Specijal

Frenkie - “Koraci” - knjiga koja bi trebala postati obavezna lektira

Frenkie - “Koraci” - knjiga koja bi trebala postati obavezna lektira

Ako ste se ikada pitali odakle Frenkieju karizma, magnetičnost i energija kada na pozornici razvaljuje sve pred sobom, bilo kao samostalni izvođač ili u jednoj od mnogih suradničkih formacija, odgovor ćete pronaći u njegovoj novoj autobiografskoj knjizi, ali otkriti jednu njegovu izuzetno zanimljivu te manje poznatu stranu.

Pisana u prvom licu, “Koraci” je svojevrsna životna ispovijest jednog od najpoznatijih, najcjenjenijih i najboljih repera ovih prostora, koji je dugi niz godina zapravo muku mučio s bosanskim jezikom. Na vrlo jednostavan i simpatičan način priča priču o odrastanju u burno doba devedesetih dok se kroz simpatične avanture i anegdote malog Adnana Hamidovića provlače izuzetno važni, zdravi i poučni društveni stavovi koji bi zasigurno mogli nadahnuti mlađe generacije. I upravo zato u naslovu ovog teksta stoji poprilično ozbiljna konstatacija, bez imalo senzacionalističkih namjera.

Prožimanje dinamičnih životnih događaja tipičnog tinejdžera s društveno-političkom radnjom u pozadini te shvaćanje iste uz usvajanje određenih moralnih vrijednosti opisanih jednostavnim pripovjedačkim stilom s mnogo žargonizama, čine djelo vrlo interesantnim za sedmaše ili osmaše koji bi ovu knjigu mogli “progutati” u jednom dahu, usvojivši pritom veliku dozu poruke o toleranciji, prijateljstvu, ljubavi, pohvalnim moralnim vrijednostima, ali i bizarnosti rata i podjela uz shvaćanje razina razaranja istog na razini života običnih ljudi. Ozbiljna priča prepuna je smiješnih anegdota, tipično bosanskih, kakvim se danas bave stranice kao “Slavorum”, što daje dodatnu dozu atraktivnosti onima rođenima s pametnim telefonima u rukama, kojima su danas knjige prava egzotika, a Baka Prase puno poznatiji pojam od FM Jama. U moru dosadnih “klasika” za tinejdžere, Frenkiejevi “Koraci” imaju sve što je potrebno da postanu djelo kojeg će se buduće generacije s radošću sjećati.

 

 

A oni “stariji”, veći ili manji poznavatelji lika i djela Frenkieja dobivaju uvid u njegovu manje poznatu stranu onu kao strastvenog grafitera i uživatelja hip hopa ne samo kao glazbe, već kao čitave kulture, stila života. Dobivaju detaljan uvid u njegov karakter, razvitak istog te odgovor na pitanje, odakle mu prepoznatljiva energija i mogućnost prirodne dominacije na svakoj pozornici. Kako se, relativno jednostavno, u Njemačkoj uspio uklopiti u društvo, zacrtati si obrise budućeg životnog puta, te nakon ponovnog povratka u Bosnu izgraditi ugled, cijelo vrijeme dječački zaljubljen u vlastite idole grafiterske kulture istovremeno izuzetno požrtvovan za vlastitu bandu, ponekad i naivno, ali uvijek iskreno i bez imalo kalkulacija.

Njegova uspješna glazbena karijera u knjizi je najmanje zastupljena, fokus je na dijelu života u kojem je živio za adrenalin noćnih grafiterskih pohoda, zbog kojih je njegov alias bio najtraženiji među tuzlanskom policijom, premda on toga nije bio svjestan. Nespretni reperski počeci i svojevrsni osnutak FM Jam države, ali i još uvijek aktualne suradnje s Edom Maajkom (s kojim je, kako otkriva, jednom skoro završio na policiji zbog crtanja grafita, već kada su obojica bili poprilično popularni), također kriju zanimljivu priču koju je Frenkie uz pomoć Borisa Lalića dočarao slikovito, jednostavnim jezikom uz dinamičan tijek radnje koji čitatelja tjera da vrlo lako upije sadržaj čitave knjige.

 

 

Njegova naivnost i jednostavnost, tipično-netipični Balkanac, Bosanac, uvijek iskren, direktan i beskompromisan, s neizmjernom količinom strasti i ljubavi prema hip hop kulturi, prijateljima, društvu i životu. Toliko predvidljiv, no toliko drugačiji – uvijek prvi među jednakima. Bez imalo autocenzure, ili pokušaja uljepšavanja situacija, Frenkie čitatelju svoj život nesebično daje na dlanu. Zdravoseljački, reklo bi se.

“Koraci” su fantastično lagano ljetno štivo koje biste svakako trebali uzeti u ruke, bez obzira poznajete li ili podržavate Frenkieja i njegovu ekipu. No, ovo je samo dio njegove životne priče koja u nastavku zasigurno obiluje mnoštvom, ako ne i više zanimljivih scena, stoga još jedno slično djelo uskoro uistinu ne bi bilo na odmet. A samo ga je jedan stih zamalo bacio s uzlazne putanje. Koji? Pročitaj "Korake". 

Knjigu je u Hrvatskoj moguće nabaviti fizički ili preko web shopa glazbene knjižare Rockmark ili online na knjiga.ba u ostatku regije.

 

Maja Trstenjak
Maja Trstenjak

Glavna urednica portala Sound Report