Specijal

Mjesec glazbe: Kako biti odgovoran slušatelj u doba streaminga? (dio prvi)

Mjesec glazbe: Kako biti odgovoran slušatelj u doba streaminga? (dio prvi)

Glazbenik i pisac Damon Krukowski u kolumni za Pitchfork je objasnio kako i zašto bi korisnici trebali odgovorno koristiti glazbene streaming servise. U nastavku donosimo prvi dio koji objašnjava srž problema koji je nastao njihovom pojavom i načinom rada.

2012. sam s bendom Galaxie 500 zaradio prvi novac od streaming servisa. Spotify nam je isplatio 1,05 dolara za 5960 streamanja našeg singla "Tugboat". Podijeljeno na tri člana benda, svatko je u džep spremio 35 centa. Nije se činio kao obećavajući izvor zarade.

Nekoliko su godina digitalni servisi dobivali primjedbe slučajeva poput našeg uz obećanja da će se stvari u budućnosti promijeniti, kada milijuni ljudi diljem svijeta prisvoje njihovu aplikaciju. Danas Spotify tvrdi da ima 140 milijuna aktivnih korisnika, od kojih je 70 milijuna plaćenih pretplatnika čime je udio konzumacije glazbe u SAD-u prošle godine porastao na čak 50%. Premda su neki zadovoljni zaradom od ovih servisa, a Billboard je nedavno izvijestio o najbržem rastu glazbene industrije, većina glazbenika i nije najzadovoljnija. 

Razlog je jednostavan - prema ispitivanju BuzzAngle Musica, više od 99% streamova odlazi na samo top 10 najslušanijih pjesama. Što znači da samo manje od 1% korisnika sluša svu ostalu glazbu. Time je koncentracija streaminga samo na najpopularnijim pjesmama i albumima. Naravno, najveći su hitovi uvijek imali najveći udio na tržištu, ali izgleda da novi servisi povećavaju prazninu između takvih i ostalih. 

Što učiniti? Spotify, Apple Music i ostale korporacije neće uskoro promijeniti vlastite trajektorije. Preostaje da se mi sami prilagodimo situaciji - kao kreatori i konzumenti cjelokupne glazbe, ne samo najpopularnijih 10% iste, kako bismo napravili protutežu sustavu koji je načinjen za odabranu manjinu. Ne postoji brz način, ali to je i poanta - potrebno je uložiti puno kolektivnog truda, koji će polako davati rezultate, jednom kada shvatimo što nam se sve nudi i kako možemo doći do kvalitetnog sadržaja. 

Digitalni mediji dostupni su globalnim korisnicima, što je bilo nezamislivo u analogno doba. Sada to uzimamo zdravo za gotovo. Kapitalisti su se oduvijek bavili idejom masovne proizvodnje, a može li se to primijeniti i u glazbenoj industriji? Ako želite gledati nastup glazbenika, spektakularnu produkciju u masi s desecima tisuća ljudi, Coachella festival je pravi izbor za vas. Ako želite glazbenika gledati u klubu, također dobivate određene povlastice - možete ih vidjeti bolje, oni mogu vidjeti vas, a vi ćete platiti puno manju cijenu ulaznice. 

Kod streaming servisa, ako želite uživati u velikim produkcijama, proizvodima velikih korporacija, tada je vaš novac dobro uložen. Ako želite slušati bilo što drugo, tada vaš novac ne podupire ono što čujete. 

 

 

Mjesec glazbe na Sound Report portalu obilježava se u suradnji s Hrvatskom Diskografskom Udrugom.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni