Koncerti

Jonathan oduševio Tvornicu

Jonathan oduševio Tvornicu

Posljednja subota u veljači zaokružila je ovaj koncertno turbulentan mjesec. Zahvaljujući organizatorima, Tvornica kulture još jednom je ovaj mjesec ugostila Jonathane. Računajući na porast broja fanova od prošlog većeg nastupa na Pozitivnom koncertu, publika je poslije 21 sat počela zauzimati strateške pozicije po velikom pogonu Tvornice kulture.

Predgrupa velikim Jonathanima bio je Big strip gorila (BSG),  moderni zagrebački rock bend. Svoj glazbeni žanr nazivaju zoo rockom, a ono što isti nudi su dobri tekstovi na hrvatskom te potencijal prodora nježnog rocka na naše prostore. Isto tako, dokazuju da su hrvatski stihovi i indie rock itekako spojivi, uz dobro promišljeno sjedinjavanje istog. Kako je vrijeme prolazilo, publika je odavala dojam nezainteresiranosti barem do trenutka kada se BSG  zvukovno nisu približili Jonathanu. U tom trenutku atmosfera je počela rasti, čemu je i pridonio sve veći broj ljudi koji je polagano punio Tvornicu.

Nakon BSG i kratke pauze, sjedeći dio publike se ustao, a ostatak se približio bini kako bi što toplije i srdačnije dočekali Jonathan. U iščekivanju početka nastupa vratilo mi se sjećanje na njihov koncert od prije 5 mjeseci kada su kao predgrupa Editorsima većem djelu tadašnje publike, kao i meni, bili otkriće godine. U tom trenutku sjećanje se pretvorilo u osjećaj zahvalnosti Jonathanu jer su se našli, spojili i napravili hrvatsku senzaciju za koju vjerujem da će puniti arene i dvorane sa tisućama fanova.

Pozornica je bila uređena u kućnoj maniri ( portret Bliss covera na štafelaju i noćna lampa) jer ipak je Tvornica postala njihov novi zagrebački dom.

Nagrađeni pljeskom, otvorili su nastup s „Mama I’m ready“. Nizali su tako sve dosadašnje uspješnice, ubacivši pokoju novu pjesmu, te izazivali uzbuđenje među publikom sa „Sweat“. Kako vokalist Zoran svoje emocije dočarava čistom karizmom i art plesnim pokretima, gitaristima nije trebalo dugo da ga počnu pratiti u istoj maniri.

„Bliss“ je bila popraćena poznavanjem od strane publike. Izuzev ponekih manjkavosti kod ozvučenja, a Zoranov glas nadmašio je očekivanja kao i razrađena uigranost ostalih članova benda.


IMG-20150228-WA0001


 

„Juvenile“ i „Try to get even“, nedavno objavljeni singlovi, pokazali su se kao pun pogodak  i očito odgovaraju afinitetima mnogih, pa su se tako u kratkom roku uvukli u srca fanova, te su sinoć itekako rasplesali prisutne.

Tijekom „Hands“ je atmosfera dovedena do vrhunca, što je olakšalo poziv benda na bis, tijekom kojeg su odsvirali i „Heaven“, novu pjesmu predstavljenu prvi puta na Converse Rubber Tracks radionici 21.veljače. Ona primjetno odstupa od dosadašnjeg stila, zadržavajući melankoliju, ali davajući veći prostor visinama vokala, kao i tekstovni pomak u čistu ljubavnu intimu.

Pjesma „School“ je bila zaslužna za završetak koncertne priču na najbolji mogući način – u eksploziji šarenog vatrometa osjećaja.

Nakon samo godinu dana i tri mjeseca postojanja, Jonathan su digli prašine na sceni kao niti jedan bend u Hrvatskoj. Oni su spoj kvalitete, emocija, lako pamtljivih stihova i dozirane količine buntovništva, koja tijekom live nastupa dolazi do vrhunca.

Iako je Zoran nedavno u jednom intervjuu izjavio kako nisu bend za raju, nekako mi je teško složiti se s time, jer zašto ne bi bili bend za raju iliti mainstream rockeri? Nema ništa loše u tome da svoj rad i trud naplate te pokažu svijetu da se može. Uz sve dosadašnje i buduće promidžbe, sami će sebi dokazati kako su bend, ako ne za hrvatsku, onda za svjetsku raju.

Tekst: Gordana Viboh

28.02.2015.

Andrea Kovač
Andrea Kovač

Zašto se ne bi drogirali happy endovima?