Koncerti

Paraf u Vintageu - Kako je post-punk postao punk

photo: Paraf, credit: Hrvoje Baudoin

Paraf u Vintageu - Kako je post-punk postao punk

Sinoć je u Vintage Industrial Baru održana promocija kompilacija „Riječki novi val – antologija“ i Grad „Best of & Bend on“. Promocija se prvotno trebala održati na jesen prošle godine u Rijeci i Zagrebu, ali je prebačena na ovo proljeće.

Bicikl sam zavezao ispred Vintagea malo prije 21h i ušao taman kada se sastav Grad s frontmanom Deanom Škaljcem popeo na pozornicu. Grad je imao težak zadatak da zagrije atmosferu prije zvijezda večeri, no njihov set od 50-tak minuta ugodno me iznenadio. Zadržali su pažnju posjetitelja, a neki su i zaplesali u prvim redovima. Nakon vrlo kratke pauze koju minutu prije 22h Parafi – bez Valtera Kocijančića – izašli su pred ugodno popunjenu dvoranu. Vrijedi spomenuti kako se publika sačinjavala većinom od generacije starih rokera i punkera u kožnim jaknama koje su očito vidjele puno koncerata, dok je mlađih punkera, nažalost, bilo samo u tragovima. 

Paraf je možda najbolji primjer domaćeg sastava na čijem presjeku karijere možemo pratiti kako je punk postao post-punk. Nakon početne punk faze s pjevačem Valterom i objavljivanjem sada već kultne ploče A dan je tako lijepo počeo, dolazi, po meni vrlo kvalitetna, druga mračnija, gothic, post-punk faza s pjevačicom Vim Colom s kojom su izdali albume Izleti i Zastave. Zanimljivo, u Vintageu smo zapravo vidjeli obrnuti redoslijed. Koncert su otvorili s mračnijim pjesmama da bi onda prešli na brže stvari iz prve faze karijere. U prvom dijelu odsvirali su pjesme poput Pobuna bubuljica i Izleti, a izveli su i dva nova singla – Dosta i Novi Berlin. Novi Berlin je pjesma zanimljivog refrena koji potkrjepljuju fenomenalni vokali pjevačica Vim Cole i Ive Močibob. Nakon nekoliko pjesama iz post-punk faze, na pozornicu je izašao Valter i zapalio glavni dio seta s punk hitovima – Na tragu, Perspektiva i njihovim prvim singlom Moj život je novi val. U ovom dijelu seta našle su se i pjesme koje su u bivšoj državi služile za provociranje državnog sustava – Živjela Jugoslavija i Goli otok

Najviše ovacija dobila je pjesma Fini dečko, koju je Valter otpjevao zajedno s Vim Colom i Ivom Močibob, dok je vrhunac koncerta bio kada su odsvirane Narodna pjesma, Rijeka i, meni najdraža, Javna kupatila. Međutim, nakon vrhunca iznenađujuće brzo došlo je do kraja koncerta. Na bisu su odsvirali samo jednu stvar – ponovno Narodnu pjesmu. Siguran sam da su ipak mogli izabrati neku drugu iz svoje diskografije, recimo s albuma Zastave koji je bio donekle zakinut. Na koncertu su izveli svoj raznoliki repertoar, no vidi se kako je fokus ipak bio na onoj fazi karijere zbog koje su s pravom poznati kao prvoborci punka na našim prostorima. U 23.10h već sam odvezivao svoj bicikl. Unatoč nedorečenom kraju, relativno kratkom trajanju nastupa, Paraf nam je priuštio sasvim solidan koncert.