Koncerti

Corpse Grinder, Bednja i Emberam; Vreli metal u Vintageu!

photo: Corpse Grinder, credit: Patricija Flikač

Corpse Grinder, Bednja i Emberam; Vreli metal u Vintageu!

Dugokosi metalci sinoć su dominirali Vintageom, pivo je teklo u rijekama, a zadimljeni ambijent je treperio pod svjetlima. Uz vrisak gitara i galamu, koncert Bednje, Corpse Grindera i Emberama pretvorio se u vrtlog krvi, znoja i neukrotive strasti i bijesa.

U kaos nas je uveo Emberam, mladi thrash metalci iz našeg voljenog Zagreba. Svojim razbijačkim zvukom zagrijali su nas na žestok način, bili su divlji, ali istovremeno izuzetno skromni. Vjerujem da ni sami nisu svjesni kako su hrabro probili led, ostavljajući nas nabrijane i spremne za eksplozivan nastavak večeri.

DSC03315embriam-patricija-flikač (1)

Bednja, black metal trio iz Varaždina, preuzeo je scenu i doslovno je raznio. Njihova divlja, ljuta i nezaustavljiva izvedba ostavila nas je u potpunoj euforiji. Trojica glazbenika bili su prava oluja na pozornici, pucajući od energije i strasti, dok su njihovi moćni black metal riffovi i gromoglasni vokali prodirali kroz zrak poput munje. Bili su divlji tornado koji je harao binom, potpaljujući već rasplamsan plamen koji je gorio među publikom. Vodili su nas kroz mračne dubine black metala, gdje su gitare vrištale kao demonski glasnici, a bubnjevi tukli poput ratnih topova. Njihova prisutnost na sceni bila je nevjerojatno intenzivna, potičući publiku na divljanje pod jednako divljim ritmovima. U jednom trenutku količina kose u zraku, posljedice divljačkog headbenganja, stvorila je efekt kao da je bina gotovo nestala, prekrivena oblakom metalne euforije i dima cigareta.

DSC03537bednja-patricija-flikač (1)Nakon Bednje, scenu su preuzeli Corpse Grinder, death metal veterani iz Varaždina, u brojci od petero članova. Možda su na prvu izgledali poput anđela (meni barem), ali zvuk koji su proizvodili bio je čist demonski bijes. Izazvali su kaos, prikazujući se kao nebeski čuvari death metala, dok su zvučali poput najopakijih vragova. Njihova izvedba bila je agresivna, ali u isto vrijeme iznimno moćna i pedantna. Nisu ni započeli nastup, a već su bili praćeni urlicima oduševljenja. Izgledali kao anđeli u paklu, gdje je svaki udar bubnja bio kao da se otvaraju vrata  ruba vječnosti. Bio je to neobuzdani napad na osjetila, gromoglasni krikovi gitara, ritmičko tresenje bubnjeva, sve je bilo kao da su pravi demoni probušili zvučni zid.

DSC03970corpse-grinder-patricija-flikač (1)

No, ono što je istinski razlikovalo Corpse Grinder bila je njihova nevjerojatna interakcija s publikom. Njihovi osmijesi i šale između pjesama jasno su ukazivali na istinski užitak koji su doživljavali. Zabavljali su se s publikom cijelo vrijeme, stvarajući atmosferu bliskosti i zajedništva. Njihova opuštenost nije umanjila snagu njihove glazbe; naprotiv, stvarala je nevjerojatan kontrast između divlje energije njihove glazbe i prijateljske atmosfere koju su stvarali i to mi je iskreno bila najsimpatičnija stvar koju sam ikada doživjela na nastupu nekog ovako opasnog benda.    

DSC04043 – kopijacorpse-grinder-patricija-flikač

Ovo je bila večer gdje su black metal, trash metal i death metal spojili svoje snage, stvarajući nevjerojatan kaleidoskop zvuka i energije koji je potresao cijelo Prisavlje. Večer se provukla kroz nas poput munje, ostavljajući nas žednima još, željnima još jednog susreta s tom nevjerojatnom energijom i snagom koju su donijeli Bednja, Emberam i Corpse Grinder.