Specijal

Kako je nastala...

Kako je nastala... "Gastarbajter" (Pero Defformero)

Čast otvaranja KSET-ove nove koncertne godine ima miljenik domaće alternativne folk metal scene kojeg ne treba posebno predstavljati - Pero Defformero. Ususret svečanom koncertu koji će se održati u subotu, 13. siječnja, ekipa iz benda otkrila nam je kako je nastao njihov najveći hit "Gastarbajter".

 

 

Kako to uglavno biva i naš (momentalno) najveći hit Gastarbajter je nastao kao spontana reakcija na neki događaj ili pojavu iz realnog života. Putujući po regionu na promo-turneji albuma UnderGrand, u nekoliko navrata smo prolazili kroz sela Draginje i Bogatić. Kuće koje tamo možete da vidite, retko gde ćete još naći - čista poezija! :-) Scene koje se pamte i prepričavaju dugo, dugo nakon toga... Što bi narod rekao: da nije smešno, bilo bi potresno.
Avaj, kada je došlo vreme da se radi novi album (JeR to liči na taj način?), kroz šalu i priču smo se dotakli ideje da se na novom albumu nađe i jedna "ramštajnovska" kompozicija. Riff ja izašao bukvalno "iz ruke" a ostatak kompozicije je bio gotov u narednih 20-tak minuta. Bili smo zadovoljni rezultatom. Ostalo je pitanje lirike...
Tema se prosto nametnula sam: Rammstein su iz Nemačke a to je kao što svi znamo omiljene destinacije svih gastosa sa ovih prostora!
Dakle, Word u tastaturu i udri... ;-)
Nije bilo potrebe za bilo kakvim satiričnim preterivanjem jer je realnost bila i dalje od toga. Sve što je trebalo uraditi je sročiti u par stihova životni put prosečnog balkanca koji odlazi u "njemačku" da nađe svoj put ka ultimativnoj sreći. Opis nekoliko klasičnih stereotipa vezanih za gastarbajtera sa sela bio je i više nego dovoljan za tekst koji će se pevati i što je najbitinje od svega - svi su to prepoznali! Većina kao scene iz serija i filmova sa ovih prostora a bilo je i onih koji su bukvalno prepoznali sebe ili opis svog doma... pa su se naljutili. :-)

Bilo kako bilo, mi ćemo nastaviti da se i dalje u svojim tekstovima bavimo, na isključivo naš "defformisan" načim, svim divotama koje donosi život na ovim prostorima.