Intervju

Bad Mushrooms:

Bad Mushrooms: "Nemojte da od vas rade budale!"

Bad Mushrooms je zagrebački hard rock bend nastao 2008. godine i koji se u početnom periodu isticao obradama hard rock klasika. Pet godina kasnije u vlastitom aranžmanu snimaju EP sa šest autorskih pjesama pod nazivom „Put do vrha“. 4. studenog sviraju u Saxu. Ususret svirci, popričali smo s bendom.

Što se radi u carstvu ludih gljiva?
Uvijek nešto zanimljivo. Miksa se nova pjesma, osmišljava spot, radi se na još novih pjesama i priprema snimanje ostatka albuma. 

Uskoro slavite desetu godišnjicu. Osjećate li se staro i istrošeno?
Zapravo i ne. Zato što uvijek radimo nešto novo i nama zanimljivo. A i u našem slučaju često s novim ljudima. Dosta ljudi je prošlo kroz band, tako da je zadnja postava na okupu tri godine. Jedino smo Jan i ja od samog početka. I evo možda prva najava sada službena, pripremamo za jesen iduće godine napraviti koncert na kojem bi nastupili svi članovi koji su svirali u Bad Mushrooms. I svaka postava bi odsvirala po nekoliko pjesama. Nadamo se da ćemo to i realizirati.

Objavili ste singl "Vrijeme promjena". Koja je glavna poruka koju ste željeli poslati spotom i pjesmom?
Glavna poruka je ta da ne možemo samo njurgati a na idućim izborima opet zaokruživati isto. I onda opet dalje njurgati. Svi skupa smo krivi za stanje u kojem se trenutno nalazimo. Nitko ne poduzima apsolutno ništa. Uzmimo samo studente kao primjer. Sedamdesetih su bili udarna snaga. Danas su se uljuljkali i uspavala ih je masna hrana iz menze. A na putu do menze susreću ljude, često starije pripadnike svog naroda, ujedno i nemoćne, koji jedu hranu iz kante za smeće ili skupljaju boce da kupe kruh. I boli ih kurac za njih. Čovjek se odmaknuo od čovjeka. Svatko gleda svoje dupe i to je ono najgore. Netko kad-tad mora reći, došlo je vrijeme promjena! Dosta je.

U kojoj je fazi novi album?
Kod nas to sve ide dosta sporo jer smo band u kojem sviraju članovi iz 4 grada središnje Hrvatske. I svih 5 članova radi poslove od kojih živi, uglavnom u 3 smjene. Nismo ekipa sastavljena od dečki iz ulice pa da imamo 3-4 probe tjedno. Novi album je trenutno u fazi da je pola snimljeno i za tu polovicu smo napravili 4 spota (Demoni, U carstvu Drakova hrama, Labirint i Vrijeme promjena). Još jedna pjesma je u pripremi. A ostatak albuma ćemo ići snimati uskoro. Materijal je gotov samo trebamo skupiti neku lovu i to snimiti.

Kako biste opisali novi album svojim riječima?
Dosta mračniji od EP-a iz 2013. Nešto kompleksnije pjesme. Odraz vremena u kojem su stvarane i našeg nekog trenutnog feelinga.

Nastupili ste na Demofestu. Kakvi su dojmovi?
Tri puta smo nastupili zaredom na Demofestu (2015., 2016. i 2017.) Prvo bih rekao da nam je vrlo drago da nas je svake godine različiti žiri izabrao u onih posljednjih 15-20 bandova koji će nastupiti na festivalu od ukupno 500 prijava svake godine. A što se festivala tiče, to je zaista odličan festival. Ogromna bina, odličan sound, vrhunska organizacija. Međutim to nije ono što je najbitnije. Ipak je puno bitnije to druženje s drugim bandovima iz čitave regije u kojima smo ostvarili odlične kontakte. A i Banjaluka je super grad i ekipa je super. Tako da uvijek bude zakon ta zajebancija koja se događa popratno.

Prije nekoliko ste mjeseci ogorčeno na Facebooku napisali da je rock scena srozana na dno dna. Ima li izlaska, ima li svijetle budućnosti?
Treba možda napisati što nas je nagnalo na taj status. Dakle ekipa nas zove da dođemo svirati. Da prijeđemo put od 300 do 500nkm, ali nam ne mogu ni putne troškove platiti. I tako smo u par dana dobili nekoliko takvih poziva. Dođite, za sendvič i pivo al' smještaj vam ne možemo osigurati. I nismo jedini takav band. Družimo se s drugim bandovima koji doživljavaju istu stvar. Da li znate koliko košta vođenje jednog banda 10 godina? Koliko novaca ode na probe, posebno ako si iz četiri grada? Koliko je to benzina svaki tjedan? Koliko košta oprema da to bude sve kako spada? Žice, palice, opne itd…. Koliko košta najam kombi vozila? Vrijeme neću ni spominjati. OK, istina je da radimo to iz gušta. Da nema gušta odavno bi prestali. Ali svejedno to ne znači da smo budale. S druge strane, ti organizatori naplaćuju upade na tim svirkama, naplaćuju cugu. I sad, recimo, mi nećemo otići, ali iduća tri banda koja pitaju će otići. I tu dolazimo do dna koje sam spomenuo. Bandovi počnite cijeniti sebe. Nemojte da od vas rade budale. Da li kad pozoveš vodoinstalatera doma ti radi za besplatno? Ili pozoveš vodoinstalatera iz grada udaljenog 500 km da ti dođe odraditi nešto za sendvič i pivo? Ali neka si sam plati benzin. Nama to nije sila. Nakon što smo prošli čitavu Hrvatsku uzduž i poprijeko i tako jedno pet puta, plus turneja po Engleskoj, nastupi u Bosni i Sloveniji. Ponavljam nismo umišljeni niti mislimo da smo napravili do sada nešto spektakularno. Niti tražimo ogromnu lovu za nastup. Al tretiraj nas ko ljude i dobit ćeš još bolji show. Inače nas nemoj zvati. I za kraj nije sve crno, postoje i zaista odlični organizatori, vlasnici klubova koji tretiraju bandove kao ljude. Plate putne, ponude smještaj. S takvima ćemo uvijek rado surađivati. 

Što možemo očekivati od skorašnjeg nastupa u Saxu?
Pa očekujemo da će biti zabavno. Sviramo sa našim frendovima Sage sa kojima smo prošle godine nastupili u Tvornici. Biti će sigurno dobra fešta. I vjerujem da će se ekipa koja dođe dobro zabaviti.

Što nakon Saxu?
Nakon SAXa putujemo krajem mjeseca malo u Dalmaciju. 24.11. smo u Splitu gdje smo uvijek imali odlične nastupe i uvijek nas odlično prihvati splitska publika. Imali smo priliku dva puta nastupiti na Rivi i bilo je zakon. Ovoga puta smo u Kavani Ovčice. Dan nakon Splita, 25.11. smo u Kaštel Starom po prvi put. Sviramo u Red Lion Pubu. Biti će to jedan zanimljivi vikend.