Koncerti

Mastodon razvalio Tvornicu!

Mastodon razvalio Tvornicu!

Američki metal velikani Mastodon u subotu navečer u punoj Tvornici Kulture u svega sat i pol vremena isprovocirali su litre prolivenog znoja, „oštetili“ mnoge uši i grla, razorili Zagreb i okolicu i ostavili fanove sa željom da se ova makljaža što prije ponovi.

Izgledom kao prave američke drvosječe koji se nikada nisu odvajali od svojih šuma i planina, naoružani „sjekirama“ krenuli su u siloviti pohod u skladu s prethodno najavljenom satnicom s „Tread Lightly“ s novog albuma „Once More Round The Sun“ te se odmah na refrenu „Open your eyes…“ vidjelo i čulo dobro raspoloženo publiku koja je tijekom cijele svirke na onaj pravi naš prepoznatljivi balkanski, strastveni i emotivan način podržavala i pumpala bend energijom čime su dečki bili vidno iznenađeni.

Prva veća erupcija oduševljenja došla je s tri demonska tona Brenta i Billa na početku „Oblivion“, čime je pokazano koliko se cijeni legendarni album „Crack The Sky“. Razaranje Tvornice nastavilo se s još nekoliko novih pjesama, s himničnom „The Motherload“ , atmosferičnom „Chimes at Midnight“ te heavy doomerskom „High Road“ na kojoj se bubnjar Brann Dailor nije ni morao truditi pjevati refren s obzirom da su balkanska grla uspjela nadglasati njega i ostatak benda.

S kratkom solažom kao uvod za „Aqua Dementia“ krenuo je show odlično raspoloženog Brenta Hindsa, od tog trenutka do kraja vidjeli smo potpuno drugačijeg Brenta od onog lijenog i neinspiriranog od prije nekoliko godina iz Močvarinog dvorišta. Najveći kreativac ovog benda pokazao je da je motor Mastodona, te se maksimalno opustio pod djelovanjem sjajne publike i vjerojatno pokojeg (ne)legalnog sredstva za podizanje raspoloženja. Nosio je svirku i vizualni aspekt, oduševio sve s kristalno odsviranim solažama pogotovo na „Halloween“, hendrixovim trikovima sexa s gitarom i bizarnim smislom za humor tj. obraćanjem publici s pitanjem „Ako bi svi ljudi na svijetu istovremeno plakali, bi li se dogodila poplava?“.

U prvom dijelu koncerta tonac je imao očitih problema s bas bubnjem i bas gitarom koji su pojeli gitare, no od sredine do kraja stvari su se popravljale te smo uspjeli dobiti gitare u prvi plan, Troyev glas je funkcionirao odlično cijelo vrijeme, Brannov se nije čuo jer njegove dionice publika previše voli a Brentu i dalje mikrofon „bježi“ pa s onim njegovim grimasama pjevanje mu izgleda kao mučenje, ali boja njegovog glasa i dalje ostaje neobjašnjivo neodoljiva.

Sjajno prihvaćene „Black Tounge“ i „Ember City“ dokaz su da su svi oni koji prigovaraju Mastodonu da su s posljednja dva rockerskija albuma oslabili i izgubili na žestini i kvaliteti, totalno u krivu. Novije pjesme su još bolje prihvaćene od starijih barem što se tiče atmosfere na koncertu, ta kombinacija starijeg, sirovog stila i novijeg, melodičnijeg, pokazuje se kao pun pogodak a Mastodon kao bend koji se i nakon toliko godina i dalje razvija i raste.

Nakon furiozne „Crystal Skull“ za kraj je Brent izvukao double neck gitaru te su fanove počastili s progresivnom, epskom „The Czar“ u kojoj se se pozdravljali ponavljajući stihovima „Dont stay, run away…“ te odveli sve nas na psihodelično metal putovanje, kroz pukotinu u nebu ostavljajući sav nebitan materijalni svijet iza nas, kako pjesma i kaže.

Tvornica je urlala toliko da se pozdravi članova benda nisu ni čuli, vidno oduševljeni i iznenađeni nisu mogli ignorirati trans u kojem su ostavili fanove te se Brent pojavio i rekao da nikada nisu svirali više nego što su planirali, da je ovo prvi put da ovo rade, te su zagrebačkom metal koncertu godine (do sad), za kraj poklonili „Blood and Thunder“, gromovito ošamarili Tvornicu, a posljedice će se osjećati sve do idućeg gostovanja Mastodona u našem gradu koji bi nakon ovog iskustva trebao za njih ostati nezaobilazna destinacija.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

FOTOGRAFIJE: Daniel Gjurček

Jakša Stecca
Jakša Stecca

Like a drunk in a midnight choir...