Vije-sti

195 godina Hrvatskoga glazbenog zavoda obilježava se koncertom u Centru za kulturu Maksimir

photo: HGZ, credit: Zvonimir Ferina

195 godina Hrvatskoga glazbenog zavoda obilježava se koncertom u Centru za kulturu Maksimir

Svečano stubište HGZ-a dočekalo je 195. obljetnicu osnivanja udruge odjeveno u bijelo!

18. travnja 1827. u dvorani tadašnje Kraljevske akademije, danas Gornjogradske gimnazije na Katarininu trgu, održan je prvi koncert  Društvenog orkestra sastavljenog od članova društva ljubitelja glazbe koje je tada nosilo službeni nazivSocietas filharmonica zagrabiensis, a u spisima i među građanima Zagreba najčešće se nazivaloMusikverein. Taj se datum smatra početkom rada udruge i obilježava se kao Dan Hrvatskoga glazbenog zavoda, a ove godine će se zbog radova u zgradi proslava održati 28. travnja u 19:30 u Centru za kulturu i informacije Maksimir. Na svečanom koncertu povodom 195. rođendana nastupit će Društveni orkestar HGZ-a pod ravnanjem akademika Zorana Juranića i Društveni komorni ansambl HGZ-a pod umjetničkim vodstvom pijanistice Vesne Šepat Kutnar.

„U ožujku 2021. potpisali smo ugovor s Ministarstvom kulture i medija o dodijeli 57.178.606,10 kuna bespovratnih sredstava iz Fonda solidarnosti EU i danas je HGZ veliko gradilište. Neizmjerno smo zahvalni Centru za kulturu i informacije Maksimir u kojem su naši ansambli pronašli svoj privremeni dom za probe i nastupe. Radovi na konstrukcijskoj obnovi trajat će do kraja godine i HGZ će nakon te obnove imati ojačanu i sigurnu zgradu. No, cjelovita obnova tek slijedi i njome ćemo vratiti raskošan, izvorni izgled svečanog stubišta i naših dvorana. Novi prostori u potkrovlju donijet će dodatne sadržaje poput dugo sanjanog muzeja glazbe i nove, tehnološki napredne dvorane te pretvoriti HGZ u suvremeni multimedijalni centar koji će biti otvoren prema svim umjetnostima i koji će svojim djelovanjem obogatiti kulturni život Zagreba. “ – kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Sredstva iz Fonda solidarnosti EU ne pokrivaju redovito poslovanje, a zbog radova udruga nema nikakvih prihoda od studenog prošle godine kada je zgrada u Gundulićevoj ulici zatvorena. Stoga donatorska kampanja za opstanak jedne od najstarijih aktivnih udruga građana na svijetu i dalje traje, a sve detalje potražite na: https://www.hgz.hr/donacije/

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni