Specijal

Eric Carmen

Eric Carmen

[caption id="attachment_3121" align="aligncenter" width="547"]Eric Carmen Eric Carmen[/caption]

Da klasika može biti itekako aktualna pokazao je Eric Carmen čija su dva najveća hita bila inspirirana djelima ruskog skladatelja, pijanista i dirigenta Sergeja Rahmanjinova.

Eric Carmen, rođen 11. kolovoza 1949. godine, za svoju popularnu ljubavnu pjesmu „All By Myself“ je posudio motive iz Drugog koncerta za klavir i orkestar koji je Rahmanjinov napisao 1901. godine, a za „Never Gonna Fall In Love Again“ se okoristio motivima iz Druge simfonije u e-molu, praizvedene 1908., istoga autora.

http://www.youtube.com/watch?v=jJBlkL8_noA

Zanimljivo je da niti jedna druga pjesma Erica Carmena nije dosegla takav uspjeh kao ove dvije spomenute, osim možda „Hungry Eyes“ koja se našla na soundtracku filma „Dirty Dancing“. Carmen je inače bio klasično obrazovan pijanist, stoga ni ne čudi poveznica s Rahmanjinovom koji je slovio za ponajboljeg pijanista svoga doba, kao i za jednog od najglasovitijih ruskih skladatelja romantizma. Carmen je također samouki gitarist. Kada je s 15 godina započeo uzimati poduke iz gitare, nije mu se svidio pristup njegovog profesora, te je nabavio note pjesama Beatlesa i pomoću njih iduća četiri mjeseca učio svirati.

[caption id="attachment_3123" align="alignleft" width="300"]John Lennon u majici Raspberriesa John Lennon u majici Raspberriesa[/caption]

Eric Carmen je, prije no što je započeo solo karijeru, bio članom power pop rock benda Raspberries čije su pjesme (a Carmen je bio autorom svih hitova ovoga benda) utjecale na skladanje nekih drugih lica rock glazbe kao što su Tom Petty, Axl Rose i Paul Stanley. Bend se raspao 1975. godine, no 2005. su organizirali povratničku mini-turneju koja je ovjekovječena na koncertnom CD-u i DVD-u za koje je predgovor napisao Bruce Springsteen, a na omotu se nalazi fotografija Johna Lennona u majici Raspberriesa.

http://www.youtube.com/watch?v=jfgnc6Ey0q0 Tekst: Ana Hotko
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni