Specijal

Metal detektor: Habitus - “Markhor”

Metal detektor: Habitus - “Markhor”

Kada si u izolaciji, vrijeme kao da je stalo. Imaš vremena baviti se stvarima kojima do sada nisi ili dodatno usavršiti ono što radiš. Stanje neizvjesnosti, agonije i ograničenih ljudskih sloboda inspiriralo je tako beogradski glazbeni projekt Habitus u stvaranju debitantskog EP izdanja "Markhor".

Radi se o samostalnom projektu Mihaila Matovića, inače gitaristi benda Zbedem iz Čačka.  Samostalno snimljen, samostalno produciran - napravljen je, jednom riječju, vrhunski. S potpisom iznimno kvalitetnog glazbenika, koji je uspio sve jako lijepo “ugladiti”, do najsitnijeg detalja. Radi se o konceptualnom noise-rock/post-rock/hard-rock djelu s primjesama industrijskog metala. Ta distorzirana mješavina pomno je skladana i satkana u šest cjelina, pjesama koje i zajednički i samostalno djeluju snažno i uvjerljivo, a emotivna dinamika koja se kontinuirano mijenja daje EP-u posebnu dozu zanimljivosti i šarma. 

Ovo je uistinu jedan od najboljih autorskih rješenja regionalnog metala i rocka u posljednjih nekoliko mjeseci, možda i godina. 
Poigravanje mogućnostima instrumenata, istraživanje njihovih limita i dočaravanje atmosfere koju nagovještava ime pjesme, dovedeno je na izuzetno visoku razinu. Snažan i precizan ritam bubnja, gitarska dionica koja je vrhunska i kao ritmička podloga i blaga distorzirana melodija, modifikacija i upliv elektronskog i sintetičkog iz klavijatura, spoj je tradicionalnog i modernog. Toliko poznat, opet drugačijeg. Sirovog, ali izuzetno odmjerenog. Prirodnog i iskrenog. 

Pola sata čistog hedonizma za svakog ljubitelja žestokog zvuka. Izazov progresivnog,  užitak za one željne dubine, kompleksnosti koja zvuči uvjerljivo. Obilje detalja kojih se teško zasititi, a usprkos primarno melankoličnom i turobnom osjećaju koji nalaže, djelo svojom kvalitetom izaziva veliki osjećaj ugode. Uistinu neočekivano iznenađenje u koje je vidno uloženo puno rada i truda, ali je rezultiralo iznimno visokom kvalitetom i umjetničkom vrijednošću.

Jer, “Planet slow”, kako jedna od šest pjesama nalaže, pruža beskonačno mogućnosti, opet ograničava nas na najjače. No, rezultirao je jednim iznimno sofisticiranim i zrelim djelom 
Nadamo se da će ovo što prije postati samo relikvija nekog prethodnog, iznenadnog i neugodnog razdoblja u kojoj čijoj ćemo izvedbi moći uživati u do posljednjeg mjesta ispunjenom klubu.