Specijal

Good Vibrations - Inciter, Side Effects, Kymera, 4 to Energize

Good Vibrations - Inciter, Side Effects, Kymera, 4 to Energize

[caption id="attachment_2664" align="aligncenter" width="547"]Inciter © Mlađan Marušić, Good Vibrations Inciter © Mlađan Marušić, Good Vibrations[/caption]

Posljednji Good Vibrations ove sezone donio nam je mix modernog hard rocka u prvoj polovici večeri i žestoke metal vibracije u drugoj polovici.

S obzirom na to da nam se bliži ljeto, dani su sve dulji i ljudi su htjeli iskoristiti posljednje zrake sunca, pa su 4 to Energize morali početi svirku pred praznim koncertnim prostorom Vintagea. No već nakon par pjesama situacija se promijenila i alter rock zvuk koji proizvode 4 to Energize privukao je mnoge, te se Vintage počeo puniti. Čvrstom ritam sekcijom, precizno odsviranom gitarom, poletni i zabavni na pozornici, predstavili su nam glazbu punu utjecaja američkih post grunge bendova s kraja 90-ih a vokal je doprinio autentičnosti izvrsnim izgovorom engleskog jezika i bojom glasa koja mi je zvučala kao nešto između Eddiea Veddera ai nešto blaže verzije Scotta Stappa. 4 to energize relativno je novi bend na zagrebačkoj sceni koji ima potencijala za široku bazu fanova, pogotovo onaj mlađi dio.

Nakon kratke pauze i hvatanja zraka, orijentalnim rifom na basu, odnosno pjesmom “Recoil”, krenuo je zagrebački trio Side Effects i privukao ljude natrag u koncertni prostor. Nastavili su s “What is Underneath”, soft rock pjesmom čiji melodični troglasni outro svaki put iznova oduševi sve prisutne, te “Diversion” čiji spot je u posljednje vrijeme sveprisutan. Na set listi se našao i simpatični instrumental “Choosh Pies” u kojoj je tehnička gitaristička preciznost Ivana Mihaljevića najviše došla do izražaja. Svirka nije mogla proći bez funky kotzenovske “Your Plan Flew Away” u kojoj se desio i blagi nesporazum među članovima benda što je uvijek simpatično kad se desi kod ovakvih bendova čija svirka se temelji na dogovoru, sigurnosti, preciznosti s minimalnom dozom improvizacije. Prisutni su imali priliku za kraj njihovog nastupa čuti premijeru nove pjesme “Obituary of common sense”, nešto mračniju stvar u odnosu na ostatak repertoara s kojom, nadam se, najavljuju novi album.

Drugi, mračniji, brutalniji, distorzirani dio večeri otvorio je osječki bend Kymera koji je žanrovski dobro sjeo kao predgrupa Inciteru. Mlađi dio metal publike koja se okupila u Vintageu pozitivno je prihvatio Kymeru, što su pokazali neumornim headbanganjem u prvim redovima. Mješavinom black, death i thrash metala kroz agresivnu svirku predstavili su pjesme sa svog albuma Stillborn. Radi se o tradicionalnim, old school strukturama pjesama kod koje nećete naići na eksperimentiranja jer ono što Kymera nudi je paket sirovih metal zvukova smrti i crnine uz čistu, instrumentalno nenatrpanu svirku sličnoj Immortalu. Iznenađenje onima koji ih prvi put slušaju priredili su žestokom obradom prastare “Paint it Black” od Rolling Stonesa, a na radost fanova za kraj odsvirali svoj hit “Alive in Pain”.

Za kraj večeri u Vintageu je eksplodirala svima dobro poznata bomba - Inciter. Bend za koji svakome tko imalo prati hrvatsku metal scenu, uvodne riječi nisu potrebne.

Pozornica ukrašena službenim logotipima benda dočekala je dečke koju su nakon uvoda krenuli s naslovnom pjesmom posljednjeg albuma “From Within”, nastavili s “The Waste Land” i tako redali bombastične thrash rifove i himnične, melodične refrene koji nikoga nisu ostavljali ravnodušnima, a mnoge su natjerali na znojenje bez kojeg metal ne bi bio pravi metal. Od silovitog bubnjanja i duple bas pedale vibrirali su stupovi i tijela svih u dvorani, a solaže su bile kristalno jasne. Pohvala bubnjaru koji je na vlastiti rođendan besprijekorno svirao u dva benda iste večeri (Inciter i Side Effects). Bend daleko poznat kao “to su oni koji sviraju Metallicu bolje od Metallice” počastio nas je s “Wherever I May Roam”, kao i s nešto starijom, odličnom “All I Had”, koja uvijek najbolje pali kod fanova.

Za kraj su ostavili pjesmu “Blackest Day” na kojoj su im se pridružili bivši basist Mario, te Dario iz Violeta na gitari. Uz nekoliko fanova koji su se popeli na pozornicu održala se prava metal fešta, kaos u kojem se iz glazbe izvuklo ono najbolje, a to je zajedništvo benda, prijatelja benda i publike, a upravo je zajedništvo i prijateljska atmosfera karakteristika rada ekipe projekta Good Vibrations koja nam je kroz cijelu godinu priređivala odlične koncerte po pristupačnoj cijeni i natjerala nas da nam srijedom navečer Vintage Industrial Bar bude dnevni boravak.

Priča Dobrih vibracija nastavlja se na jesen.

Tekst: Jakša Stecca

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni