Intervju

Marko Gaćina (Brain Holidays):

Marko Gaćina (Brain Holidays): "U našu kuću su dobrodošli svi, pogotovo ugroženi"

Domaći prvaci reggae ritma, Brain Holidays, nekoliko dana prije svjetske karantene vratili su se u Hrvatsku iz Jamajke, gdje su snimili novi album u studiju Boba Marleya. Istim će obilježiti dvadeset godina uspješnog djelovanja na glazbenoj sceni, a što možemo očekivati od novog djela, kako je bilo snimati u kultnom studiju te kako grupa funkcionira nakon dvadeset godina, otkrio nam je pjevač Marko Gaćina.

Nedavno ste se vratili s Jamajke, kakve dojmove nosite? Što ste očekivali, a što ste dobili?

Dojmovi su takvi da smo se svi skupa dogovorili da se što prije vraćamo nazad. Očekivali smo puno, a mogu reći da smo dobili još više od toga. Cijela priča je bila jako dugo planirana, svašta zamišljaš i imaš sto pitanja u glavi prije odlaska. S obzirom na to da smo na Jamajku išli snimati album i da smo usput imali i koncert, naravno da je bila i frka kako će to sve ispasti, jer kad ideš na takav put nemaš pravo na fail. Na kraju je sve super prošlo. Snimanje albuma je prošlo skroz glatko, koncert je super ispao i feedback je bio odličan. Ostalo nam je i nešto vremena za brijanje uokolo. Sve u svemu nezaboravno iskustvo.

 

Koje je najkorisnije iskustvo koje ste stekli snimajući na Jamajci?

Ne bi rekao iskustvo, već feeling koji ti ostane nakon toga. Godinama maštaš o tome i u jednom momentu se nađeš tamo. To je kao neki dream come true moment.

 

 

Koje su posebnosti snimanja albuma na Jamajci, koje su prednosti, a koje nedostaci, uspoređujući sa snimanjima u Hrvatskoj?

Ovisi s kim i gdje radiš. Tuff Gong nije bio slučajan odabir. Išli smo na najbolje. Taj studio ima vrlo respektabilnu povijest, naime tamo je snimana gomila legendarnih albuma, Wailersi, Lauryn Hill, Snoop Dog, Major Lazer, ogroman broj legendarnih reggae albuma. To je i najbolje opremljen studio na Karibima. Za pultom nam je bio Roland McDermot koji je tonac od Julian Marleya i Morgan Heritage... Kao prednost bi svakako istaknuo odlazak od doma u totalno drugačije okruženje gdje se bend može potpuno fokusirati na rad.

 

Prva pjesma koje je nastala tamo, a sada je objavljena je "Kuća puna ritma". Koja je glavna poruka ove pjesme i što ona znači za vas osobno?

Plan za prvi singl je bio totalno drugačiji, ali kad smo se vratili zatekao nas je lockdown i malo se sve poremetilo. S obzirom na to da smo u toj situaciji gdje smo svi bili zaključani doma imali song koji nosi naziv "Kuća puna ritma", jedini logičan izbor je bio da to bude prvi singl. Taj song, iako na prvu zvuči kao happy reggae, ima u sebi jasnu poruku protiv podjela među ljudima. Mi smo protiv bilo koje vrste podjela među ljudima, osim one na dobre i loše. U našu kuću su dobrodošli svi, pogotovo ugroženi.

 

Kako vas je inspirirala atmosfera na Jamajki? Kako će se odraziti na zvuk novog albuma?

Kad dođeš na ishodište reggae kulture snimati album, naravno da to ostavi ogroman utisak. Od samog slijetanja tamo, kad te nakon europskih 0 stupnjeva zapuhne +30, vožnje sjevernom obalom otoka u sumrak, dolazak u Kingston, druženje s ljudima, kupanje u moru, reggae gdje  god se okreneš. Imali smo dva tjedna smile na faci. Album smo snimali svi odjednom, kako se to nekad radilo, to je sigurno doprinijelo soundu i koheziji na albumu.

 

 

Što publika može očekivati od novog albuma? Koje su vam pjesme najdraže?

Mislim da je ovo najbolji album koji smo do sad snimili. Nemam neki najdraži song, gledam na taj album kao na cjelinu.

 

Obilježit ćete dvadeset godina na sceni. Jeste li na početku karijere uopće mogli zamisliti da će vam karijera toliko trajati?

Nisam razmišljao o trajanju, na početku sam razmišljao samo o tome kako ne želim u životu ništa drugo raditi nego svirati.

 

Što je najbolje što vam se u ovih dvadeset godina dogodilo?

Bilo je tu svega, ali na kraju najbolji je put kojim prolaziš, stvari koje naučiš, ljudi koje upoznaješ, mjesta koja posjetiš. Ima toliko stvari i događaja da bi mogao u nedogled o tome.

 

Koju biste vašu pjesmu izdvojili vama osobno kao najdražu u karijeri?

Obično songovi koji su meni najdraži nisu ni singlovi, ja sam neki B-side freak. Modern Slavery mi je naš najdraži song, s njim uvijek zatvaramo koncerte.

 

Da se možete obratiti sebi na početku karijere, što biste si rekli?

Rekao bi si čuvaj živce.

 

Jeste li zadovoljni s regionalnom reggae scenom? Koje biste glazbenike posebno izdvojili?

Jesam, volio bi da ima i više bendova. Izdvojio bih Haris Piltona, Tadimana, Del Arno, St!illnes, Hornsmana.

 

Što u bližoj budućnosti možemo očekivati od Brain Holidaysa?

S obzirom na koronu, teško mi je odgovoriti na to pitanje, nitko ne zna kad će se moći normalno raditi koncerte. Kako sada stoje stvari, album će nam izaći tek na jesen. To je ono što mi čekamo, da možemo svirati, jer reggae je muzika koja se mora izvoditi uživo.