Vije-sti

Bernays Propaganda u Močvari će promovirati

Bernays Propaganda u Močvari će promovirati "Politiku"

U četvrtak, 8.12., u zagrebačkoj Močvari nastupiti će hvaljeni makedonski post-punkeri Bernays Probaganda uz podršku zagrebačkog benda No No Instigator. Upad na koncert iznosi 40 kn, a start programa je u 21 sat.

Rasplesani i angažirani makedonski post-punkeri Bernays Propaganda su jedan od najpopularnijih novih alternativnih bendova u Makedoniji, koji su izdali četiri albuma za Moonlee Records ("Happiness Machines""My Personal Holiday""Zabraneta Planeta""Politika"), split 7" EP s Mike Watt & The Secondmen (Asian Man Records) i odsvirali nekoliko dužih europskih turneja (u 2013. godini preko 100 koncerata širem Europe) a na proljeće 2014. godine i 6-tjednu turneju po americi.

2015. godina predstavila je novo poglavlje u povijesti benda. Nakon promjena u postavi, bend se reinkarnirao s novim zvukom, novim izazovima i novom vizijom. Rezultat tog truda je četvrti album, "Politika" (Moonlee Records), koji koketira s elektronskim new wave-om, gitarama je oduzeto nešto oštrih rubova, a tempo pjesama po novom diktira ritam mašina. U novom materijalu čuju se utjecaji New Ordera i drugih new-wave zastupnika iz ranih 80ih, kao i njemačke indietronike u stilu The Notwist, koji su sličan zvučni preokret napravili s albumom "Neon Golden".

Zaplešite, zaplješčite, zapjevajte i slavite građanski neposluh, ljudska prava i slobode! Močvara i Bernays Propaganda vas 8. prosinca pozivaju na angažirani ples!

No No Instigator novo je ime na underground sceni. Bivši su to članovi nekih minulih zagrebačkih bendova, a broj im varira od dva do četiri. Uz klasičnu postavu bas, gitara i bubanj sve više eksperimentiraju i s ritam mašinom. Njeguju lo-fi estetiku, minimalizam, ritmičnost i atmosferičnost. Zvuk im je mračan, utopljen u šume reverba i deelaya. Reklo bi se da sviraju post-punk na tragu ranih Sonic YouthaJoy Divisiona, ranijeg The Curea ali i ex-yu dark scene s kraja 70-ih i početka 80-ih kao što su ParafDobri IsakLa Strada i sl. Tekstovi su im na domaćem i engleskom jeziku. Prvi materijali su snimani u sobi jednog od članova.

sound-report.com
sound report

Glazbeni magazin o domaćoj nezavisnoj sceni