Koncerti

Sohn - elektronička bajka u Tvornici

Sohn - elektronička bajka u Tvornici

Ovu subotu, 05. svibnja, zagrebačka publika nije osvijestila ono što je itekako prepoznala publika iz Graza, Beča i Ljubljane koja je potegnula nekoliko stotina kilometara kako bi uživala u premijernom hrvatskom nastupu Christophera Michaela Taylora, poznatijeg pod umjetničkim imenom SOHN, koji je prostor Tvornice kulture ispunio sanjivim vokalom i delikatnim, atmosferičnim pejzažima elektronskih aranžmana.

Intiman koncertni doživljaj pod prigušenim reflektorima klupske pozornice SOHN je krenuo graditi toplom, hipnotizirajućom atmosferom najnovijeg objavljenog singla „Hue“ u formi tročlanog benda. U ovom koncertnom setu koji su mahom činile pjesme s njegovog prvog albuma „Tremors“ isprepletene s tek nekoliko pjesama s posljednjeg izdanja „Rennen“ koji je i povod ove europske turneje, do izražaja su došle sve nijanse filigranski složenih beatova i melankoličnog kantautorskog senzibiliteta amplificirane iskričavom energijom bubnjarskog seta. Upravo ovakvim nastupom Taylor se ističe kao glazbenik koji unatoč svom kantautorskom senzibilitetu ima vještinu pretočiti svu ljepotu glazbe kroz intenzivno iskustvo na pozornici.

foto: Sohn, credit: Emanuela Tomino, mixer.hr

Iako je većinu koncertnog nastupa prosjedio iza svojih klavijatura uronjen u svijet u kojem nije teško zamisliti usamljenog glazbenika kako u intimi studija stvara elektroničke bajke, Taylor je opetovano ustajao pred publiku ponešen energijom okupljenih i emotivnim vokalnim interpretacijama. Sva vibrantnost i harmoničnost studijskih pjesama u Tvornici kulture zasjala je neočekivanom svježinom, a publika je to znala prepoznati i nagraditi što pljeskom, što ritmičnim pulsiranjem tri stotine tijela u jedinstvenom plesnom gibanju.

Ovakav koncertni raritet londonskog glazbenika i producenta ovog je puta ostao nagrada za one koji su se odlučili provesti subotnju večer u Tvornici kulture, ali i opomena drugima da nauče filtrirati glazbenu ponudu i prepoznati što se ne smije propustiti, pogotovo kada se radi o jednom od općenito rijetkih nastupa u ovom dijelu Europe.

foto: Sohn, credit: Emanuela Tomino, mixer.hr

Emanuela Tomino
Emanuela Tomino

mixer.hr