Koncerti

Rođendansko slavlje Jure Stublića i grupe Film ispunjeno dobrim vibracijama!

Rođendansko slavlje Jure Stublića i grupe Film ispunjeno dobrim vibracijama!

Ljubitelji brojnih svevremenskih hitova Jure Stublića i grupe Film, jučerašnju večer rezervirali su za posjet Tvornici kulture, gdje je na rasporedu bio koncert povodom 30. rođendana albuma „Sunce sja!“. Ova okrugla obljetnica očito je za mnoge bila dobar razlog za zaletit se do Tvornice gdje nas je pomalo zabezeknuo broj okupljene publike, koja je već pola sata prije najavljenog početka nastupa nestrpljivo tražila svoje mjesto u prvim redovima.

Photo: Jura Stublić i Film, credit: Filip Bušić

Zvuk Novog vala bez sumnje je voljen i među mlađim i starijim generacijama koje su izlazak benda i, naravno, Stublića na pozornicu dočekale gromoglasnim pljeskom i povicima. Dobro raspoložen bend, ne samo za sviranje, već i za zafrkanciju, nastup je otvorio toplim zvukom saksofona i jednim od najvećih hitova grupe – „Sjećam se prvog poljupca“. Tekst se složno orio Tvornicom a dobra atmosfera ponijela je sve okupljene. Jura je pozdravio publiku i najavio puna dva sata rođendanskog slavlja nakon čega su se bez puno suvišne govorancije nizali hitovi sa slavljeničkog albuma poput „Ivana“, „Valovi“ i „Srce na cesti“, od kojih je svaka bila primljena s oduševljenjem. Naravno, bilo je vremena i za „autsajdere“ kao što su romantična „Lijepo neopisivo“, „Ana Nirvana“ ili gotovo kultna stvar na području ex Jugoslavije – „Chicago“. 

Photo: Jura Stublić i Film, credit: Filip Bušić

Nakon potonje bend je najavio kraću pauzu, tijekom koje su se mnogi ili uputili do šanka ili potražili bolju lokaciju za uživanje na nastupu, jer kretanje po gotovo (ako i ne sigurno) rasprodanoj Tvornici tijekom trajanja koncerta nije dolazilo u obzir. 

Photo: Jura Stublić i Film, credit: Filip Bušić

Početkom drugog dijela koncerta plesalo se na „Boje su u nama“ i „Dijete ulice“ nakon koje se žednim prvim redovima u maniri pravih zabavljača podijelilo i nekoliko čaša pive, a zaljubljeni su uživali u izvedbi „Doći ću ti u snovima“ koja je izazvala već tradicionalnu paljenje upaljača i mobitela i polagano ljuljuškanja u zagrljaju s boljim polovicama. 

Photo: Jura Stublić i Film, credit: Filip Bušić

Sve generacije bile su oduševljene pomalo groovy izvedbom pjesme „Dom“ kao i „Poleti iznad grada“ koju je bend posvetio nedavno preminulom kantautoru Tomu Pettyju, čiji se utjecaj može pronaći i u Stublićevim skladbama.  Za sam kraj koncerta sačuvane su „Mi nismo sami“ kao i „Dobre vibracije“, čiji tekst najbolje opisuje sinoćnji nastup: „Na sve strane ove zemlje ludi ritam neka krene, neka struje melodije, nada generacije, dobre vibracije!“ Naravno, izveden je i „Bili cvitak“, jedna od najprepoznatljivijih pjesama grupe Film. Kakvo god značenje da joj pridavali, „Bili cvitak“ jedna je od onih koje publiku uvijek bacaju u trans pa je iznimno žalosno da se na gotovo svakom koncertu grupe Film nađu pojedinci koji je upropaste izvođenjem, najblaže rečeno, gluposti. 

Photo: Jura Stublić i Film, credit: Filip Bušić

Negativa na stranu, jučerašnji je koncert bio ispunjen notom melankolije i sjete, no prvenstveno dobrim vibracijama i pozitivom. Posebno treba pohvaliti bend koji nosi čitavu ovu priču, jer je čak i najokorijelijim fanovima jasno da Jura nažalost više ne može odraditi čitav koncert kako spada. Srećom tu je bila i odlično raspoložena publika kojoj nije trebalo poticaja da uglas poprati sve pjesme, od početka pa do kraja nastupa. 

Marija Kancir
Marija Kancir

Music washes away from the soul the dust of everyday life.