesionalnom putu, a pratit ćemo ih i na web stranicama Natjecanja Papandopulo i UNISON-a, Hrvatskog glazbenog saveza.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni