Specijal

Brkovi vs. opera - sličnost je nevjerojatna i neizbježna

Brkovi vs. opera - sličnost je nevjerojatna i neizbježna

Ljubav. Vječna inspiracija svakog umjetnika. Dramatična ljubav. Vječna inspiracija velike većine pjesama punk folk wellness spa grupe Brkovi, ali i najvećih opernih arija. To nas je nagnalo da pronađemo sličnosti te tako spojimo naizgled nespojivo, odabravši pritom najbolje od jednog i drugog. Za razliku od Brkova, u opernim djelima većinom su žene te koje pate, stoga je njihovo izražavanje nezadovoljstva nešto blaže i manje direktnije, ali jednako dramatično. Saznajte u nastavku kao zagrijavanje za nadolazeću Brucošijadu FER-a čiji su Brkovi headlineri. Shamso69 vs. Anna Netrebko.

 

"Vjetrovi tuge" - "Addio del Passato" (Verdi: "La Traviata")

U trećem činu Verdijeve “Travijate”, glavna junakinja nakon ljubavnog brodoloma dobiva pismo od Alfreda, ljubavi svog života, u kojem joj on izjavljuje vječnu ljubav, bez obzira na sve dosadašnje događaje. No, za to je prekasno, jer ona je sada na samrti, a u tužnoj ariji prisjeća se lijepih trenutaka prošlosti, pritom se opraštajući od svijeta. 

Vjetrovi tuge, sjećaju na dane lude, nikada više, one naše noći lude

 

"Kurvo prokleta" - "Coppia Iniqua" (Donizetti: "Anna Bolena")

Annu Bolenu suprug Henry VIII vara s dvorskom damom Jeanne Seymour. Želeći se riješiti svoje sadašnje supruge, kako bi stupio u brak s novom, optuži je za prevaru, zatoči u tamnicu te osudi na pogubljenje. Anna, vjerna svojem suprugu kojeg voli, u tamnici saznaje da je on u međuvremenu oženio drugu. U posljednjim trenucima života, tijekom javnog pogubljenja pjeva ariju “Coppia Iniqua” daje svima do znanja koliko je pogođena novonastalom situacijom te dostojanstveno odlazi na drugi svijet.

Kurvo prokleta, srce si mi slomila, dušu zarobila, leđa mi okrenula

 

"Pizda materina" - “Vissi d’arte” (Puccini: "Tosca")

U ariji iz drugog čina Puccinijeve opere “Tosca”, istoimena glavna junakinja promišlja o vlastitoj sudbini, ljubavi svog života, Mariju Cavaradossiju, koji je sada u rukama zlobnika Scarpije, te o tome kako ju je Bog napustio zbog svih nedaća koje su joj se dogodile. Tosca navodi kako je živjela čedno, bila dobra prema svima, no ono što je dobila zauzvrat nije ono što je očekivala.

Što sam bolji prema svima, to sam manje draži njima, pravo mjesto da ih šaljem, sad je pizda materina

 

"Priča se po gradu" - "Un di felice aeterea" (Verdi: "La Traviata")

Nakon velikog slavlja u kojem je spazio Violettu, Alfredo se u nju ludo zaljubljuje i pjeva joj ariju o sretnoj vječnoj ljubavi. No, Violetta je gradska cura, sponzoruša, i ona ne pristaje odseliti na selo. Hladno ga friendzonea, ali ipak u njoj postoji velika doza neodlučnosti u vlastitim željama i namjerama.

Priča se po gradu da za ljubav nisi, ja znam da stvorena za mene ti si

 

"Zemljo moja" - "O patria mia" (Verdi: "Aida")

Princezu Etiopije, Aidu, zarobe Egipćani. Ona se zaljubi u čovjeka koji ju je zarobio, Radamesa, koji nije upoznat s njenom plemićkom titulom. On je primoran oženiti egipatsku princezu Amneris, a u ljubavnu se tugu uvukla i Aidina velika nostalgija za domovinom kada zapjeva slavnu ariju "O patria mia".

Zemljo moja, daleko si daleko, al’ je srce koje kuca za te veliko

 

"Nevjernica" - "La donna e mobile" (Verdi: "Rigoletto")

Slavna arija koju svaki tenor obožava o prevrtljivom karakteru žena. Jer s njima nikada zapravo ne znaš na čemu si.

Sebe varaš, nevjernice, to ti neće proći, nađi drugog idiota, lažeš me u oči

 

"Seks i droga" - “Libiamo, ne' lieti calici” (Verdi: "La Traviata")

Operno nasljeđe bogato je poznatim napitnicama, a najpoznatija je zasigurno ona iz La Traviate. Život je slavlje i ljubav.

Glupostima neću da se bavim, seks i droga moj su adrenalin

 

"Nije život cvjetno polje" - "Mi Chiamano Mimi" (Puccini: La Boheme)

Najpoznatija arija Mimi, tragične junakinje opere La Boheme u kojemu ona progovara o sebi, svom blagom i nevinom karakteru, no u kontekstu siromaštva života pariških boema, "Nije život cvjetno polje", odlična je paralela.

 

"Hormon sreće" - "Pres des Remparts de Seville" (Bizet: "Carmen")

Carmen je ciganka koja nema sreće u ljubavi. Zato u zatvoru svojem budućem ljubavniku pjeva kako joj je ljubavnik otišao dovraga te da zato svakog petka sa svojim curama pije i pleše.

A ja ću hormon sreće piti svako veče, i sanjat' da te ljubim i kraj tebe se budim

 

"Hoću da mi dijete sluša narodnjake" - "Der Hölle Rache kocht in meinem Herzen" (Mozart: Čarobna frula)

Opasnija majka od Kraljice noći naprosto ne postoji. Njen bijes u kojem ucjenjuje kći Paminu da ubije Sarastra ili će je vječno prokleti, najpoznatija je roditeljska lekcija opernog svijeta.

Vidim neki pankeri kupaju se slabo, A ja hoću da mi dijete bude i żivo i zdravo. Nisam ga ni pravio da se s njima smuca, Za njihovu anarhiju meni kurac puca

 

Za vas smo pripremili posebnu YouTube playlistu koju možete preslušati OVDJE.

 

Brucošijada FER-a ove godine slavi 38. izdanje. Brkove gledamo i slušamo uživo na Brucošijadi 9. studenoga. Uz njih će nastupiti Sajsi MC, Zoster, Trophy Jump, Terminator, Full Ferry i mnogo drugih izvođača.

Regularne ulaznice  po cijeni od 70 kn kreću u prodaju u ponedjeljak, 7. studenog u Dirty Old Shopu i Rockmarku, a od srijede, 9. studenog i u KSET-u. Ulaznice za brucoše FER-a po cijeni od 40 kuna moguće je kupiti isključivo u KSET-u uz predočenje e-indeksa.