Specijal

Atheist Rap – trideset novosadskih i devetnaest zagrebačkih godina

Atheist Rap – trideset novosadskih i devetnaest zagrebačkih godina

Svirali su svugdje, od najvećih rupa do ekskluzivnih klubova - trideset godina zajedno veliki je izazov, no oni su se na samom početku karijere odlučili pomiriti s tim, što ih je održalo na životu i donijelo im status legenda uz čije su energične pjesme odrastale generacije.

izvor: Atheist Rap arhiva

Premda su osnovani 1989., Atheisti su prvi put u Zagrebu nastupili tek na početku novog milenija, 26. listopada 2000. godine u Močvari kada su ovaj klub ispunili do posljednjeg mjesta, a točno osamnaest godina kasnije, 26. listopada 2018., u Vintage Industrial Baru nastupili su s identičnim repertoarom, u sklopu programa “Sviraj stare”. Radi se o pjesmama s albuma “Maori i crni Gonzales”, “Ja eventualno bih ako njega eliminišete.” i “II liga zapad”. 

izvor: Atheist Rap arhiva

Njihove svirke gotovo nikada ne razočaraju, dok oni sami jedva čekaju vratiti se pred zagrebačku publiku: Neprocjenjiva su prijateljstva koja smo sklopili zahvaljujući gostovanjima u Zagrebu (koji inače ja osobno jako volim), počevši od ekipe iz Dugava koji su došli u 6 ujutro na kolodvor da nas isprate nakon naše prve trodnevne turneje po Hrvatskoj tog listopada prije 16 godina, preko svih drugih čije nabrajanje bi potrajalo...  - izjavio je Leki.

izvor: Atheist Rap arhiva

U trideset godina s njima je odraslo nekoliko generacija, a u svijetu se mnogo toga promijenilo, osim njih sami jer, kako kažu, nije na njima da se namjerno i ciljano mijenjaju ili prihvaćaju lake teme popularnosti radi, na publici je da prati njihov razvoj i uživa u njemu, ukoliko to želi, naravno. Njihovi su stihovi odraz trenutnog stanja društva, kritički nastrojeni i uvijek direktni: Klince ne mogu dotaknuti tekstovi sadašnjeg Atheist Rapa. Prije će ga dotaknuti „Varburg limuzina“ nego „Drugo pakovanje“, prirodnije bi bilo. Ljubav i te zajebancije, ne mogu se dobiti od Atheista. Ne mora svatko razmišljati o težini svijeta. Ja sam to radio i zbog toga ne mogu smatrati sebe nekom normalnom osobom - kaže Radule.

foto: Greg Graffin (Bad Religion) i Radule, izvor: Atheist Rap arhiva

I premda se na samom početku njihove karijere situacija činila prilično pozitivna, stvari su se vrlo brzo promijenile i definirale njihov glazbeni pravac: Mi smo većinu pjesama s “Maora” napravili prije nego što je počelo to ratno sranje, u vrijeme kada nam se činilo da su stvari u SFRJ krenule na bolje, i mislim da bi se stvari nastavile odvijati u pozitivnom smjeru da nekome sa strane nije odgovaralo da se napravi to što jest i da na ovim prostorima isplivaju svakojaka govna, koja se i dan-danas jako dobro održavaju na površini, iako su nakon ratova isplivala još neka slične specifične težine. Štoviše, za vrijeme dok smo snimali “Maore” mi smo već imali pjesme koje su snimljene za “J.E.B.A.NJ.E.” dvije godine kasnije, ali nismo ih stavili na album iz razloga što su kasete koje smo imali za umnožavanje albuma trajale oko 45 minuta.

foto: Atheist rap i Eric Melvin (NOFX), izvor: Atheist Rap arhiva

Od “Wartburg Limuzine” i simpatičnog spota za istu pjesmu, ne prestaju nizati uspjehe, ali i nastupe diljem svijeta na kojima su se susretali s velikanima kao što su NOFX, Bad Religion, Buzzcocks, Die Toten Hosen, Nomeansno, PTTB, Cock Sparrer, The Exploited i Green Day, koji također nisu skrivali oduševljenje svirkom ovog benda, koji ih je često, energetski i nadmašio. 

izvor: Atheist Rap arhiva

Posebno su emotivni njihovi koncerti na Exit Festivalu, u rodnom im Novom Sadu, odnosno, Petrovaradinu (mjestu pored), kako se sami vole našaliti. Na Exitu su od prvog izdanja, jer čvrsto podržavaju njegov aktivistički karakter, a ove su godine na Tvrđavi po prvi puta odsvirali poseban rođendanski set u trajanju od čak dva i pol sata. Prostor ispred Fusion pozornice bio je premalen za mnoštvo zainteresiranih zaljubljenika u njihov rad, dok su lokalci bili posebno emotivni oko ovog koncerta, stoga poneka suza u oku nije nimalo bila strana pojava u mnogobrojnoj publici, uz priče iz nekih ranijih vremena kojih su se spontano prisjećali kako su se nizale pjesme kao “Ne bi bilo fer”, “Ljetni hit”, “Takav je život (radikalni stav)”, “Drugo pakovanje”, “U zmajevom gnezdu” ili “Dr. Pop”.

izvor: Atheist Rap arhiva

Danas aktivno prate i domaću glazbenu scenu od kojih uvijek ističu Mašinko kao jedan od najboljih predstavnika iste dok se istovremeno etabliraju na inozemnom tržištu surađujući s njemačkim bendom Defenders of the Universe, koje često nazivaju bratskim bendom, odnosno, njemačkim Atheistima.

izvor: Atheist Rap arhiva

Njihovo je djelovanje na pozornici jako dobro poznato svima, dok je druga strana poprilično mirnija, zbog čega skromno otkrivaju tko su kada se svjetla pozornice ugace: Uzorne komšije, skromni ljudi u zrelim godinama, roditelji, momci i dede, osobe s posebnim potrebama, rock’n’roll zvijezde u usponu brzinom Pony-bicikla kojem preskače pedala, Srebrni Letači i Grupa TNT… - kaže Radule, na što se nadovezao Leki: Ja sviram i u jednom odličnom cover-bandu (…) tako da ima malo vremena kad ne sviram (kod kuće, probe, svirke). Malo sam zapostavio funkciju predsednika skupštine stanara u svom soliteru, ali i to nekako postižem…

izvor: Atheist Rap arhiva

Svoju su ljubav prema glazbi pokušali prenijeti i na vlastite potomke: “Sanja i ja nikada nismo forsirali ni slušanje muzike ni ozbiljnije razgovore na tu temu, još uvijek ih puštamo da sami otkrivaju čari muzike i pratimo ih i podržavamo u tome. Najstariji voli klavir i violinu, Kultur Shock i Mozarta, srednji bubnjeve i gitaru, Brand New Unit, Detonatore i Neuspeh, a kinder-jaje pjeva “Dede se vraćaju u grad” i što god s psovkama tipa “Riječke Pičke”. Svi vole Dubiozu “5do12”, Proleće i Defenders of the Universe. Obiteljska himna nam je “Nafta” od Let3. Hm, kad sad pogledam što sam napisao izgleda da je odgovor potvrdan - kaže Radule, što potvrđuje i Leki: Moja djeca sama otkrivaju muziku, drago mi je kad same dođu do onoga što i sam slušam, pogotovu starija kći (kojoj je inače omiljeni festival INmusic i već tri godine za redom je redovni posjetitelj). Mlađa kći je talentirana pijanistica s mnoštvom nagrada s raznih natjecanja, između ostalih i sa Međunarodnog natjecaja mladih pijanista „Zlatko Grgošević“ u Sesvetama.

izvor: Atheist Rap arhiva

Kako je sve počelo u njihovom slučaju? Bend je nastao iz totalne zaje*******, mi smo bili dio novosadske punk/hc ekipe i prijavili smo se kao bend za nastup na nekoj grupnoj svirci domaćih underground bendova. Zapravo je prvo napravljena prijava, a zatim su Pećinko i Diša skupili bend. U početku smo više bili orijentirani na kabaretski polusession pristup i tek smo krajem 1990-ih počeli s ozbiljnijim radom – objašnjava Radule.

 

Sada se vraćaju u Zagreb proslaviti trideseti rođendan i to 15. studenoga 2019. kada će nastupiti u klubu Boogaloo.

 

Ulaznice u pretprodaji 50 kn, a na ulazu 65 kn.

 

Službena prodajna mjesta:

• Dirty Old Shop (Tratinska 18)

• Rockmark (Berislavićeva 13)

• Entrio.hr -> http://bit.ly/Wartburg_limuzina 


 

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni