Koncerti

Lekcija iz

Lekcija iz "stare škole" uz Venom Inc i Vader u Tvornici

Posljednjih dana vrijeme u Zagrebu kao da najavljuje goste iz Engleske, pa je tako i jučerašnji utorak bio kišan i tmuran. No, to nije zasmetalo da se na sinoćnjem koncertu u Tvornici atmosfera zagrije uz zvukove dobrog starog metala.

U 20 i 45 večer otvara predgrupa Divine Chaos. U ugodno popunjenoj Tvornici ovi sunarodnjaci Venoma odsvirali su pola sata standardno nabrijavaćujeg death/thrash metala. Kao što to često biva s predgrupama, zvuk tijekom njihovog nastupa još nije bio na vrhuncu, pa je vokal bio pomalo nejasan, ali možemo reći da je to nadomjestio dobar rad i zvuk lead gitariste. Iako pomalo statični kao i publika, uz iznimku vokala Bennya, bend je bio nabijen energijom kojom je dobro pripremio Tvornicu za nastup Vadera. Zanimljivo je i to da je njihov bubnjar James ujedno i bubnjar Vadera pa mu skidamo kapu za dva zaredom otprašena koncerta.

Oko 21 i 30 počinje Vaderov "Intro" kao najava benda, a u oko odmah upada moćni stalak za mikrofon vokala Petera napravljen od velikih karika lanca. Tvornica je već bila poprilično popunjena kada su na binu jedan po jedan izašli članovi benda, a nakon što je Peter pozdravio publiku s "Dobra večer Zagreb" otpočeo je Vaderov koncert. Zvuk se sada već iskristalizirao, ali uigranost benda tokom prve tri pjesme su nažalost pomalo kvarili problemi gitariste Mareka s wireless priključkom zbog kojeg mu je konstantno nestajalo zvuka. Međutim,  isti su prestali ubrzo, kada se prebacio na standardni kabelski priključak, nakon čega su Poljaci počeli prašiti tipično Vaderski . Bend nas je svirkom od sat vremena proveo kroz poprilično "old-school" set pa su se tako na njemu našle pjesme "The Final Massacre", "Chaos", "Vicious Circle", ali i manje poznate pjesme na poljskom poput "Trupi Jad". Vader je zvučao standardno moćno i uvjerljivo , čime su pokazali zašto su jedan od dugovječnijih metal bendova, a bili su, kao i uvijek, vizualno efektni u crnim kožnjacima sa zakovicama i spikeovima. Nije nedostajalo ni mosh pitova u publici koja je s podrškom reagirala na Peterove česte pozdrave i komentare na hrvatskom.  Nakon sat vremena, svirku su završili s "Thriumph of Death", poklonili se, i u stilu Vadera odšetali s bine popraćeni temom Star Warsa "The Imperial March".

Slično Vaderu, Venom Inc u 23 i 00 otvara sa setom iz 80-ih, odnosno pjesmama s prvih  albuma. Inače, Venom Inc je bend osnovan ove godine, a čine ga Mantas, Abaddon and Demolition Man, odnosno članovi originalne postave Venoma, pa danas  imamo dva Venoma-- onaj s Cronosom i Venom Inc. Ako ne ulazimo u rasprave o tome koji je Venom "pravi", jučerašnji koncert bio je svojevrsni povratak u prošlost jer je bend strastveno i energično odsvirao većinu hitova Venoma. Publika je definitivno bila zadovoljena, jer unatoč što ih je samo troje, zvuk benda je bio pun i moćan, a svi su  uživali u svevremenskim  metal pjesmama poput "Prime Evil", "Don't Burn The Witch", "Warhead", tijekom kojih su nerijetko po zraku letjele pive.  Vrhunac koncerta je bio bis kada su se izredale legendarne "Welcome to Hell", "Black Metal" i "Countess Bathory" koje je publika pjevala u glas s bendom i Dolanovim snažnim vokalom. U ponoć i 20 svirka je bila gotova, a ono što je ostalo je nostalgičan osjećaj povratka u sadašnjost u kojoj je Venom Inc pokazao kako se to nekada radilo u Britaniji.

Za kraj možemo reći da je posjećenost, iako je bila pristojna, trebala biti još veća, jer je definitivno vrijedilo pogledati i poslušati i ovu verziju Venoma. Nadamo se zato da će nas ove legende opet posjetiti te preporučujemo onima koji su ih sinoć propustili da  to nadoknade sljedeći put!