Specijal

Kralj je mrtav! Ili?

Kralj je mrtav! Ili?

Prema službenim podacima, Elvis Aaron Presley preminuo je od srčanog udara 16. kolovoza 1977. godine, a danas gotovo 42 godine nakon njegove smrti, brojni obožavatelji i dalje vjeruju da je njihov idol živ te da odmara od slave i popularnosti. Zahvaljujući teoriji zavjere “Elvis je živ”, Kralj rock ‘n’ rolla smješten je u društvo Bigfoota, čudovišta iz Loch Nessa i inih, a mi vam donosimo neka od njegovih slavnih “ukazanja” i korijene popularne teorije.

1. PRVO VIĐENJE

Elvis je prvi put “posthumno” viđen na dan svoje smrti, 16. kolovoza 1977. godine na aerodromu u Memphisu. Muškarac koji je ličio na Elvisa kupio je jednosmjernu kartu za Buenos Aries, navodno na ime Jon Burrows, kojim se Elvis koristio pri prijavama u hotele. Patrick Lacey, autor knjige “Elvis Debunked” tvrdi da je osporio ovu popularnu priču jer je intervjuirao aerodromsko osoblje koje mu je potvrdilo da 1977. godine nisu postojali međunarodni letovi iz Memphisa. Također, postavlja se pitanje; zašto bi planetarno prepoznatljiva osoba poput Elvisa, pri pokušaju lažiranja vlastite smrti, riskirala biti viđena na toliko javnom mjestu?

2. SPROVOD

Veliki dio teorije “Elvis je živ”, proizlazi iz događaja na Elvisovom sprovodu koji se održao 18. kolovoza 1977. godine. Na snimci sa sprovoda, moguće je vidjeti kako se nosači muče s podizanjem bakrenog lijesa koji je težio više od 400 kilograma. Iako je Elvis u posljednjim godinama života “nabacio” pokoju kilu, nije moguće da je težio gotovo pola tone. Teoretičari zavjere dodatnu težinu prepisali su sustavu za hlađenje ugrađenom unutar lijesa, koji je sprječavao voštanu figure Elvisa da se otopi. Svjedoci sa sprovoda, poput Elvisovog rođaka Genea Smitha, kasnije su izjavili da im je Kraljevo tijelo izgledalo neobično; nos mu je bio malo “spljošten”, kosa je izgledala umjetno i nalijepljeno, a njegove tipično grube ruke, preglatko.

3. NADGROBNI SPOMENIK

Uz sam sprovod, mnogo prašine je podigao i Elvisov nadgrobni spomenik. Naime, obožavatelji su ostali šokirani inskripcijom na spomeniku koja glasi “Elvis Aaron Presley”, iako je njegovo srednje ime glasilo Aron, najvjerojatnije u spomen na njegovog mrtvorođenog brata blizanca Jessea Garona. Dio obožavatelja zaključio je da je pogrešno ime na nadgrobnom spomeniku znak da je Kralj živ. Jedan od Elvisovih rođaka, Billy Smith, tvrdi da je Elvis jednostavno preferirao koristiti duplo slovo “a”, čemu svjedoče i vlastoručno potpisani dokumenti.

4. FOTOGRAFIJA KOD BAZENSKE KUĆICE

Drugo značajno viđenje Elvisa dogodilo se na Staru godinu 1977. Mike Joseph, koji je posjećivao Graceland sa svojom obitelji, “okinuo” je fotografiju Presleyeve bazenske kućice. Nekoliko godina kasnije, Joseph je s povećalom pregledavao fotografije i primijetio "elvisoliku" figuru kako sjedi pokraj ulaza bazenske kućice. Mnogi su bili uvjereni da je riječ o fotografskoj manipulaciji, no to su opovrgnuli stručnjaci u Kodaku. U intervjuu s Larryjem Kingom, Elvisov prijatelj Joe Esposito konstatirao je da se na fotografiji nalazi Elvisov suradnik Al Strada. To objašnjenje je zadovoljilo neke, ali dio obožavatelja i dalje vjeruje da je na slici “ulovljen” Kralj glavom i bradom.

5. KRALJ KALAMAZOOA

U kasnim 80-ima, epicentrom “Elvis je živ” teorije zavjere postao je grad Kalamazoo u Michiganu, u kojem je Elvis održao koncert četiri mjeseca prije smrti. Louise Welling tvrdila je da je ugledala Elvisa dok je čekao u redu u lokalnom supermarketu. Bio je obučen u bijeli kombinezon (naravno) i kupovao električni osigurač. Njena kćer kasnije ga je špijunirala dok je jeo u Burger Kingu. David Adler koji je napisao kuharicu s temom Elvisa, izjavio je za Los Angeles Times da ono što daje kredibilitet toj priči jer činjenica da je Burger King bio Elvisov uvjerljivo najdraži lanac brze hrane.

 

6. SAM U KUĆI

Viđenje u Kalamazoo izazvalo je brojna druga krajem osamdesetih, Elvis je često viđen kako primjerice toči benzin ili kupuje brzu hranu, takva viđeja bila su u skladu s vjerovanjem da je lažirao svoju smrt kako bi mogao živjeti normalnim životom daleko od blještavila pozornica. No Elvis je obožavao filmove (glumio je u njih čak 31) te je sasvim prirodno da mu je “u smrti” nedostajao boravak na filmskom setu. Početak 90-ih donio je još jedan kulturni fenomen, film “Sam u kući”, a brojni poklonici teorija zavjere uvjereni su da se Elvis pojavio u jednoj od scena. Riječ je o sceni u kojoj je lik koji glumi Catherine O’Hara, “zaglavljen” na aerodromu i pokušava doći do svog sina. Navodni Elvis stoji iza nje u redu, a teoretičari zavjere uvjereni su da statist ima iste geste kakve je imao Elvis dok je glumio. Identitet statista i dalje je nepoznat, ali uvjereni smo da kad bi se i pojavio u javnosti, mnogi i dalje ne bi bilo uvjereni kako nije riječ o njihovom idolu.

7. KUĆEPAZITELJ

Snimka kućepazitelja Elvisovog Gracelanda u ljeto 2016. godine, uzdrmala je internet. Video prikazuje sijedog muškarca sa šiltericom koji nosi kablove i pokazuje dva prsta (za teoretičare zavjere značajan numerički simbol). Video na YouTubeu ima preko dva milijuna pogleda, puno više nego video Elvisovog obožavatelja koji je intervjuirao Billa Barmera, zaposlenika Gracelanda koji se stvarno pojavio na spomenutoj snimci.

 

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja