Koncerti

The Ultimate Collection live uz zvijezde Croatia Recordsa

The Ultimate Collection live uz zvijezde Croatia Recordsa

Veliki pogon Tvornice Kulture slavio je sinoć šest desetljeća postojanja diskografske kuće Croatia Records uz veliki koncert glazbenih ikona hrvatske, ali i scene bivše države. Svi najveći hitovi nastali proteklih 60 godina pod navedenom diskografijom spojeni su u kolekciju "The Ultimate Collection", a istoimenom koncertu sudjelovali su najveći fanovi Opće Opasnosti, Belana i Fiumensa, Yu grupe i Parnog Valjka. Prvi element iznenađenja bila je voditeljičina najava pet izvođača, što je dalo pomisliti da nas očekuje gostovanje. Ali da će gost biti jedan od najvećih rock glasova Balkana, to nismo mogli predvidjeti.

Bez sumnje, Željko Bebek je ukrao pažnju svih prisutnih, snažnim baršunastim glasom i takozvanom "rašpom" obarao s nogu.

Iza 20 sati je počelo okupljanje, a oko 21 je nastupio revijalni dio. Uvodna najava i zahvala na dolasku od strane vodećih ljudi Croatia Recordsa, zatim video priča prije svakog navedenog izvođača, govore o nekoj staroj školi. Organizacija me podsjetila na prijenose uživo s Hrvatske radio televizije. Mlađahna i profesionalna voditeljica najavila bi svaki bend i istima na kraju nastupa uručila plaketu prodanosti albuma. Priznanja su obradovala glazbenike i njihove fanove, ali ono zbog čega su svi došli je ipak glazba. Iako svi znamo da navedeni zaslužuju svoje nagrade, kao da se i sami osjećaju nespretno, čak i skromno, jer to je njihov posao i okolnosti nauče čovjeka da se nagrade događaju "nekom drugom".

Idemo na glazbeni dio. Opća opasnost je zagrijala publiku svojim novijim i starim hitovima. Iznimno snažan vokal, uigrani bend i vesela publika bili su odličan uvod u ovu glazbenu priču. Poznati po svojim nastupima na moto susretima, nije nas mogla mimoići ta sirova energija gitarskih riffova i glasnih bubnjeva.

Neno Belan je otvorio "Rijekom snova". Svojom melodičnošću smjestio nas je u nešto romantičniji, više pop stil i vratio zaljubljene u zagrljaje s "Dotakni me usnama". Dugi instrumentalni dio "Sunčanog dana" bio je pravo osvježenje zbog svog jazz zvuka. Iako potpuno različiti, glazbenici večeri imaju jednu vidnu zajedničku crtu, a to je posebnost i prepoznatljivost. Zaista svakom glazbeniku je njegov glas ili zvuk potpis.

Ubrzo nakon Belanove romantične priče, na veliku binu je s glazbenom i glasovnom pratnjom stupio Željko Bebek. Dvorana je pjevala sve pjesme, čak na momente  i nadglasala Željka. "Sve je to od lošeg vina", "Selma" i "Rožica" bile su putovanje kroz godine, što se vidjelo na prisutnima koji su mahom zreliji i razumiju vrijednost glazbenog nasljeđa. Bebek dio svoje veličine otkriva i u skromnosti te preusmjeravanju energije na mladog violinistu u pratnji, Mateja Mihaljevića, te kompozitora i producenta u ulozi synth pratnje, Branimira Mihaljevića. Stari rocker šarmira pristojnošću i ukazivanjem na prave vrijednosti života.

Kada nakon Bebeka izlazi Yu grupa, evidentno je koliko je dobro osmišljen koncept ove večeri.  Iako bend nije opće znan, postoje okorjeli poznavatelji koji su svojom energijom ponijeli i ostale. Mnogi su pjevali "Ko", "Moja si", uživali u većinom instrumentalnom " Koktelu", smirili se na "Crnog leptira" i razvalili na "Čudnu šumu". Gospoda Jelić sa svojim nenadmašivim manirima itekako su dobrodošli na hrvatske bine, što su dokazali i prošle godine u punom Vintage industrial baru.

Najviše očekivani, Parni Valjak je odsvirao najveće hitove, "zavaljao" publiku u nepostojanje vremena uz jake svjetlosne efekte i glasne gitare. Profesionalnost na razini, a komunikacija s publikom bez premca. "Prokleta nedjelja" zaokružila je obilježavanje večeri  koju su nam priredili iz Croatie Recordsa.

Nešto prije 1 sat iza ponoći puni entuzijazma i zadovoljstva napustili smo Tvornicu. Glazba kao prijatelj za svaku prigodu sinoć je ujedinila glazbenike na bini i među publikom. Poštovanje publike i bendova je uzajamno, a uspjeh večeri trebao bi biti motivacija diskografskim kućama da nam češće serviraju ovakva druženja.

Gordana Viboh
Gordana Viboh

Powered by great vibes.