Koncerti

Kvalitetna rock večer u Tvornici

Kvalitetna rock večer u Tvornici

Marko i Darko, Bad Mushrooms, Navarro i Country Strike ovaj četvrtak bili su zaslužni za koncertnu večer u Tvornici. Rock & roll bio je zajednički nazivnik večeri, a svaki od ovih izvođača ponudio je određenu dozu kvalitete na ovaj ili onaj način.

Večer je otvorio blues/punk dvojac Marko (vokal,gitara) i Darko (bubanj), koji unatoč činjenici da su kratko na sceni nerijetko izmame pohvale za nastupe.  Imao sam prilike objaviti par najava za njihove nastupe zadnjih mjeseci i načuo sam hvale o njima, ali ništa me nije pripremilo na količinu kvalitetno ustrojene surove buke kojom barataju tijekom nastupa. Krenuli su žestoko malo iza 21 sat pred, još uvijek nažalost praznim prostorom malog pogona Tvornice. Kroz sljedećih 45 minuta, bez puno pričanja i odugovlačenja, sa željom da odvrte što više repertoara u kratkom vremenskom roku, ovaj dvojac je pokazao da kad znaš što radiš minimalizam može itekako biti dobra stvar.  Distorzirana nabrijana gitara u rukama Marka prštala je izvrsnim riffovima, a Darko je sve to ritmički dirigirao s preciznošću za svojim bubnjarskim setom, udarajući punkerski kao da nema sutrašnjice. Nažalost jedina zamjerka koju im imam za dati je da su ipak bili preglasni te se kvaliteta na momente gubila, a ponajviše vokal.

Marko i DarkoMarko i Darko © LTV Productions

Nakon kraće pauze na pozornici se našla nešto veća brojka ljudi, a radi se naravno o hard rock bendu Bad Mushrooms.  Sedamdesetima orijentirana ova ekipa svira autorski materijal u stilu bendova kao što su Whitesnake, Uriah Heep,  Deep Purple, Doors... Njih sam također imao prilike po prvi put uhvatiti uživo, ali su ove "Loše gljive" ostavile bolji dojam uživo nego što sam očekivao nakon preslušanog (moram reći loše isproduciranog i aranžiranog) EP-a "Put do vrha". Domagoj Olujić se dobro snalazi na vokalu, iako je još uvijek svježa prinova benda, a također novi gitarist Ivan Domaćinović poslužio je publici par jako kvalitetnih solaža. Zamjerka ovom bendu je nedostatak inovacije i zaigranosti. Bubnjar bi trebao malo iskočiti iz rutine običnog vođenja ritma, i ponuditi malo zaigranosti, a isto vrijedi i za orgulje koje bi također mogle nuditi dozu maštovitosti koja je obilježila rock scenu sedamdesetih. Također, zvuk je sinoć bio slabo balansiran od instrumenta do instrumenta te, dok dio krivice za to može pasti na ton majstora, bend je taj koji mora diktirati kako će to sve zvučati i znati odrediti koji omjer je onaj pravi za njih. Dok imaju potencijala da ponude Hrvatskoj sceni kvalitetu u žanru koji je danas slabo zastupljen (a rijetki bendovi istog žanra se mogu pohvaliti kvalitetnim autorskim pjesmama) Bad Mushrooms na žalost još uvijek nije onaj pravi i kompletno uigrani bend, ali sa dosta truda i praksom mogli bi postati vodeća regionalna sila zamrlog žanra. Samo naprijed ekipa, bez predaje.

Bad MushroomsBad Mushrooms © LTV Productions

Još jedna kratka pauza i smjena na pozornici dovela je još jedno mlado ime na sceni, zagrebački Navarro.Ova ekipa trenutno radi na albumu prvijencu koji bi svijetlo dana trebao ugledati uskoro, nedavno su potpisali i za Dallas Records, a objavili su i dva spota za pjesme "Ceste" i "Tonemo". Tijekom nastupa su odsvirali nekolicinu svojih zanimljivih autorskih pjesama, a ponudili su i pokoji cover. Dok su instrumentalno jako dobro uigrani, a i zaigrani, ovaj bend ima manu u obliku Martina Žuneca, vokala benda. Žunec je jedan od onih pjevača koje bi najlakše mogli usporediti s ravnim punk rock vokalima devedesetih kao što su Billy Joel Armstrong i Mark Hoppus. I dok takav vokal može proći uz jednostavne distorzirane pjesme bendova kao Green Day i Blink 182, u slučaju Navarra, čije pjesme su kompleksnije u naravi, takav stil pjevanja nije dovoljan. Nadam se da će ovu kreativnu kritiku Žunec shvatiti ne kao uvredu nego kao poticaj da poradi na svom pjevanju te kompletira zvuk benda koji nudi puno potencijala. 

NavarroNavarro © LTV Productions

Zadnji u večeri su nastupili uvijek zabavni momci pod imenom Country Strike. Nedavno sam imao prilike pisati o njihovom nastupu u sklopu programa Good Vibrations te neću previše u detalje rastegnuti ovaj već dugačak izvještaj. Country Strike je jedan od onih bendova koji teško da će razočarati tijekom svog nastupa. Show program koji izvode sačinjen je od country pjesama (pojačanim opakim rockom) izvođača kao što su Grath Brooks, Travis Tritt, Brad Paisley, a i rock bendova kao što su Lynyrd Skynyrd i ZZ Top. Zasada su još uvijek primarno cover bend, te se mogu pohvaliti jednom, ali vrijednom, autorskom pjesmom "Mama Didn't Raise No Fool". Ono što ih izdvaja iz mase cover bendova je činjenica koliko se trude, a i uživaju, tijekom svojih nastupa. Uz to što postavu benda čine iznimno talentirani glazbenici, ponašanje na pozornici im je na razini svjetskih zvijezda, a snažna kemija između članova benda pretvara se tijekom nastupa u energiju koju tada prenose na publiku.  Kada ste željni jednog kvalitetnog rock doživljaja posjetite svirku Country Strike-a , ne vjerujem da ćete nakon svirke otići kući razočarani.

Filip Bušić
Filip Bušić

Osnivač portala, urednik, fotograf, novinar, - "Where words fail, music speaks."