Koncerti

Willie and the Bandits - Večer za pamćenje pred malobrojnom publikom

Willie and the Bandits - Večer za pamćenje pred malobrojnom publikom

U slabo posjećenom Vintage Industrial Baru sinoć se odvila jedna od ponajboljih glazbenih poslastica ove godine, Nastup britanskog blues/folk/rock trija, Willie and the Bandits.

Od samog ulaska u dvorište kluba već se naslućivao slabi odaziv, nije bilo nikakvog komešanja oko ulaza, onih ljudi koji obično ispred kluba čekaju društvo ili dovršavaju putnu pivu. U samom klubu ništa bolja slika. U trenutku kada su članovi benda kročili na pozornicu u koncertnom pogonu nalazila su se dva tonca, moja djevojka i ja, do kraja prve pjesme brojka se popela na 30tak ljudi, a do kraja koncerta bilo nas je možda 50tak.

Foto: Willie and the Bandits, credit: Filip Bušić

Zašto je koncert jednog ovakvog benda koji je svojevremeno Glastonbury festival uvrstio na listu Top 10 imena koje “obavezno” morate poslušati uživo na festivalu, ignoriran kompletno od strane zagrebačke publike, debata je za neki drugi članak. Činjenica je, da su oni koji su se sinoć kockali i odvažili otići na koncert usred tjedna koji nije “ziher”, dobili su Jackpot.  

Foto: Willie and the Bandits, credit: Filip Bušić

Willie and the Bandits sinoć su pružili jedno spektakularno putovanje kroz žanrove koje će vam rijetko koji bend danas pružiti. Pjesme im pršte blues, rock, hard-rock,latino i folk utjecajima. Pjesme im stoje na temeljima ZZ Topa, Hendrixa, Santane, Stinga, Pearl Jama, Bena Harpera…, ali sve je to upakirano i prezentirano na jedan svježi i kreativni način. Sukladno žanrovskim promjenama koristili su se i razni instrumenti i setupi tijekom svirke. Gitarist i vokal benda, Willie Edwards tako je tijekom koncerta svirao električnu i akustičnu gitaru, slide gitaru, lap slide gitaru te rijetku weissenborn gitaru. Basist, Matthew Brooks, se izmjenjivao na šestožičanoj gitari, električnom kontrabasu i djembama na kojima je apsolutno briljirao, a bubnjar Andrew Naumann, osim bogatog seta bubnjeva koji sadrže brojne udaraljke s kojima je vodio bend, za koje se neću niti praviti da sam ih upamtio, zasvirao je i djembe na laganijem setu pjesama.

Foto: Willie and the Bandits, credit: Filip Bušić

Nastup su otvorili nizom hard-rock pjesama “Bad News” i “Gipsy Woman”, čime su već oduševili okupljenu publiku. Nakon žešćeg uvoda koji nas je razbudio, nastavili su nešto atmosferičnijom i mračnijom blues-folk kombinacijom, nakon čega je uslijedio latino dio koji je uključivao i jednu jako interesantnu obradu Hendrixove “Voodoo Child”. 

Foto: Willie and the Bandits, credit: Filip Bušić

Za sam kraj ostavili su najsnažnije izvedbe koje su ponovno podigle atmosferu, a sve to kulminiralo je dugom izvedbom pjesme “Angel” koja je apsolutno eksplodirala u hali. Nekako smo ih i na bis izvukli, što nije baš uvijek lako kada je dvorana toliko prazna, ali su koncert završili žestokom izvedbom “1970” te se naklonili publici i pokupili u backstage gdje su onda popričali sa svima koji su se željeli upoznati ili kupiti nešto od mercha koji su imali. Pljesak oduševljene publike su dobili nakon svake izvedbe, a bend se i nekoliko puta zahvalio što smo ih došli poslušati te kako su Zagreb i Hrvatska izrazito lijepi i kako im je drago da su ovdje. 

Foto: Willie and the Bandits, credit: Filip Bušić

Sve u svemu bila je to večer koja nas je napunila dobrim vibrama za ostatak tjedna. Jedan od onih malih, ali vrijednih koncerata o kojima ćemo pričati brojne hvalospjeve, jer iskreno nitko nije sinoć iz Vintagea otišao zakinut, dapače. Nakon koncerta otišao sam pozdraviti bend i kupiti njihovu ploču, te sam im čestitao na odličnom nastupu i spomenuo da se nadam da ih mali odaziv publike neće obeshrabriti da sljedeći put na turneji Zagreb zaobiđu u velikom luku.

Galeriju fotografija pogledajte ovdje!

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."