Koncerti

Yu grupa spaja generacije

Yu grupa spaja generacije

Dragi, Žika, Petar i Igor, fantastična četvorka zvana Yu grupa sinoć je po drugi put stupila na binu Vintage Industrial bara otvorivši prosinačku sezonu kluba. Nastupu je prethodilo opušteno okupljanje unutar kluba, dok je svirka počela oko 22 sata.

Radni četvrtak je učinio svoje te se prozračnost u klubu ipak osjetila, ali koncertna dvorana je bila gotovo puna. Najhrabriji i najžedniji dobrog starog rocka prilazili su bliže. Opće zadovoljstvo nastaje u momentu kad priđeš dovoljno blizu da i dalje vidiš publiku koju čine djevojčice i dječaci s mamama i tatama, uobičajeni posjetitelji srednje dobi i starija dobna skupina. Malo koji bend privlači ama baš sve generacije i ruši granice ničim drugim nego glazbom.
Po dolasku na binu, kao da su prvi put kod nas, malo pomalo grade odnos s prisutnom publikom i iste upoznaju s novim pjesmama s albuma objavljenog u travnju, naziva "Evo stojim tu". Vidljivo je bilo i mogla se osjetiti energija publike koja je disala odobravanjem i zagonetnim otkrivanjem novog. Prešutno ipak, nakon nekoliko pjesama, kao da su svi mislili: "Sve super, al` sviraj mi one stare". I sa sigurnošću pišem da neće trebati dugo da sve nove pjesme uđu pod kožu, samo čar dugovječnosti benda je upravo u pjesmama koje danas i prije 45 godina pale istom snagom.
Singlovi objavljeni prije izlaska albuma "Ko" i "Panika" bili su znak prepoznavanja i pjesme poveznice setova sa starijim pjesmama. Kako je noć odmicala, energija u dvorani rasla, osmjesi se razvlačili i nisu prestajali sjati s lica publike. Veselje je dolazilo iz svih smjerova Jelićima i bubnjaru Igoru kao na dlan, kao segment nostalgije i potvrda da njihovo postojanje mnogo znači ljudima.

 


Imati 45 godina iskustva u svojim rock cipelama, i sa 70 i dalje zabavljati publiku kao da ti je 20, ništa je doli ogromna inspiracija za život. Kada je djevojčica iz publike, sa svojih 11 godina, dan prije svog rođendana pjevala baladu " Žao mi je što nisam tvoj" sa Žikom Jelićem, emocije su postale toliko nježne. Mlada rockerica koja je znala sve riječi svih pjesama stala je na binu kraj Petra, došapnuli su si par riječi, on joj je spustio mikrofon i ohrabrivao ju kao prava očinska figura. Svi su se uključili pjevati refren i kao jedno, Yu grupa je tu bila za nas, osjetno i vividno.

 


Čarolija nastaje kad u svoj hard rock blues kapnu pigment etna pa nastane famozni "Koktel" koji ruši sve predrasude i ukazuje kako narodno domaće i rock mogu zvučati moćno. Ono malo zraka i prostora u prvim redovima krade se plesom "kao da sutra ne postoji". Čak i "Crni leptir" koji je izrazito tužna i lagana pjesma drži publiku prirodno u fokusu pa iz sveg grla pjevamo refren. 
Nakon prvog odlaska s bine, zadovoljna i zahvalna publika Vintagea ne odlazi, i dobra procjena donosi još set pjesama koje završavaju s "Od zlata jabuka". Naklonom nam zahvaljuju i daju do znanja da se vidimo ponovo što oduševljava sve prisutne.


Sa sigurnošću mogu reći da Zagreb ima prijatelje u članovima Yu grupe, od vremena kada je Croatia Records bila Jugoton do dana današnjeg. Vrijeme će prolaziti i donositi svoje, ali kvaliteta stvorena s ljubavlju ostaje. Yu grupa, ovo je za vas od nas! Hvala vam!

 

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.