Koncerti

Alternativni Good Vibrations

Alternativni Good Vibrations

Još jedna srijeda donijela nam je veselu Good Vibrations večer u zagrebačkom Vintage Industrial Baru. Četiri domaća benda otprašili su dobre i žestoke svirke, neki su predstavljali albume, neki su prvi put bili pred zagrebačkom klupskom publikom, neki su oduševili, a neki pomalo uspavali publiku. Posjećenost ovog koncerta bila je začuđujuće mala, čak i za vrijeme popularnijih termina. Razlog tomu je sigurno diskutabilan, no mi ćemo prvo provjeriti što se sve događalo na koncertu.

Prvi bend je po običaju kasnio s početkom programa tako da su prve note odsvirane nešto iza 21:15, gotovo pola sata nakon najavljenog početka, ali s obzirom na manjak publike u dvorani, to nije nešto što bi im trebali zamjeriti. Bili su to From Another Mother, mladi zagrebački bend koji se opisuje kao post-progressive/stoner/psychedelic rock. Odsvirali su nam 40ak minuta koncerta i predstavili svoje stvaralaštvo malobrojnoj i nepokretnoj publici. Energični gitarist i pjevač dao je sve od sebe da bi ih animirao, nažalost većinom bezuspješno, ali je unatoč svemu odsvirao impresivan show. Glazba koju sviraju nesvakidašnjeg je zvuka i vrlo prepoznatljiva, ali s obzirom na izmjene vokalnih dionica između gitarista i bubnjara te aranžmane pjesama koje su predstavili, na dijelove zvuče izrazito dobro, a na dijelove zbunjujuće kao i mješavina žanrova u koju se svrstavaju. From Another Mother definitivno je bend čiji razvoj vrijedi pratiti, ali zbog preglasnog ozvučenja, nezainteresirane publike i teško shvatljivih aranžmana, nisam ostao pod nekim posebnim dojmom. S tehničke strane, ipak, FAM su pokazali vrsno baratanje instrumentima, odlično posložena dvoglasja na određenim dijelovima, vrlo interesantan groove i vibru unutar benda, stoga se nadam da ćemo još puno čuti o njima u budućnosti.

Sljedeći na redu bili su riječki bend NORD. Ovo im je bio prvi klupski koncert u Zagrebu. Dosad su odradili dvije manje svirke u Pivani, jedna od kojih je bilo finale natjecanja za svirku na INmusicu, koje su na kraju pobijedili Mnogi Drugi, i od tada do ove svirke u Vintageu, NORD je pokazao prilično velik napredak. Što se tiče pjesama, imali su nešto dinamičniji nastup nego dosad, ovog puta imali su i čovjeka zaduženog za rasvjetu, što je uvelike pridonijelo njihovom nastupu. S obzirom na iskustvo koje dobar dio benda ima, ništa manje nije bilo ni za očekivati. Publika nešto bolje prihvatila NORD od njihovih prethodnika na sinoćnjem programu, ali tek malo. Veći dio koncerta je između pozornice i publike zjapila rupa od dobrih 2 metra. Poznavajući Mihaela Prosena, pjevača i basista, i njegov modus operandi na pozornici, bio sam malo iznenađen da mu je kontakt s publikom bio sveden na minimum i do kraja koncerta gotovo uopće nije došao do izražaja, što je, rekao bih, također jedan od faktora statičnosti publike za vrijeme svirke. NORD nam je predstavio osam pjesama novog materijala od kojih smo dosad mogli čuti samo tri, "So Alive", "Shadows" i "Play Restart." Ostavili su dojam čvrstog i uvježbanog benda, spremnog za veću publiku i veće pozornice, pa se nadam da će imati priliku do toga i dogurati. Zvuk je također bio preglasan i za vrijeme NORDovog nastupa, a nije se ništa promijenilo gotovo sve do kraja večeri. Da li je Tonac mislio da će publika malo više zvuka popiti, ali čini mi se da nas je ipak bilo premalo.

Mihael Prosen / NORDMihael Prosen / NORD

Nakon NORDa, svoje mjesto na stageu zauzeo je bend iz Velikog Trgovišća pod imenom Mahatma. Zanimanje za ovaj bend u posljednje vrijeme sve više raste u zagrebačkim alternativnim krugovima, a osim Zagreba, ostatak države, čak i komšiluk, priča o njim, a također su krajem listopada posjetili i daleku Švedsku, predstavivši se i njima u tri koncerta. 15 godina nakon osnutka benda, nakon jednog LP i jednog EP izdanja te osam godina stagnacije i usporenog rada na albumu, napokon se ove godine Mahatma vratila s albumom "Love and Music", koji su promovirali sinoć, te izdala spotove za singlove "I Play You Vibrate" u suradnji s J. R. Augustom, te "Feel So Fine" koji su izazvali poveće oduševljenje i zanimanje na lokalnoj sceni. S obzirom da nisam imao puno doticaja s Mahatmom prije sinoćnjeg koncerta, očekivao sam zanimljivu svirku. Ipak, moram priznati, nisam ostao oduševljen. S tehničke strane nemam nikakve zamjerke, Mahatma je uvježban i stabilan bend, pjevač je odličan i komunikativan, vrlo ugodnog glasa i dobrih vokalnih sposobnosti, instrumentalisti su vidno majstori na svojim instrumentima, ali glazba koju sviraju jednostavno nije doprla do mene. Osim dva navedena singla, koja sam zavolio davno prije sinoćnjeg koncerta, ostatak koncerta me prilično uspavao. Zvuk je i dalje bio preglasan i zbog toga na dobrom dijelu koncerta pomalo tup i nejasan, što je, barem meni, pridonijelo cjelokupnoj konfuziji Mahatminih pjesama koje bi vjerojatno trebale biti savršeno izbalansirane da bi ostavile dojam kakav su namijenili. Publika je i dalje ostala pretežito statična, s jedva nekoliko, valjda starijih, fanova koji su uživali u određenim pjesmama i ponešto zaplesali. Čak ni za vrijeme njihovog termina, koji je bio oko 23 sata, što je najčešće najposjećenije vrijeme u dvorani, nije bilo više od 70ak ljudi ispred pozornice.

Na kraju smo slušali Breakdown!. Da, s uskličnikom. Retro/modern rock bend iz Zaboka koji svira rock 'n' roll starog kova u modernom ruhu, savršenu glazbu za ples i tulumarenje, potpuno drukčijeg stila od sva tri prethodna benda. U maniri The White Stripesa, The Jeta i sličnih bendova, a opet inspirirani Led Zeppelinom i Bob Dylanom, Breakdown! je zatvorio večer na pravi i zabavni rokerski način. Promovirajući, također, svoj novi album pod nazivom "Traveling Medicine Show", u svojih 40ak minuta svirke uspjeli su napokon rasplesati veći dio publike i podići već polako uspavanu atmosferu u dvorani. Zvuk im je bio kristalan i impresivan, pun i izbalansiran do mjere da kad su htjeli ostaviti dojam da ih prati klavijatura, uspjeli su to i bez klavijature u bendu. Na vokalu su se izmjenjivali oba gitarista, jedan s vrištećim vokalom, a drugi s melodičnim. Groovy rifovima i zabavnim i catchy melodijama te nešto dinamičnijim ritmovima, napokon su podigli atmosferu u dvorani i kako su žestoko počeli tako su žestoko i završili s dvije obrade na kraju te zatvorili koncert negdje oko 1 u noći. Breakdown! je svirački na zavidnoj razini, vrhunski su zabavljači i zaslužuju punu pozornost hrvatske rock scene. Bili su u svakom pogledu najzabavniji bend večeri i uspješno nas sretnih lica poslali kući na spavanje, ili na šank na još jednu rundu, kako koga. Ne znam je li tonac popravio stanje, ili se bend sam korigirao na pozornici, ali zvuk je bio ipak nešto tiši i izbalansiraniji tijekom njihovog nastupa, u usporedbi s ostalim bendovima. Također, instrumentalisti su pokazali zavidne sposobnosti, posebnice lead gitarist i bubnjar, a njihova glazba, iako ne mogu reći da je nešto što nikad nismo čuli, je vrlo energična i plesna te bi zbog toga vrlo lako mogla pokupiti vrlo velik interes domaće, a i strane, publike.

Good Vibrations je tako još jednom ponudio vrlo raznovrstan i interesantan koncert, ali ovog puta ipak manje uspješno, zbog više faktora, ali prvenstveno zbog malog interesa publike i, s tim, malog odaziva. Vjerujem da su se svi prisutni dobro zabavili i nadam se da će za ove bendove rasti interes jer sigurno imaju puno toga za ponuditi. Ostatak večeri nas je, po dobrom starom običaju, zvukovima grunge i stoner hitova zabavljao DJ Kneža do kasno u noć.

Hrvoje Pandžić
Hrvoje Pandžić

Hiding is my greatest fear