Specijal

3 komada klasike za ljubitelje grupe Mnogi Drugi

3 komada klasike za ljubitelje grupe Mnogi Drugi

Mnogi Drugi prije nekoliko dana su objavili novu pjesmu “Dimtafon” koja najavljuje njihov nadolazeći drugi studijski album. U ovoj su veseloj pjesmici izrazili želju da se vrate u neka bolja, sretnija vremena. Mi ćemo ih zato vratiti nekoliko stoljeća unatrag te preporučiti tri djela klasične glazbe koja će se zasigurno svidjeti ljubiteljima njihova zvuka.

Antonin Dvorak - "Simfonija br. 9 u e-molu, op.95, B. 178, Iz Novoga svijeta"
Radi se o jednom od najvažnijih djela u povijesti glazbe. Za nastanak djela skladatelja je inspirirao njegov boravak u Americi, gdje su ga impresionirali tradicionalni napjevi i melodije Afroamerikanaca i Indijanaca iz kojih je stvarao vlastite teme za Devetu simfoniju. Otkrićima nekih drugačijih kultura, bolje reći, svjetonazora, i dugim putovanjima do kraja Zemlje, bave se i Mnogi Drugi u pjesmi "Galileo", nastaloj u suradnji s Valentinom Boškovićem. 
Zato ćete zasigurno uživati u izvedbi četvrtog stavka simfonije, "Allegro con fuoco", i to pod ravnanjem legendarnog Gustava Dudamela. Čekirajte frajera u publici.

 

Benjamin Britten - "Četiri interludija o moru", iz opere Peter Grimes
Što se to događa na morskoj pučini? Što vreba iz dubina? Tko zna? Pitaju se dečki iz Mnogih Drugih u pjesmi "Duboka". Motivom mora, ribara i života u gradu pored mora bavi se i Benjamin Britten u orkestralnim interludijima iz njegove prve opere "Peter Grimes". Doduše, s puno više melankolije i drame. 

 

Wolfgang Amadeus Mozart - "Rondo Alla Turca"

Veselje na najnovijoj pjesmi "Dimtafon" neodoljivo podsjeća na razigranog šaljivdžiju Mozarta. "Ponovno, ponovno...", pjevaju Mnogi Drugi, zato jedan rondo. I to onaj najpoznatiji, "Alla Turca", treći stavak iz Sonate za klavir br.11 u A-duru KV 331. I to u izvedbi jednog svjetski poznatog pijanističkog junaka - Lang Langa. Uživajte.