Specijal

Jazz je kul: Zvonimir Šestak

Jazz je kul: Zvonimir Šestak

Zvonimir Šestak Groove Assembly očekuje vas ovog petka, 1. listopada, u Tvornici kulture u sklopu jazz.hr festivala, a radi se o veoma zanimljivom projektu čiji je predvodnik jedan od ponajboljih i najtraženijih hrvatskih basista, Zvonimir Šestak.

Zvonimir sada preuzima lidersku poziciju predstavlja svoj skladateljski prvijenac, album “In The Pocket” iza kojeg je višegodišnji kreativni proces, a snimljen je 2019. godine zajedno s Mariom Bočićem, Jankom Novoselićem i Joeom Kaplowitzem, također važnim i utjecajnim imenima na domaćoj jazz sceni. 

Svoj je jazz zanat izučio u Grazu, a veliki talent i precizna tehnika odvela ga je na pozornice važnih koncertnih dvorana diljem svijeta. Tako je publika iz SAD-a, Kanade, Kine, Tajvana, Hong Konga, Norveške, Belgije, Francuske, Njemačke i pregršt drugih svjetskih zemalja mogla uživati u prepoznatljivom zvuku njegova kontrabasa.

 

Pozornicu je dijelio s glazbenicima kao što su Amira Medunjanin, Bojan Z, Ante Gelo, Tamara Obrovac, Matija Dedić, Davor Križić, Saša Nestorović, Krunoslav Levačić, Didier Lockwood, Satoshi Inoue, HGM Jazz orkestar, Zagrebački solisti, Dubrovački simfonijski orkestar te mnogi drugi, a u sklopu projekta European Brodcastinig Uniona 2014., bio je član Euroradio Jazz orkestra zajedno s najboljim jazz glazbenicima iz čitave Europe. 

Njegova kolekcija nagrada sastoji se od čak četiri hrvatske glazbene nagrade Status dodijeljene od strane Hrvatske glazbene unije u kategoriji jazz glazbe za najboljeg kontrabasista i bas gitarista te nekoliko diskografskih nagrada Porin za sudjelovanje u raznim projektima. 

Radi se o glazbenom umjetniku koji živi glazbu, vječno istražuje i poigrava se s različitim pravcima zbog čega se u njegovoj verziji jazza često nalaze elementi žanrova iz raznih krajeva svijeta, a cilj mu je, kako sam kaže, pokrenuti slušatelja.

Izlazak novog albuma, snimljenog s dugogodišnjim suradnicima, tenor saksofonistom Mariom Bočićem, pijanistom Joeom Kaplowitzem, bubnjarem Jankom Novoselićem i kongaistom Hrvojem Rupčićem, Zvonimirom Bajevićem koji je zviždao melodiju te Luisom Oliveirom koji je svirao na pandeiru i perkusije, nakratko je zaustavila pandemija, no sada je došlo vrijeme da se najprije zagrebačka publika na koncertu uživo te svi ostali uvjere u genijalnost novog djela i njegov jedinstveni groove.