Intervju

Headoneast:

Headoneast: "Pokreni se, vrijeme je, mijenjaj sad i mijenjaj sve!"

Headoneast je nedavno predstavio novu pjesmu i videospot „Svijetlimo“ što je ujedno i prvi singl za budući, treći studijski album. Ususret izlasku novog diskografskog izdanja, popričali smo s bendom.

Relativno je kratko vrijeme prošlo od izlaska albuma "Tu", a nasljednik je već spreman. Što vas je nagnalo na takav potez, odakle toliko inspiracije?
Da, prošla je tek godina dana od izlaska našeg drugog albuma, ali s obzirom da je to bio album s devet pjesama/singlova koji su se pojavljivali u eteru cca svakih šest mjeseci, počevši od kraja 2013., čitav proces drukčije vremenski promatram i nemam osjećaj da igdje brzamo. Stvari se i inače, kad se radi o Headoneastu, ionako računaju malo drukčijim mjerama.

Koliko se novi album razlikuje od prethodnika?
Nezahvalno je uspoređivati album koji je objavljen i ovaj na kojem se trenutno radi. «Tu» je označio naš diskografski povratak, malo pojasnio događaje iz prošlosti, iskristalizirao štošta i bacio fokus na ono bitno kod Headoneasta – pjesmu, a sve kroz formu trominutnog radijskog singla. Ne bježim od toga, no na novom albumu ipak ću malo «deformatirati» pjesme i probati ih takve isporučiti publici. «Svijetlimo» je dobar primjer za to - hrabra, tamnoplava pjesma, sporog ritma i ozbiljne tematike, u svakom slučaju atipični radijski singl.

Koja je glavna poruka koji želite poslati novim albumom?
Ukratko: pokreni se, vrijeme je, mijenjaj sad i mijenjaj sve.

Koje biste pjesme s novog albuma posebno izdvojili?
Odgovorit' ću posve klišeizirano kako je nezahvalno pitati roditelja koje mu je dijete najdraže, osobito ako su djeca još mala i tek na početku svojeg putovanja. Mogu samo reći da ćemo biti sasvim zadovoljni ako mlađa braća i sestre krenu putem prvog djeteta iz ovog novog legla.

Kako je nastao spot za singl "Svijetlimo"?       
Da bi proces snimanja našeg novog singla bio što zanimljiviji i uzbudljiviji,  započeli smo paralelno snimanje audia u studiju kod Jure Ferine i Pavla Miholjevića i videa u ateljeu Tomislava Brđanovića. Sve skupa je trajalo 20-ak dana, a izgledalo je otprilke ovako: nakon što sam imao gotovu glazbu, tekst i aranžman, vikendom sam s Jurom i Pavlom gradio pjesmu k finalu, a onda u tjednu, to isto radio s videom kod Tomislava. Za detalje sa zagrebačkih noćnih ulica trebate pitati Tomislava, koji je sve snimio i Ivu Karlu Habuš koja je gradom krstarila na longboardu. 
          
Je li u današnja vremena lako svijetliti zajedno i zauvijek?
U svako vrijeme je jednako lako ili teško svijetliti zajedno. Stvar je to odluke, bilo da se radi o ljubavnicima, prijateljima, poslovnim partnerima ili društvu općenito. 

Što u bližoj budućnosti možemo, osim albuma, očekivati od Headoneasta?
Prije albuma, svakako još koji singl, a prije ljeta spremamo i jednu live poslasticu – o svemu na vrijeme.