Specijal

Domaća zadaća (26): Dino Merlin, Hauser, Silente i drugi

Domaća zadaća (26): Dino Merlin, Hauser, Silente i drugi

Domaća zadaća je tjedni odabir aktualnih domaćih i regionalnih singlova koje za vas biraju Maja Trstenjak (Sound Report) i Goran Komerički (Airplay Radio Chart). Svakoga četvrtka u podne na Deezeru i Spotifyju objavljujemo novu listu, a dalje u tekstu pročitajte zašto smatramo da su baš te pjesme vrijedne vaše i naše pažnje. Prošireno izdanje playliste Domaća zadaća možete preslušati na servisu Apple Music.

Dino Merlin - 'Mi'

Ponekad je teško zauzdati lošu misao i koračati ulicom ispunjen nadom i optimizmom. A potrebno je. I kada se najviše kolebate i pitate ima li smisla, prišapnut ću vam: 'Ima!' Jer, svijet nam svakoga dana nudi zalog za novu radost. Samo treba zaviriti ondje gdje možda ne bismo odmah i na prvu. Uostalom, sunce svakoga dana izlazi. I svako jutro daje novu priliku. O tome - kao i o mnogočemu drugom, u savršenom nizu konotacija - govori Dino Merlin putem singla 'Mi'. I donosi zaokruženu priču koja se, pogledajte podno spota na YouTubeu, tumači na puno različitih načina. I za to ima bezbroj razloga. Jer je čitav projekt bogat i ispunjen lakoćom. Ritma, osjećaja, atmosfere i umjetničkog. I još! Način na koji Dino Merlin opservira nove glazbene identitete i uklapa ih u vlastitu pojavnost jednostavno je fascinantan. I kada uvidite da video pjesme 'Mi' ima pet milijuna pregleda u svega nekoliko dana, budete impresionirani. I kada pogledate rezultate streaminga na servisima Apple Music i Deezer, iznenadit će vas na koji način glazbeni veteran jednostavno dolazi u društvo umjetnika genracije Z. Je li to slučajno? Ni najmanje. (Goran Komerički)

 

Ida Prester - 'Luda'

I kako idu dani kada nas upućuju da budemo sami i odvojeni, tako će nam one kažu-obične-stvari nedostajati malčice i više. Mada taj običaj snatrenja za malim nije ekskluzivni za svijetau koroni, sada ga - može biti - jasnije prepoznajemo. Večeri u kojima biste iskočili iz kože ispunjeni željama i čežnjama za nekim tako dalekim, a tako bliskim - uobičajen su rekvizit naših iskustava, zar ne? I tada kada se vrtite u krug i onda kada biste zbog te vrtnje koja traje danima (mjesecima? godinama?) najradije vrištali da vas cijela zemlja čuje, spremni ste na sve one male ludosti ili geste koje - onako zauzdani društvenim regulama - ne biste činili. Video pjesme 'Luda' sasvim smjerno pokazuje tu ludost, a ukupni vizual i synth-pop zvuk zaokruženo nas odvode u noćni klub i retro romansu. Jer, pocket palma privući će slike asfalta ranijeg doba, a Ida Prester će privlačnost tog izričaja samo će naglasiti. Pomislili ste možda stidljivo na Kylie Minogue? Pa... hm. (Goran Komerički)

 

Silente - 'Mene moje uši lažu'

Silente uspješno nastavlja u prepoznatljivom tonu! Ljubavi i ludila između kojih je granica, kako sami kažu, uvijek jako tanka. Nevjerojatan je uspjeh ovaj bend postigao na domaćoj glazbenoj sceni, jedini su predstavnici svoje generacije koji se mogu pohvaliti istinskom popularnošću te imanjem stvarne publike - koja će ih slušati na radiju, pratiti na društvenim mrežama i, ono najvažnije, dolaziti na koncerte (kada ih ima i jednom kada će ih ponovno biti). Pjesma koja pokreće ritmom, istovremeno stihovima budeći u čitatelju prisjećanje na sve ljubavne nestašluke i prepreke. Topla preporuka! (Maja Trstenjak)

 

Marin Jurić-Čivro - 'Bezdan'

Pop pjesma s okusom nemira, buka nespokoja i trag za sigurnim. Lutanje tamom beznađa s pogledom na svjetlo kojega pronalazimo nejasno, negdje u daljini. To je atmosfera koju nam nudi 'Bezdan'. Patite li u tišini? U nekom trenutku shvatimo kako su ljudi u stvarnom problemu tek kad zašute. Onda kada lajavost o teškoćama života zamijeni muk. Marin Jurić-Čivro oglasio se pjesmom koja će nas probuditi i kakvu bismo voljeli slušati kada smo beznadni. Da nam bude lakše i pronađemo potisnutu snagu. Ponudio nam je singl koji se odlično slaže sa svjetskim radovima sličnog senzibiliteta. Dokaz? Pronađite ga na susjednim playlistama ABC Radio i Luna park u društvu Harryja Stylesa i Sama Smitha. (Goran Komerički)

 

Gospodin Pinokio - 'Egocentrik'

Gospodin Pinokio osnovan je u Nišu, danas već davne 1993. godine. Dugogodišnji staž omogućio im je da profiliraju svoj zvuk te dobiju na izvođačkoj kvaliteti. Nova pjesma "Egocentrik", svima koji se do sada s ovih područja nisu susretali s njihovim radom, mogla bi se opisati kao "žešći Urban". Doduše, ništa se ne može mjeriti s Urbanovom umjetničkom vještinom i vrijednošću, no u glazbenoj atmosferi i pristupu mogu se pronaći određene poveznice. O egu i čovjeku koji se s njim bori ili prepušta pjevaju u najnovijoj pjesmi. Vrlo čisto, precizno s izraženom čvrstoćom cjeline. (Maja Trstenjak)

 

Kontra feat. Mirza Sijerčić - 'Na svoj način'

Nakon relativno uspješnog projekta i tri albuma u suradnji s Frenkiejem i Indigom, Kontra se vratio solističkoj karijeri čije je novo poglavlje otvorio prilično uspješno. Pokušaj implementacije živih instrumenata u instrumentalnu podlogu, kako bi se ostavio dojam zrelosti i ozbiljnosti, odlična je ideja koja je provedena u djelo. Ona je publici dala do znanja da postoji želja za nečim boljim i kvalitetnijim. Premda je njihova dosadašnja glazbena podloga bila i više nego fantastična, jer ju je potpisao vrhunski producent Indigo, ono što im je bila boljka su nedovoljno kreativni stihovi. (Maja Trstenjak)

 

z++ - 'MOSHPIT'

Nakon romantične i hitoidne "Ljeto već je gotovo", z++ se vratio nešto opasnijem stilu, mračnijem i bliže onom što radi s ostalim kolegama iz Retfatlante. Zadržao je produkcijsku kvalitetu - izražajnost pjesmi daje posebno naglašeni bas koji dodatno ističe ritmičnost uz dramatiku melankoličnih stihova. Opasan dečko s ulica osječke Retfale. (Maja Trstenjak)

 

BE HA VE - 'Take It to Your Heart'

Vrijeme vam curi iz ruku? Malo ste smušeni? Rado biste krivicu za probleme dobacili nekom drugom? Usamljeni ste? Osjećate li se prazno za sivila jeseni? Snatrite li o daljinama američkog beskraja? U danima rojenja sličnih pitanja, možete posegnuti za pjesmom. Recimo, onom grupe 'BE HA VE'. Jer singl 'Take It to Your Heart' zagrebačkog kvinteta bavi se svime time. I još ponečim. Na sugestivan i susretljiv način. Zavirite na streaming servis i pronađite dokaz kako dobra Americana može doći iz vašeg najbližeg susjedstva, iz kvarta kojime se krećete ili iz malenog rock kluba kojemu ste skloni. I u kojemu je country poput kave za dobro jutro, gdje folk donosi nježnost dana, a rhythm & blues zaokružuje sjetu večeri. (Goran Komerički)

 

Yelena - 'Watermelon Love'

Lijepo se uvalite u radni stolac i uzmite pauzu. Četverominutnu. A onda kliknite na video pjesme 'Watermelon Love'. Jeste? Obuzima li vas dragost? Osjećate li tu blagu radost svijeta s mjesta na kojemu biste - okruženi lubenicama, smijehom i opuštenim društvom - sada rado bili? Stvar koja otvara novoobjavljeni album 'Svrati kod mene' ljekovita je baš kao i geg njezina videospota. Pjesmi je ponešto godina, ali svježina je postojana. Baš kao i izričaj koji nam Yelena donosi. Prepustite se stoga osjećaju i tražit ćete još. Garantirano. A tada pokušajte s kompletnim albumom i playlistama sličnog zvuka. Svijet će učas biti šareniji i sati ljepši. (Goran Komerički)

 

Hauser - 'Deborah's Theme'

Hauser svira Morriconea. Već ga je i ranije svirao, no sada mu je odlučio posvetiti cijeli album. Standardnu ljepotu Hauserova violončela upotpunili su fantastični prizori hrvatskog krajolika koji su obišli svijet, ako pogledate video. A sam zvuk, koji je kod njega nekako elegantniji i decentniji nego inače, upotpunio je Praški simfonijski orkestar pod ravnanjem Roberta Zieglera. Uvijek najbolji, bez premca! (Maja Trstenjak)

 

Linkovi za playlistu Domaća zadaća na streaming servisima:

Deezer: https://bit.ly/2Dev7VR

Apple Music: https://apple.co/30958bg

Spotify: https://spoti.fi/3gaQPZx

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni