Specijal

Domaća zadaća (46): Pavel, Mimi Mercedez, Indigo i drugi

Domaća zadaća (46): Pavel, Mimi Mercedez, Indigo i drugi

Nova radost i tiha oluja. Nove stvari starih snaga i dosezi žestokih naslova. Topla bilješka i instrumentalno remek djelo. I još! Svakoga tjedna odabiremo pjesme i skupimo ih na playlistu Domaća zadaća. Donose je Sound Report i Airplay Radio Chart.

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na servisima Apple Music, DeezerSpotify objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje.

 

Pavel - 'Jedan dobar dan'

Kao da smo u dobu prvih koraka na Mjesecu, a ne vremenu helikoptera na Marsu. Takav ugođaj stvara singl grupe Pavel s temom životnog preokreta. Jednostavan, ali ispisan egzistencijalno. Jer, nailazi nam katkada taj period velikih odluka i novih smjerova. Pitanja isto. Je li možda prekasno za nove horizonte? Nailaze nedoumice i nesigurnosti koje novo uvijek nosi sa sobom. Izlaz iz komfornog? Možda. I sad, ima li 'Jedan dobar dan' minimalističku ili maksimalnu vezu s Aljošinom odlukom da svoj profesionalni život posveti isključivo glazbi? Vjerojatno. Ali ono što čini posebnu radost pjesme 'Jedan dobar dan' jest taj žargon čežnje. Stupić sreće iza ugla. One koja se krije u malom, a otkriva nakon otklona od velikog. Nikada nije prekasno sagraditi ga ili otkriti da je uvijek tu negdje. Režiser grupe Pavel pripremio je orkestrirani pop zadovoljstva uz koji ćete se ljubiti dugo i grliti nježno. Da, 'Jedan dobar dan' je evergreen sreće. Prizovite ga sebi i uvrstite na playlistu za jutarnje buđenje. Dan će vam biti skladniji, a odluke jednostavnije. (Goran Komerički)

 

Denis Goldin - 'You Make Me Weak'

Bez brige, pjesma 'You Make Me Weak' priziva nehaj opuštene noći. U klubu ili na asfaltu, svejedno. Važno je da ste u željenom društvu i da glazba daje kulisu. Denis Goldin je pripremio singl house pop zvuka koji se - u skraćenoj verziji - sasvim lijepo naslanja na aktualne radove Joela Corryja na playlisti plesne glazbe ili u programu radija modernih hitova. U zanimljivom paketu donosi simpatičan video s koreografijom Mije Petković, sniman na različitim lokacijama grada Pule. I da. Bilo bi zanimljivo vidjeti tko je nekreditirana vlasnica glasa koji dopire iz zvučnika. A sve zajedno bilo atraktivnije kada sponzor spota ne bi bio tako nepristojno naglašen već se pojavio decentnije i kreativnije, baš poput Mijina plesa. Dakle? Denis Goldin ima potencijalni hit-single. Hoće li takvim postati, ovisi o radijskoj podršci i ustrajnosti rada na terenu. (Goran Komerički)

 

Zoster - 'Treba mi keš'

Kraftwerkasto žicanje para. Simpatično. Možeš zaplesati u duhu vlastitih problema. Zapali sve. (Maja Trstenjak)

 

Indigo - 'Victoria'

Indigo je napravio remek djelo. Pjesma "Victoria" s istoimenog albuma pravi je ogledni primjerak producentsko-skladateljskog umijeća. Detaljizam kakav se dugo vremena nije mogao čuti na ovim prostorima, uz nevjerojatan osjećaj za ton, za svaki elektronski impuls koji je poliran do najviše razine umjetničke vrijednosti. Napetost i energija ove pjesme neodoljivo podsjeća na vrhunska ostvarenja svjetske filmske glazbe i zasigurno će vas, baš kao i ostatak albuma "izuti iz cipela" već pri prvom slušanju. (Maja Trstenjak)

 

Mimi Mercedez - 'Balans'

'Balans' je odmor i valja ga preporučiti za trenutke kada bismo se željeti primiriti u danu, sakriti od loših vijesti i prići stadiju zena. Balans duha i tijela, osjećaj lakosti. Ona faza ili vrijeme kada ste iza sebe ostavili nešto što vas je pritiskalo, stvaralo nemir ili stres. Kada se osjećate lakši od balončića otpuhanog iz sapunice vašeg djetinjstva. Mimi Mercedez je EP '2020', naglasit će, objavila kao direktnu fresku nimalo lakog razdoblja, a 'Balans' je završna pjesma putovanja. Sa slikama za kontemplaciju i vježbe disanja.

Mimi će nam prišapnuti kako je život krug i da postoji taj ciklus sa suncem opuštanja koje će proviriti nakon kiše napetosti. Šapat stiže u okrilju žanra namijenjenog radijskom formatu quiet storm. Riječ je žanrovskoj odrednici modernog R&B-ja koji je napravljen mirnim tempom, romantičnog stila s utjecajima jazza. Zvuk noćnog programa omiljenog radija? Svakako. (Goran Komerički)

 

Billie & the Kids - 'Oproštaj'

U jednom trenutku odustanete od nekoga ili nečega što ste svim srcem željeli. Za što ste živjeli, čemu ste se davali. Netko koga ste smatrali svojim izgubio je aureolu u vašem oku. Nešto bez čega ste smatrali da je nezamislivo vaše, izgubilo je svoju privlačnost. Privrženosti je nestalo i nemoguće ju je prizvati. Kada ste zadnji puta bili u toj situaciji? Ako je to bilo davno - u vašim tinejdžerskom dobu ili dvadesetima, recimo - sretni ste. I možda je trenutak za podsjećanje na taj klik. Pjesma 'Oprosti' divna je bilješka o takvom trenutku. Topla i sugestivna. Sa zvukom koji nam daje dodatnu dozu sjete, jer priziva tapete pedesetih i gramofon šezdesetih. Urednost filma s Jamesom Deanom i crno-bijelu fotografiju dozvanog djetinjstva ili bezbrižja kakvo postoji u romanima Marka Twaina. Billie & the Kids pružaju to okrilje. I bude vam lakše što ste, možda čak i nedavno, odustali od nečega što je ili nekoga tko je nekada bio smisao mnogih vaših dana. Ili godina čak. (Goran Komerički)

 

Bonaster - 'Idemo dalje'

Dvadeset godina neaktivnosti stvorilo je veliku želju za stvaranjem simpatičnih pop-rock stvari. Bonaster se 2018. ponovno okupio u originalnoj postavi, a njihov najnoviji uradak "Idemo dalje" zanimljiva je pop-rock pjesma zaraznog refrena. Jer, "Idemo dalje, bilo bi dosta" svima je na pameti ovih dana. (Maja Trstenjak)

 

Grad - 'Deset'

Nevjerojatno je, zapravo, koliko dugo ih nije bilo. Dvanaest godina. I još je impresivnije kako uzbudljivo zvuče. Taj Grad. Posebnost riječkog rocka. Stamen domaćeg glazbenog identiteta. Bend koji će vam pokloniti trenutke uživanja u modernom na način da to dolazi s asfalta nekadašnjeg sinonima za alternativnu i rock scenu u Hrvatskoj. Jer, Rijeka je to oduvijek bila i zaista bi bilo sjajna da se tom imageu vrati. Ako je ikako moguće. Pjesma 'Deset' nas na to podsjeća i pokazuje što to znači biti uvjerljiv. U svakom smislu. Sviranja, ideje, glasa i nepretencioznog pristupa. Kada Dean Škaljac otpjeva da nešto 'ne bi ni za što', sigurni ste da je upravo tako i nikako drugačije. Kada se pojave gitare Orijena i Stiva, postane vam žao što je INmusic odgođen za još jednu godinu. S ritam sekcijom članova Turista i Jonathana, saznajete što je esencija rock glazbe. Energija i stav. A tog poleta i tog garda ima napretek i nakon 35 godina postojanja benda. Benda? Hm. 'Grad nije bend, Grad je dijagnoza'. (Goran Komerički)

 

Massimo Savage x Grše x Di - 'Boli me k****'

Udari na najjače. Retfatlanta feat. Grše, di ćeš tvrđe? Bijes na papiru, agresija u zvuku. Samo za ljubitelje žestokog zvuka, jer ovi momci pomiču granice čvrstoće, precizno i samouvjereno. Gori sve. (Maja Trstenjak)

 

 

 

dreDDup - 'The Rolling Sotones'

Opasno, opasno. Pjesma koja se dokotrljala s desetog studijskog albuma industrial rock benda dreDDup nosi prepoznatljiv demonski prizvuk, težinu koja razara dušu. Uz elektroničke ukrase, pobuđuje nostalgiju za početkom milenija kada je ovaj zvuk posljednji put bio veoma aktivan u mračnom glazbenom podzemlju. Mračna su vremena, možda je došlo vrijeme da ponovno izađe na svjetlo dana? (Maja Trstenjak)

 

 

 

Linkovi za playlistu Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR 

Apple Music: https://apple.co/30958bg 

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni