Specijal

Claude Debussy (1862. - 1918.)

Claude Debussy (1862. - 1918.)

Debussy

Da je klasična glazba izvršila velik utjecaj na modernu glazbu, pogotovo na jazz, pokazuje nasljeđe Claudea Debussyja rođenog 22. kolovoza 1862. godine.

Claude Debussy bio je skladatelj, pijanist, predavač i glazbeni kritičar. Sa samo deset godina upisao je Pariški konzervatorij gdje mu je jedan od profesora bio poznati skladatelj César Franck. S 22 godine na natjecanju mladih umjetnika, Prix de Rome, dobiva punu stipendiju za četverogodišnji studij u Rimu, no „Vječni grad“ ga nije očarao.

Sa samo 32 godine napisao je vjerojatno svoje najpoznatije djelo, „Preludij za poslijepodne jednog fauna“, inspirirano istoimenim djelom Stéphana Mallarméa. Ova simfonijska poema se smatra prekretnicom u povijesti glazbe, a neki čak smatraju da predstavlja sam početak moderne glazbe. Zanimljivo je da je ovo djelo postalo temeljem za balet Vaslava Nižinskog, jednog od najvećih baletana 20. stoljeća, a na koji je referirao i spot grupe Queen za pjesmu „I Want To Break Free“ u kojem je Freddie Mercury odjeven poput fauna i uz baletane britanskog Kraljevskog baleta pleše na koreografiju Waynea Eaglinga.

http://www.youtube.com/watch?v=Ncz-D1Vf13M

Osim Mallarméa, Debussy je bio inspiriran djelima i drugih simbolista kao što su Baudelaire i Verlaine. Smatrao je da može više naučiti od umjetnika nego od drugih glazbenika koji su primarno bili zabavljeni vlastitim karijerama.

Smatra ga se jednim od najutjecajnijih skladatelja impresionizma, iako on sam nije volio da se njegovu glazbu tako klasificira. On sam bio je pod utjecajem Wagnera, Čajkovskog, Borodina, Balakireva i Musorgskog, kao i javanske glazbe koja je izvršila utjecaj i na neka imena moderne glazbe poput Mikea Oldfielda, King Crimson i Sonic Youth.

Debussy je poznat po odmaku od tradicionalnih ljestvica i korištenju cjelotonske i pentatonske ljestvice, po bitonalnim akordima, nerazriješenim sedmicama te paralelnim dominantnim akordima. Sve to je dovelo do neodobravanja njegovih učitelja koji su njegova djela smatrali čudnim pa čak i bizarnim, no i do mnogih poklonika među koje se ubrajaju Maurice Ravel, Igor Stravinski, George Gershwin, pa čak i poznati filmski kompozitor John Williams (Star Wars, Indiana Jones, Harry Potter, Jaws, E.T., Superman) koji je neke odlike Debussyjevog stila koristio u svojim djelima. Što se pak jazza tiče, Debussyjeva djela utjecala su na mnoge poznate jazz glazbenike kao što su Thelonious Monk, Duke Ellington, Miles Davis, Herbie Hancock i Antônio Carlos Jobim.

Zanimljivo je da mnoga njegova djela imaju matematičku strukturu. Muzikolog Roy Howat čak smatra da se neka Debussyjeva djela mogu podijeliti u odlomke koji odražavaju zlatni rez, često prema brojevima Fibonaccijeva niza.

Prošle godine je Google odao počast ovom velikom i utjecajnom skladatelju i posvetio Google Doodle njemu i njegovoj poznatoj skladbi „Clair de Lune“.

http://www.youtube.com/watch?v=ZIsQPdC9YnY Tekst: Ana Hotko
sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni