Vije-sti

Koliko je streamova potrebno da bi glazbenici zaradili minimalac?

Koliko je streamova potrebno da bi glazbenici zaradili minimalac?

Jedan od čelnih ljudi kompanije PRS, koja se bavi isplatom autorskih prava, Tom Gray, podijelio je statističke podatke o zaradi glazbenika streamanjem pjesama na različitim servisima.

Kako bi se zaradila minimalna satnica prosječnog britanskog radnika, u iznosu od 8,72 funte, potreban je različiti broj streamova na različitim platformama, od kojih neke niti ne isplaćuju svote, ako broj streamova nije premašio zaradu od 1 funte. 

Najmanje streamova je potrebno na servisu Amazon, 970 dok je najteže na YouTubeu, gdje je potrebno čak 7,267 streamova kako bi se ostvarila zarada u iznosu 8,72 funte. No, ovdje se radi o ukupnom iznosu prihoda, te je ostvariv samo ako glazbenik ima stopostotna prava na svoj sadržaj. Gray navodi kako prosječan glazbenik pod okriljem velike diskografske kuće ima pravo samo na 20% prihoda dok autor, u najboljem slučaju, ima 8-15% udio prihoda. 

Prošlog su mjeseca glazbenici uputili apel Spotifyju da im se utrostruče tantijemi kako bi se smanjili gubici zbog pandemije koronavirusa. 

Podatke o cijeni streaminga na određenim servisima dostupni su OVDJE.

 

izvor: The Trichordist/Tom Gray

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni