Koncerti

Mastodon, Kvelertak i Baroness u Hala Parku - Brzo/glasno/mokro!

photo: Mastodon, credit: Filip Bušić za Glazba.hr

Mastodon, Kvelertak i Baroness u Hala Parku - Brzo/glasno/mokro!

Pandemijska koncertna suša je već i formalno završila i hrvatske dvorane, klubove i livade već mjesecima pune domaće i strane zvijezde, a ljubitelji glasnijih i bržih zvukova su već tradicionalno odlično prošli, od arenskih klasika Iron Maidena i nadolazećeg Kissa do baraže nu-metala Deftonesa s glavne pozornice INmusic festivala.

Unatoč tome, sinoć je u dvorištu Hale Zagreb odrađeno tvrdo post-pandemijsko vatreno krštenje dobro nam poznatih gostiju Mastodona i "predgrupa" Baroness i Kvelertak - mini festival možda ne najinventivnijeg što nam metal današnjice nudi, ali definitivno najzahvalnijeg i to u lineupu koji je u zadnjih mjesec dana protutnjao kroz samo nekoliko europskih zemalja. 

Večer je otvorio američki Baroness koji među metalcima drži reputaciju kao eklektičan bend, a takav im je bio i sinoćnji setlist, šarajući kroz presjek karijere uz nešto veći fokus na "Blue Record" koji je sudeći po reakcijama publike još uvijek njihov magnum opus - predzadnje izdanje prije nego je bend kompletno promijenila prometna nesreća na turneji. 

Od startne "Take My Bones Away" Baroness je na čelu s Johnom Baizleyjem prerezao sparni zagrebački zrak i pretvorio 30 stupnjeva u 40+ pripremivši teren za svoju kombinaciju sludgea i progresivnog metala s kojom su se pokazali kao više od generičke predgrupe. 

BARONESS

Ako su Baroness unijeli buku od starta večeri, Kvelertak je unio nemir i energiju - kočnice su naglo nestale a novi frontmen Ivar Nikolaisen je preuzeo show. Dok ostatak bendova večeri čvrsto stoji pod kategorijom "metal", Norvežani više koketiraju s tvrđim elementima punka i ne libe se teatralnosti, od metal tradicije mahanja masivnom zastavom do više punk tradicije zajebavanja s publikom i trika sa znojnom jaknom kojeg radije ne bi prepričavao. 

KVERLTAK

Takvi blic festivalski termini bili su gotovo idealni jer je set zvijezda večeri bio sve samo ne ograničen ili kratak. Za svoj, ako sam dobro izračunao, šesti dolazak u Zagreb, Mastodon nisu morali dokazivati korijene ili odrađivati klasike, pa je set bio baziran na njihovom posljednjem albumu, hvaljenom "Hushed and Grim" koji je definitivno okrenuo tok atmosfere s brzog/glasnog/od-pive-mokrog na progresivniju kontemplaciju i igru ritam sekcije, u skladu s mračnijom tematikom samog albuma. 

Novost je bila i izražena pozicija novog klavijaturista, utjecaj teško zamisliv prije 15-ak godina. 

Brzo-glasno-mokro mod se zato vraćao sa svakom starijom pjesmom, od vrhunca desetominutnog klasika "The Czar" do "Mother Puncher" sa sad već starog prvog albuma. Bend se zahvalio, spomenuo svoju ljubav prema sviranju u Zagrebu i tisuću i pol zahvalnih, mokrih i loše obrijanih fanova moglo je sretno otići u vruću ljetnu noć, znajući da bolji povrat za ovih parsto kuna nisu mogli dobiti. 

Iako su već dugo prošla vremena kad je rijetko bila dio setliste, ali "Blood and Thunder" je zaokružila, zapečatila i okrunila sam kraj večeri i oznojila i zadnju suhu majicu u dvorištu Hale. Već kultna metal pjesma koja je obilježila "Leviathan" derala se iz petnih žila od pozornice do zadnjih redova kod izlaza. 

unnamed (1)

Nije ni jedinstveno ni posebno finale, naročito jer smo ga već par puta čuli u Tvornici, Močvari i drugdje, ali samo je četverominutni podsjetnik pred kakvim velikanima metala smo stajali ovaj ljetni utorak. 

Mastodon su možda bili zvijezde večeri ali publika je prepoznala zaista kvalitetan lineup koji je od prvog trena stvorio festivalsku atmosferu - dvorište Hale je bilo ugodno popunjeno debelo prije nego su odsvirali prvi takt.