Specijal

Devet puta kad St. Vincent nije bilo briga za tuđe mišljenje

Devet puta kad St. Vincent nije bilo briga za tuđe mišljenje

Inovativna, originalna, nepredvidiva i multitalentirana samo su neki od epiteta kojima možemo opisati Annie Clark, odnosno St.Vincent. Uz unikatan umjetnički talent, Annie se ističe kao samouvjerena, odvažna i autentična osoba. U nastavku pročitajte devet situacija, prema izboru Consequence of Sound, iz kojih je jasno vidljivo da Annie Clark nije briga što drugi misle o njoj.

9. Ono kad je tvrdila da su sve njene pjesme o Johnu Mayeru

St. Vincent poznata je po britkom sarkazmu. Tako je primjerice u nekoliko navrata izjavila kako pjesme za nju predstavljaju neku vrstu Rorschachovog teksta jer više otkrivaju o slušatelju nego samom autoru, no u intervjuu za Vogue je “priznala” da su, ako nas baš zanima, sve njene pjesme inspirirane Johnom Mayerom.

8. Ono kad je bila u bendu koji se zvao The Skull Fuckers

U svojim ranim dvadesetima u rodnom Dallasu bila je članica benda The Skull Fuckers. Svi dodatni komentari su suvišni.

 

7. Ono kad je zastrašila novinara New Yorkera

Novinar Nick Paumgarten 2017. godine za New Yorker je pisao Anniein profil. U tom period s njom je provodio velike količine vremena u Electric Lady studiju gdje je snimala svoj aktualni album MASSEDUCTION. Paumgarten je Clark portretirao kao izrazito samostalnu umjetnicu u potpunosti predanu svom radu, no također je primijetio i da: “Njena živahna upotreba imena osobe s kojom razgovara sadrži dozu posprdnosti. U narednim mjesecima bilo je situacija kad bi se nakon razgovora s Clark osjećao kao lik iz kung-fu filmova koji iz borbe mačevima izađe naoko netaknut, ali već trenutak kasnije počne krvariti ili mu otpadnu sasječeni udovi”.

 

 

6. Njeni uznemirujući tekstovi

Annie Clark savršeno uspijeva utkati uznemirujuće stihove u naoko vesele i optimistične pjesme. Tako primjerice u pjesmi “Actor Out Of Work”, problematičnoj ljubavi slatko pjevuši riječi: “You’re the curses through my teeth”, a u “Landmines”: “I’m crawling through landmines, I know cause I planted them”. Samo neki od “miroljubljivih” motiva u njenim pjesmama su psihopati, čegrtuše, oružje, palež Pariza i apokalipsa. 

 

 

5. Ono kad je režirala horror film

Iako se proslavila kao glazbenica, Clark se okušala i kao redateljica. “The Birthday Party” je kratkometražni horor čija radnja se odvija oko rođendanske zabave osmogodišnjakinje i kućanice iz predgrađa koja je to jutro pronašla svog muža mrtvog.

 

 

4. Ono kad se pojavila u reklami Tiffany & Co.

Smatrate čudnim za umjetnike koji su iznikli iz malih, nezavisnih izdavačkih kuća da postanu zaštitno lice luksuznih proizvoda i parfema? Annie Clark se s tim ne bi složila! Osim što je za potrebe reklamne kampanje Tiffany & Co. obradila “All You Need Is Love” The Beatlesa, reklamirala je dijamantne ogrlice spomenute kompanije.

 

 

3. Ono kad je nastupila obučena u ljubičastu WC školjku

U lipnju 2016. godine na dobrotvornom koncertu za sina svog bubnjara, St. Vincent je nastupila u kostimu ljubičaste WC školjke. Kostim je suvenir sa snimanja njenog redateljskog debija “The Birthday Party”.

2. Ono kad je zamijenila Kurta Cobaina

Mnogi glazbenici ne bi se usudili zamijeniti Kurta Cobaina i na pozornici se pridružiti originalnoj postavi Nirvane, no ne i Annie Clark. Za vrijeme Nirvaninog ulaska u Rock and Roll Hal of Fame 2014. Godine, s Daveom Grohlom i Kristom Novoselicem otpjevala je i na gitari odsvirala “Lithiium”.

 

1. Sve vezano uz njenu medijsku kampanju za album MASSEDUCTION

Promocije albuma ponekad mogu ubiti u pojam i iscrpiti i najdobronamjernije izvođače, pogotovo žene koje su često suočene s pitanjima poput: “Kakav je osjećaj svirati gitaru dok nastupate u štiklama?”. St. Vincent i njen tim ovog puta doskočili su tome i snimili kratke videe u kojima je St. Vincent na svoj specifičan način odgovorila na često postavljana pitanja. Tako je primjerice na pitanje gugla li ponekad sama sebe odgovorila: ”Nikad. To je oblik masturbacije u kojem ne uživam.”

 

St. Vincent nastupa na ovogodišnjem izdanju INmusic festivala. 

Mirta Klarić
Mirta Klarić

Urednica odjela razvoja, produkcije i realizacije zabavnog sadrzaja