Specijal

Jazz je kul: Lana Janjanin

photo: Lana Janjanin, credit: Matej Grgić

Jazz je kul: Lana Janjanin

Priča Lane Janjanin uistinu je zanimljiva, prepuna uspjeha kojima ne da je samo obogatila jazz glazbu svojim interpretativnim i skladateljskim djelovanjem, već i lokalnu jazz kulturu, čiju će tradiciju sada nastaviti te odgajati nove generacije slušatelja kao nova umjetnička ravnateljica jazz.hr festivala, odnosno najvažnijeg jazz događaja u Hrvatskoj.

Glazbeni je put započela kao pijanistica, da bi se kasnije dokazala kao iznimno talentirana skladateljica, zbog čega je upisala studij klasične kompozicije u Beču kao najmlađa u klasi. Tamo je sudjelovala u mnogobrojnim projektima vezanim prvenstveno za klasičnu glazbu, ali su joj se otvorile mogućnosti i u raznoraznim jazz projektima kao pijanistica i pjevačica. 

Prvi javni nastup održala je sa big bandom “Nouvelle Cuisine”,  kada je dirigirala vlastitu kompoziciju “Balkan Blood” u renomiranom jazz klubu “Porgy & Bess” u Beču.

Svoje je skladbe izvodila u raznim krajevima svijeta, a u ožujku 2013. debitirala je s Jazz Orkestrom HRT-a te je od tada njihova suradnja neprekinuta i veoma uspješna. 

Za HRT Jazz Orkestar Lana redovito sklada, aranžira te nastupa. Nakon debitanskog nastupa 2013. slijedi cijelovečernji koncert autorskih kompozicija, koji dijeli sa kolegama Dinom Rizvić i Šimunom Matišićem u Dvorani Gorgona 2015. godine. U ciklusu “Nove skladbe za jazz orkestar” nastupila je tri puta (2013., 2016. i 2017.), predstavivši svoje kompozicije.

U rujnu 2017. godine na HRT-u snimila je svoj cijeli dosadašnji opus za jazz orkestar, koji je u jesen 2018. izašao kao duplo diskografsko izdanje sa kolegicom Dinom Rizvić, koja je također snimila svoj autorski rad. Ovom produkcijom i izdanjem Lana i Dina ušle su u povijest Hrvatske (a i bivše države/regije) kao prve žene koje su skladale, aranžirale, odsvirale i otpjevale svoj opus za jazz orkestar.

Uz ovo diskografsko izdanje, objavila je debitantski album autorske glazbe sa njenim jazz sastavom pod imenom «A Minute of Love». 

Njen talent nagrađen je nominacijom za Porin u kategoriji najboljeg novog izvođača 2019., a sada je dobila najveću potvrdu i veliku odgovornost - nastaviti formirati i njegovati jazz kulturu u Hrvatskoj.